Monday 27 January 2014

Ελληνικό, TAP και υδρογονάνθρακες έλκουν κολοσσούς στην Αθήνα

Η συμμετοχή σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα, όπως αυτό της έκτασης του Ελληνικού και της κατασκευής του αγωγού TAP, αλλά και άλλα έργα στην ευρύτερη περιφέρεια και ειδικότερα τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπου δραστηριοποιούνται πλέον μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι, λειτουργούν ως μαγνήτης για την προσέλκυση μεγάλων εταιριών συμβούλων πέραν των Investment bankers. 
Επιπλέον η ευρύτερη αστάθεια στην περιφέρεια και η αποκρατικοποιήσεις εδώ μετατρέπουν σταδιακά την Αθήνα σε κέντρο νομικών, τεχνικών και κάθε είδους συμβουλευτικών υπηρεσιών. Σε αυτό το περιβάλλον εντάσσεται και η αναβάθμιση της Αθήνας ως κέντρο του επιτελείου της για τη Νότια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της αμερικανικής Hill International. Ενός εκ των μεγαλύτερων project managers κατασκευαστικών έργων διεθνώς.

Μεταξύ των ξένων δικηγορικών, τεχνικών και άλλων συμβούλων που έχουν επιφορτίσει ομάδες τους με την παρουσία τους στην Αθήνα ενδεικτικά αναφέρεται ότι περιλαμβάνονται και οι Watson, Farley & Williams LLP, Alanna Consulting Group, Hogan Lovells International LLP, Louis Berger, Maritime & Transport Business Solutions, Clifford Chance, Lazard Freres, HPC Hamburg Port Consulting, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και πολλοί άλλοι.

Αυτά επισημαίνουν κύκλοι που παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις από κοντά προσθέτοντας πως επιπλέον κίνητρο για την έλευση συναφών επιχειρήσεων και ειδικά αμερικανικών αποτελεί και η ανάδειξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε νέο πεδίο δραστηριότητας και της Ελλάδας εν γένει ως πεδίου όδευσης των ενεργειακών ροών μετά και την επιλογή του TAP.

Χαρακτηριστικό, πρόσφατο παράδειγμα της παραπάνω όλης κινητικότητας είναι και η έλευση της Hill International. Ο οίκος έχει αναλάβει σημαντικά έργα. Μεταξύ αυτών και αυτό του leader της κοινοπραξίας συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Επίσης παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ σε θέματα απαιτήσεων και διεκδικήσεων κατασκευαστών, ένας ακόμα από τους τομείς που ειδικεύεται. Επιπλέον αποτελεί σύμβουλο της Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ συμφερόντων του ομίλου Λάτση και του ελληνικού δημοσίου. Η Hill International, διευθυντής της οποίας εδώ ανέλαβε Έλληνας, θεωρείται από τους μεγαλύτερους ομίλους διεθνώς στην επίλυση διαφορών. Διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ αναδοχών και κυρίων των έργων έχοντας ρυθμίσει περισσότερες από 50.000 διαφορές, με συνολική αξία που σύμφωνα με την εταιρεία υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια.

«Πεδίον δόξης λαμπρό για την εν λόγο δραστηριότητα αυτή η Ελλάδα» σχολιάζουν σκωπτικά παράγοντες της αγοράς. Ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου είναι ο Irvin E. Richter ενώ στην Αθήνα του γραφείου θα προΐσταται ο Γιάννης Κιρκινέζης.

Καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν βέβαιη τη συμμετοχή της Hill στα κυοφορούμενα μεγάλα ιδιωτικά έργα που γεννούν οι ιδιωτικοποιήσεις και συνδέουν ευθέως την αναβάθμιση της παρουσίας της στην Αθήνα με αυτά.
 
(του Ηλία Γ. Μπέλλου, capital.gr, 27/1/2014)
 
http://www.energypress.gr/news/Ellhniko-TAP-kai-ydrogonanthrakes-elkoyn-kolossoys-sthn-Athhna

No comments: