Wednesday 1 June 2011

Αποτελέσματα και συμπεράσματα της συνάντησης αποφοίτων και φοιτητών του τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας στις 01/06/2011.

Η συνάντηση διεξήχθη τελικά στις 12:30 με μικρή προσέλευση αποφοίτων και η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 14:00. Συγκεντρώθηκε σχετικά μικρός αριθμός αποφοίτων γύρω στους 8 και άλλοι 50 - 60 φοιτητές του τμήματος.
Η συνάντηση έγινε από τρείς αποφοίτους οι οποίοι αφού διαπίστωσαν το πρόβλημα με την αδυναμία έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος ξεκίνησαν αναζήτηση για το τι μπορεί να γίνει ωστέ να επιλυθεί το ζήτημα.

Οι τρείς απόφοιτοι ανέφεραν τις ενέργειες που έκαναν από το 2010 και έπειτα για το θέμα των αδειών και ποιο συγκεκριμένα είπαν τα εξής:

Όταν διαπιστώθηκε οτι μερικές νομαρχίες δεν χορηγούσαν άδειες (ηλεκτρολόγου / μηχανολόγου υπομηχανικού) στους αποφοίτους ενεργειακής τεχνολογίας έκαναν αναζήτηση σε πανελλαδικό επίπεδο για να δούνε ποιές δίνουν και ποιές δεν δίνουν άδειες. Μερικές νομαρχίες δεν έδιναν άδειες και προσκόμιζαν και ένα έγγραφο (υπουργική εγκύκλιος) με βάση την οποία δεν μπορούμε να εγγραφούμε στα μητρώα μηχανολόγου και ηλεκτρολόγου ΤΕΙ, ενώ άλλες νομαρχίες δεν απαντούσαν καθαρά και έλεγαν οτι θα διερευνήσουν το ζήτημα.

Σε δεύτερη φάση η ομάδα αποφοίτων πήγε στο ΔΟΑΤΑΠ. Το ΔΟΑΤΑΠ (πρώιν ΔΙΚΑΤΣΑ) έχει συγχωνευθεί με το ΙΤΕ το 2007 το οποίο έδινε κάτι βεβαιώσεις στους αποφοίτους (παράτυπα) με βάση τις οποίες ο κάθε απόφοιτος λάμβανε τα δικαιώματα αναλόγως την κατεύθυνση σπουδών που θα επέλεγε. Πλέον το ΔΟΑΤΑΠ δεν χορηγεί τέτοιες βεβαιώσεις και αυτό ανέφερε η υπεύθυνη του ΔΟΑΤΑΠ, οτι δηλαδή δεν μπορεί να γίνει κάτι διότι η έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του αλλά στις αρμοδιότητες του υπουργείου παιδείας.

Σε τρίτη φάση η ομάδα των αποφοίτων επισκεύθηκε τα γραφεία της ΕΕΤΕΜ ανέφεραν το πρόβλημα και ρώτησαν για τις ενέργειες που έχει κάνει για το θέμα. Η ΕΕΤΕΜ απάντησε οτι έχει αποστείλει κάποιες επιστολές σε κάποιους φορείς, όταν οι απόφοιτοι ρώτησαν αν μπορούν να έχουν τις επιστολές  αυτές η ΕΕΤΕΜ είπε οτι δεν μπορεί να τις δώσει και ζήτησε από τους αποφοίτους να εγγραφούν για να πληρώνουν συνδρομή.

Σε τέταρτη φάση και εν όψει των νέων σχεδίων επαγγελματικών δικαιωμάτων που είχε βγάλει ο κ. Πανάρετος σε δημόσια διαβούλευση και υπογράφτηκαν, στάλθηκαν τελικώς στο ΣτΕ. Ακόμη όμως παραμένουν εκεί, η ομάδα των φοιτητών ρώτησε την διευθύντρια του 5ου τμήματος του ΣτΕ για τον χρχόνο τον οποίο θα κάνουν για να εκδοθούν πλήρως. Η διευθύντρια απάντησε οτι ο χρόνος καθορίζεται από την πολιτική βούληση του εκάστοτε αρμόδιου υπουργείου που σχετίζεται με τον νόμο.

Επίσης έγιναν και προτάσεις και συζητήσεις μεταξύ των: Προϊστάμενου του τμήματος καθηγητή κου. Γελεγένη Ιωάννη καθώς και του καθηγητή κου. Σακαρέλλου Αναστάσιου με τους φοιτητές και αποφοίτους για την επίλυση ορισμένων ζητημάτων, ουσιαστικά οι 2 καθηγητές επανέλαβαν τις απόψεις που είχανε από τις συνελεύσεις του 2007 όταν και προέκυψε για πρώτη φορά το πρόβλημα.

Τέλος και σημαντικότερο, έγινε αναφορά από την ομάδα των αποφοίτων για την ανάγκη σύστασης συλλόγου αποφοίτων του τμήματος καθώς η ΕΕΤΕΜ δεν επαρκεί για την συνεργασία και επίλυση των ζητημάτων μας. Υπήρξε θετικό κλίμα για την δημιουργία τέτοιου συλλόγου. Για την δημιουργία του συλλόγου ορίστηκε μια 10μελής επιτροπή από πτυχιούχους και φοιτητές η οποία θα σχεδιάσει και θα συντονίζει το πλάνο για την σύσταση του συλλόγου. 

20 comments:

Anonymous said...

Κι ο Σακαρέλλος ίσως είχε δίκιο σε αυτό που έλεγε για διάσπαση σε ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους αλλά ο τρόπος που τα έλεγε δε με έπεισε. Πάντως κατατοπιστικότατο το post σου φίλε μου!

EnergyTechnology said...

Όντως περισσότερο ενόχλησε προκαλούσε ο τρόπος που τα έλεγε. Η αλήθεια είναι οτι ο Σακαρέλλος έχει ένα δίκιο. Το άδικο των απόψεών του είναι ο χρόνος όμως. Διάσπαση τμήματος σε 1 χρόνο δεν γίνετε, εκτός του οτι μπορεί να ναυαγήσει η προσπάθεια αυτή εφόσον γινότανε διότι οι διασπάσεις σχολών και τμημάτων είναι αντίθετες στην πολιτική του υπουργείου παιδείας.

Anonymous said...

Ναι σωστό είναι αυτό. Κι εγώ αυτό πιστεύω αλλά το θέμα είναι να βρεθεί λύση άμεσα. Κάναμε υπομονή αλλά δε πάει άλλο.

HMMY EMP said...

hahaha tha ftiaksoun sylogo oi energiakoi teitzides ton 9000 morion mpas kai mas paroun ta epaggelmatika dikaiomata.

ΝΙΚΟΣ Π. said...

13000 ειναι τα μορια και οχι 9000 αντε στο κοτετσι σου κυριε πολτεχνιτη γιατι πολυ αερα εχετε παρει

Anonymous said...

Ρε φίλε HMMY EMP ξέρεις τίποτα από ενεργειακά ? Έχεις δουλέψει ποτέ ? Αφού ξέρεις ότι είσαι άχρηστος και μόλις πάς για δουλειά δε ξέρεις που παν τα τέσσερα. Ασε τις φιλοσοφίες, μάθε ορθογραφία και πιάσε καμιά δουλίτσα μπας και δείς φως στον ορίζοντα. Με τα μυαλά που έχετε μια ζωή θα σας παίρνουμε τις δουλειές !!!

EnergyTechnology said...

HMMY EMP που το παίζεις και έξυπνος, τα μόρια είναι 13000 για το 2010 και όχι 9000 όπως λές. Επίσης όταν λές οτι θα σας πάρουμε τα επαγγελματικά σας δικαιώματα, νομίζεις οτι επειδή έφερες 19000 μόρια για να περάσεις κάπου θα είσαι εφ΄όρου ζωής περισσότερο προνομιούχος από κάποιους άλλους ? Και επειδή είσαι και τελείως άσχετος αυτό που προσπαθούμε για αρχή είναι να παίρνουμε μια άδεια επαγγέλματος από τις νομαρχίες με τα δικαιώματα των υπομηχανικών. Επίσης τα ΤΕΙ δεν ζητάνε να γίνουν ισότιμα με τα πολυτεχνεία, μιας και εσύ σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ έχεις δικαιώματα τμημάτων ηλεκτρολογίας μηχανολογίας ηλεκτρονικής αυτοματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων και πληροφορικής από ΤΕΙ καθώς και δικαιώματα ηλεκτρολόγων μηχανικών μηχανολόων μηχανικών και πληροφορικάριων από ΑΕΙ. Τα ΤΕΙ ζητάνε απεριόριστη αυτονομία στο αποκλειστικό αντικείμενο του τμήματος του καθενός και όχι τα δικαιώματα τα δικά σας που έχετε μαζεμένα δικαιώματα 7 τμημάτων ΤΕΙ και 3 ΑΕΙ.

Anonymous said...

Άψογος φίλε μου.

HMMY EMP said...

kala kala tha erthei h wra kai gia esas

Anonymous said...

Καλά μάθε πρώτα να γράφεις στα ελληνικά και μετά τα υπόλοιπα. Δουλειά βρήκες ;

EnergyTechnology said...

HMMY EMP ναί μπορεί να έρθει ή ώρα μας όμως μπορεί να έρθει και η δική σου ώρα όταν θα φας καμία αγωγή. Μου θυμίζεις εκείνους που έμπαιναν στο blog του ΑΤΕΙ και το είχανε κάνει μπάχαλο, κάτι Γερμίδιδες κάτι Καθηγητές ΤΕΙ κάτι Μπάμπηδες EMΠ-ΤΕΕ κτλπ. Πρόσεχε λοιπόν γιατί κάποια στιγμή μπορεί κατά τύχη να την πατήσεις και εσύ.

HMMY EMP said...

hahaha mathane oi teitzides ti simenei agwgh tora hahahah as sas mathenan agogh sta tei sas.

EnergyTechnology said...

Οκ. λοιπόν επειδή το παράκανες και δεν υπάρχει κανένας διάλογος πέρα από τα ηλίθια μυνήματα που στέλνεις την επόμενη φορά που θα πείς κάτι παρόμοιο με τα προηγούμενα θα διαγραφτεί.

Anonymous said...

ενδιαφέρομαι να μάθω για το τει ενεργιακης τεχνολογιας. Ειμαι απόφοιτος και κάνω μηχ/κο. Επαγγελματικά διακαιώματα έχει;

Anonymous said...

ας με βοηθήσει κάποιος

EnergyTechnology said...

Anonymous ίσως απαντάω πολύ αργά δεν είχα προσέξει το μύνημά σου. Δυστηχώς μέχρι και αυτή την στιγμή από το τμήμα αυτό δεν μπορείς να πάρεις δικαιώματα ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου ΤΕΙ. Υπάρχουν μόνο κάτι γενικά δικαιώματα που δίδονται αυτοδίκαια με την απόκτηση του πτυχίου και αφορούν ψυκτικούς και τεχνικούς ασφαλείας. Οτιδήποτε άλλη πληροφορία θέλεις www.et.teiath.gr

Anonymous said...

Θα ήθελα να ρωτήσω αν όντως ισχύουν,όλα όσα λέτε για ποιον λόγο η σελίδα του τμήματος της Ενεργειακής Τεχνολογίας γράφει ότι ο πτυχιούχος της μπορεί να ασχοληθεί με πολλές διαφορετικές δουλείες ακόμα και σαν ελεύθερος επαγγελματίας.Θέλετε να μου πείτε ότι ένα δημόσιο ίδρυμα έχει ένα παραπλανητικό site μόνο και μόνο για να έχουν δουλειά οι καθηγητές του????Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω μετά την αποφοίτηση του τμήματος, δέχονται πανεπιστήμια του εξωτερικού τους απόφοιτους για μεταπτυχιακό?Αν ναι τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν αν κάνουν και ένα μεταπτυχιακό??Αυτά είχα να πω εγώ,συγχαρητήρια για την προσπάθεια που γίνεται!Καλό κουράγιο!

EnergyTechnology said...

Φαντάζομαι οτι θα ενοείς για αυτά εδώ που γράφει η σελίδα:

- τη μελέτη, εγκατάσταση και αξιοποίηση των συμβατικών, ανανεώσιμων και νέων πηγών ενέργειας.
- τη διαχείριση, λειτουργία και εκμετάλλευση πάσης φύσεως ενεργειακών μονάδων και δικτύων.
- την εκπόνηση και εφαρμογή μελετών για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, μετατροπή, αποθήκευση, έλεγχο και χρήση της ενέργειας. Στις δραστηριότητες αυτές υπάγονται όλες οι βιομηχανικές, κτιριακές, και λοιπών κατηγοριών ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
- την εκπόνηση μελετών για εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας.
- την αξιολόγηση ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και με την σύνταξη τεχνικοοικονομικών μελετών σκοπιμότητας επενδύσεων ενεργειακού εξοπλισμού.
- τη μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή ενεργειακού εξοπλισμού.
- την επίβλεψη, συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών ενεργειακών εγκαταστάσεων.
- την πιστοποίηση και ποιοτικό έλεγχο ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εξοπλισμού.
- την τεχνικοοικονομική διαχείριση και εμπορία ενεργειακού εξοπλισμού.
- την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας.
- τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας.

Παλαιότερα έγραφε η σελίδα και άλλα, οτι θεωρείσαι σαν πτυχιούχος ηλεκτρολόγος και μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ. Αλλά τα διέγραψαν αυτά.

Η πραγματικότητα είναι η εξής: Σαν ελεύθερος επαγγελματίας δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να απασχοληθεί κάποιος επειδή δεν μπορεί να βγάλει άδειες άσκησης επαγγέλματος από τις νομαρχίες (μηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου υπομηχανικού) έτσι δεν μπορεί ούτε να κάνει την έναρξη στην ΔΟΥ ως μηχανικός ΤΕ αλλά ακόμη και να κάνει έναρξη δεν θα μπορεί να υπογράψει τίποτα.
Από εκεί και πέρα τώρα, μπορείς να εργαστείς στον ιδιωτικό τομέα σαν μισθωτός. Σε τέτοια περίπτωση εφόσον φυσικά το κρίνει και ο εργοδότης σου θα είσαι σε θέση σαν πτυχιούχος να κάνεις "θεωρητικά" πάντα όλες τις παραπάνω δουλειές.

Για το μεταπτυχιακό τώρα.

Υπάρχει ήδη ένα μεταπτυχιακό που διεξάγεται μέσα στις αίθουσες του ΤΕΙ και είναι σε συνεργασία του τμήματός μας και του πανεπιστημίου heriot watt. Πληροφορίες υπάρχουν εδώ http://www.et.teiath.gr/msc.html

Αν θές το μεταπτυχιακό να το κάνεις έξω πρέπει να ρωτήσεις το κάθε πανεπιστήμιο αν αναγνωρίζει το πτυχίο μας. Είχαμε μάθει από έναν απόφοιτο που ρώτησε σε κάποια Αγγλικά πανεπιστήμια οτι δεν μας το αναγνωρίζουν καν και το θεωρούνε κάτι σαν δίπλωμα κατώτερου επιπέδου από ένα αγγλικό πτυχίο οπότε για να κάνεις master στα εν λόγω πανεπιστήμια θα πρέπει πρώτα να κάνεις 1 ή 2 έτη βασικές σπουδές για να λάβεις το BSc σαν βασικό αγγλικό πτυχίο και μετά να κάνεις το master.

Σε κάθε περίπτωση αν κάνεις master είτε εδώ είτε έξω και θελήσεις να εργαστείς στην Ελλάδα ΔΕΝ θα αποκτήσεις κανένα επαγγελματικό δικαιώμα διότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος λέει οτι για να θεωρείται κάποιος μηχανικός πρέπει να έχει πραγματοποιήσει σπουδές βασικού πτυχίου 5 ετών. Όσα μεταπτυχιακά ακόμη και διδακτορικό να έχεις δεν αποκτάς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα για την Ελλάδα.

Αν θελήσεις να πας εξωτερικό είσαι 100% απεριόριστος να κάνεις οτι θές.

ERY said...

Καλησπέρα. Θα ήθελα να μάθω αν αυτη η προσπάθεια απέδωσε. Εχω τελειώσει Οκτώβριο 2007 ομως απασχολούμουν μέχρι το 2012 σε μελετητική εταιρία αι δεν το έψαξα ποτέ. Απο περισυ εχω κάνει εναρξη σαν Μηχανοόγος ΤΕ αλλα η αδεια ασκησεως που μου εδωσαν απο τη Νομαρχια ειναι για εγκαταστατη (!) ηλεκτρολόγο και υδραυλικό! Κάθε βοήθεια δεκτή!

EnergyTechnology said...

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Δυστυχώς δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα μετά από εκείνη την συνάντηση, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε και σύλλογο αποφοίτων αλλά λόγω κάποιων άσχημων καταστάσεων που συναντήσαμε προτιμήσαμε να μην κάνουμε τίποτε.Η περιφέρεια (πρώην νομαρχία) λογικό είναι να σας χορηγήσει άδεια ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη υδραυλικού κτλ. Και αυτό διότι από το 2009 έχουν σταματήσει να μας χορηγούν τις γνωστές άδειες των υπομηχανικών οι οποίες μας έδιναν δικαίωμα σε εκπόνηση μελέτης. Η άρση χορήγησης των αδειών αυτών συνέβει διότι υπήρχε ένας φορέας του υπουργείου παιδείας το ΙΤΕ ο οποίος συγχωνεύτηκε με άλλον φορέα. Βάσει νόμου απαγορεύεται ένα τμήμα να χορηγεί άδειες οι οποίες οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα δύο διαφορετικών κλάδων όπως γινόταν δηλαδή με τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανολόγους, από τότε συζητήθηκαν πολλά πράγματα στην σχολή, από το να διαιρεθεί η σχολή σε 2 τμήματα διαφορετικά και πάρα πολλά πράγματα τα οποία όμως ήταν γραφειοκρατικά και εξαιτίας της κρίσης και της ανέχεια που υπήρξε αργότερα δεν ήθελε να ασχοληθεί κανένας και να πάρει επάνω τους τις ευθύνες.Ελπίζω να βγάλατε άδεια του υπομηχανικού όταν πήρατε το πτυχίο σας το 2009 διαφορετικά δεν μπορείτε να πάρετε άδειες. Πλέον οι άδειες που δίνουν μέχρι στιγμής βασίζονται σε διάφορα ΠΔ περί τεχνικών επαγγελμάτων τα οποία δεν δίνουν δικαίωμα μελέτης και μπορείτε να τα δείτε εδώ

http://www.teiath.gr/stef/et/articles.php?id=16018&lang=el

Πολλοί απόφοιτοι έχουν μπερδευτεί και νομίζουν ότι η υλοποίηση της μελέτης που περιγράφεται εκεί νοείται ως εκπόνηση μελέτης, αυτό δεν ισχύει. Η υλοποίηση είναι να λάβει ο εγκαταστάτης τα σχέδια από τον μηχανικό και να εκτελέσει τις εργασίες περάτωσης και κατασκευής της εκάστοτε εγκατάστασης. Εγώ έχω τελειώσει το 2009, 2 μήνες πριν σταμάτησαν να μας χορηγούν τις παλιές άδειες. Τώρα εικάζεται πως μέσα στο 2015 ή και το 16 θα εκδοθούν κάποια ΠΔ με τις ειδικότητες των σχολών ΣΤΕΦ που εκκρεμούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ήδη έχει ψηφιστεί νόμος το 2014 σύμφωνα με τον οποίον αν το ΤΕΕ δεν εκδώσει γνωμοδότηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκκρεμούντων ειδικοτήτων ΤΕΙ από το 2015 θα είμαστε όλοι διπλωματούχοι μηχανικοί. Έχει πολύ ψωμί ακόμα η υπόθεση.