Thursday 30 June 2011

Παναγιώτης Κουρουμπλής: βιογραφικό -πολιτική - κοινωνική δράση. Ωφείλω να αναρτήσω και ένα κείμενο για αυτόν τον άνθρωπο στο blog μου.

Γεννήθηκε το 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο. Παντρεμένος με την Ελένη Κωτσοπούλου Βιολόγο-Μικροβιολόγο, με την οποία απέκτησε δύο (2) παιδιά την Κατερίνα και τον Λευτέρη. Tο 1961 έχασε το φως του από έκρηξη εγκαταλελειμμένης χειροβομβίδας. Έτσι παρά το νεαρό της ηλικίας και μετά από ένα τόσο σημαντικό γεγονός, που συνέβη στη ζωή του, βρέθηκε μπροστά στο μεγάλο σταυροδρόμι της ζωής, όπου έπρεπε να επιλέξει το δρόμο της παθητικότητας, της περιθωριοποίησης και της μοιρολατρίας ή το δρόμο της διεκδίκησης, της σύγκρουσης και της ανατροπής όλων εκείνων των κοινωνικών συμπλεγμάτων, που απειλούν κάθε φορά να συνθλίψουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, μετατρέποντας τον σε καύσιμη ύλη τους. Επέλεξε το δεύτερο δρόμο και αρχίζει η πορεία του με την εγγραφή του, το 1965, στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.

Το 1967 μετεγγράφεται στη Σχολή Τυφλών Καλλιθέας από την οποία εκδιώκεται το 1969, ως υπαίτιος της εξέγερσης των οικότροφων τυφλών οι οποίοι ζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Το 1970 επιστρέφει στο χωριό του και εγγράφεται στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου, όπου το 1973 ηγείται και πρωτοστατεί στην προσπάθεια των μαθητών για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης

Στη συνέχεια εισάγεται με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία και τελειώνει με εξαιρετικές επιδόσεις στο Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο το 1979 (Βραβείο Αριστούχων Ιδρύματος Στασινόπουλου)

Το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του Φοιτητικού και Λαϊκού κινήματος για ψωμί, παιδεία, ελευθερία.

Το 1975 εκλέγεται στο Δ.Σ. του Συλλόγου των Αιτωλοακαρνάνων φοιτητών και αναπτύσσει έντονη δράση στο Νομό γύρω από τα κοινωνικά και αγροτικά προβλήματα της περιοχής (Συμμετοχή, με ομιλίες και διαλέξεις, σε συνδιασκέψεις και συνέδρια, σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής).

Το 1988 εγγράφεται στη Σχολή Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και τον Δεκέμβριο του 1996 ανακηρύσσεται Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Η επαγγελματική ζωή και δράση του, μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών του, δεν αναπτύσσεται μονοδιάστατα και αυτόνομα.

Αναπτύσσεται παράλληλα και αναπόσπαστα με έναν σημαντικό τομέα, τον συνδικαλισμό και την κοινωνική δράση. Έτσι στα πλαίσια αυτού του συνδυασμού:

Αναδεικνύεται σε Ηγετικό Στέλεχος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Τυφλών το 1976. Ένας αγώνας που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και ευαισθητοποίησε την διανόηση της Ευρώπη, γιατί είχε ως στόχο την ανατροπή:
1.του κατεστημένου των διαχειριστών της φιλανθρωπίας,
2.της ανάπηρης στάσης ζωής και της αδιαφορίας της κοινωνίας
3.της αποστασιοποιημένης από τα κοινωνικά προβλήματα κρατικής φιλανθρωπίας.

Η σκληρή αντιπαράθεση με τους μηχανισμούς του κατεστημένου της Εκκλησίας, της φιλανθρωπίας και της κρατικής αφασίας, οι απεργίες πείνας, οι καταλήψεις του τότε «Οίκου Τυφλών», της Αρχιεπισκοπής, του Δήμου Αθηναίων και οι κινητοποιήσεις στα Υπουργεία, αναδύονται και καταδεικνύονται στο Ντοκιμαντέρ, της Μαίρης Παπαλιού, με τίτλο «Ο Αγώνας των Τυφλών», που προβλήθηκε στις περισσότερες τηλεοράσεις της Ευρώπης και σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, δημιουργώντας κίνημα συμπαράστασης διανοούμενων, όπως Υβ Μοντάν, Πώλ Σαρτρ, Βαν Ντερ Στούλ, Μπλούμ (Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), κλπ, στον αγώνα των τυφλών της Ελλάδας. Σημειωτέον ότι το ντοκιμαντέρ αυτό είναι μια από τις δύο ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, που της κόπηκε η ελληνική ιθαγένεια για να μην πάει στις Κάνες. Το αποτέλεσμα της μαχητικής του συμμετοχής σ' αυτόν τον περήφανο κοινωνικής μεταλλαγής αγώνα, με άξονα το κεντρικό σύνθημα «μόρφωση, ψωμί, δουλειά και όχι ζητιανιά» ήταν να συρθεί περισσότερες από 70 φορές στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μέχρι και με το Ν. 4000. Οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν την πρώτη ρήξη και αμφισβήτηση του δικαιώματος κάποιων να είναι «προστάτες» και της υποχρέωσης κάποιων άλλων να είναι «προστατευόμενοι».

Εκλέγεται πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών το 1977, αξίωμα το οποίο διατηρεί μέχρι το 1984. Κατά την περίοδο αυτή συμβάλει, με πρωτόγνωρες για τον χώρο πρωτοβουλίες, στη μετατροπή του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών σε αξιόμαχο διεκδικητικό φορέα των δικαιωμάτων των τυφλών.

Το 1977 συλλαμβάνει την ιδέα της ενοποίησης του Αναπηρικού Κινήματος στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζει τη σύγκρουση με την αδιαφορία της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης της εποχής. Είναι ο άνθρωπος που συγκρούεται με την παθητικότητα, που κάποιοι επέβαλαν στη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες και εξεγείρει τις καρδιές, τόσο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όσο και των γονιών τους, μετατρέποντας τους από παθητικούς δέκτες αποδοχής ρύθμισης της τύχης τους, σε ενεργούς και διεκδικητικούς πολίτες ανατροπής, της ανάπηρης στάσης ζωής και του αισθητικού ρατσισμού. Συμβάλει αποφασιστικά στη πολιτικοποίηση του αναπηρικού κινήματος και τη δημιουργία αναπηρικών οργανώσεων σε κάθε κατηγορία αναπηρίας.

Τον Μάρτιο του 1981 ηγείται της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενης για τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής των αναπήρων στην Ελλάδα.

Ορίζεται πρόεδρος για μια επταετία (1982-1989) του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ), συμβάλλοντας, από τη θέση αυτή καθοριστικά, στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στους τυφλούς μαθητές, αναλαμβάνοντας, για πρώτη φορά, τις ευθύνες εκπαίδευσης όλων των Ελλήνων τυφλών από το κράτος και είναι ο πρώτος τυφλός στον οποίο η Πολιτεία εμπιστεύτηκε μια τόσο νευραλγική κρατική θέση.

Τα έτη 1983-1989, τοποθετείται Σύμβουλος των Υπουργών Πρόνοιας και είναι το πρώτο άτομο, που προέρχεται από το χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στο οποίο η Πολιτεία εμπιστεύεται μια τέτοια θέση, περιορίζοντας ουσιαστικά το μέχρι τότε κοινωνικό έλλειμμα. Από τη θέση αυτή με δράσεις και παρεμβάσεις αποφασιστικές συμβάλλει στη θέσπιση και στην έκδοση ιστορικών και πρωτόγνωρων, για τα κοινωνικά πράγματα στην Ελλάδα, Νόμων, Διαταγμάτων και Αποφάσεων, που αλλάζουν ριζικά το το κοινωνικό τοπίο στο χώρο των ατόμων με αναπηρίες, των πολυτέκνων, των ηλικιωμένων και της Πρόνοιας γενικότερα. Συμμετέχει στο σχεδιασμό και στην καθιέρωση του θεσμού των ΚΑΠΗ στην Ελλάδα και συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τομέα της Παιδικής Προστασίας.

Εκλέγεται πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του πρώτου και του δεύτερου Παναναπηρικού Συνεδρίου (Αθήνα 1982 και 1991), συμβάλλοντας καθοριστικά στην άμβλυνση των ενδοαναπηρικών αντιθέσεων, στη δημιουργία κοινών θέσεων και στην ανάπτυξη ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την ανάδειξη του αναπηρικού κινήματος, ως σημαντικού κοινωνικού πόλου διεκδίκησης των δικαιωμάτων αυτού του χώρου.

Γίνεται μέλος για μια οκταετία (1982-1989) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αποκατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, προωθώντας και προβάλλοντας οπό τη θέση αυτή τα ζητήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρωτοστατεί ενεργά και συμμετέχει σε όλες τις προεργασίες, για την ίδρυση διαφόρων οργανώσεων ευρωπαϊκής ή και παγκόσμιας εμβέλειας, που έχουν ως κεντρικούς σκοπούς τη λύση διαφόρων προβλημάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα είναι:

Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών (Όσλο, 1984)

Ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τυφλών (Ριάντ Σαουδικής Αραβίας, 1984)

Ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ που δημιουργείται από την ΕΟΚ για τα ΑΜΕΑ (Βρυξέλλες, 1993)

Το 1988, μετά από μια επίπονη και επώδυνη δεκαετία, ακαταμάχητης και ακράδαντης υπομονής και επιμονής, για την υλοποίηση της ιδέας ενοποίησης του αναπηρικού κινήματος, έρχεται η δικαίωση του με την ίδρυση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, της οποίας εκλέγεται πρώτος πρόεδρος. Με σκληρή και συνεχή δουλειά συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, αφενός μεν στην άμβλυνση των ενδογενών προβλημάτων του αναπηρικού κινήματος και αφετέρου στη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου κατά της επιχειρούμενης κατάργησης, του μέχρι τότε οικοδομηθέντος κοινωνικού κράτους, κατά τη περίοδο 1989-1993. Αντιστέκεται στην επιχειρηθείσα κοινωνική ομηρία του χώρου των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, από την τότε πολιτική εξουσία, με αποκορύφωμα τη προσωπική σύγκρουση, στις 13-10-92, σε εκδήλωση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο ξενοδοχείο Χίλτον, με τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, προς όλα τα ανωτέρω, υποστήριξε με πάθος, από το επιστημονικό, το συνδικαλιστικό ή κοινωνικό βήμα, τα δικαιώματα των Προσώπων με Ειδικές Ανάγκες και των άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, λαμβάνοντας μέρος με εισηγήσεις σε μια πλειάδα συνεδρίων και άλλων σχετικών εκδηλώσεων. Παρακάτω επισημαίνονται οι τίτλοι μερικών μόνο εισηγήσεων, των πιο χαρακτηριστικών.

«Η Επαγγελματική Αποκατάσταση ως Μέσο Κοινωνικής Χειραφέτησης» Διεθνές Συνέδριο Βουλγαρίας, με κεντρικό θέμα την Επαγγελματική Αποκατάσταση (Σόφια, 1980).

«Ο Ρόλος της Αλληλοαποδοχής Τυφλών και Κοινωνίας» Πανελλήνιο Συνέδριο Τυφλών στην Κύπρο (Λευκωσία, 1980)

«Αξιοποίηση του Ελευθέρου Χρόνου στη Ζωή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες», Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών (Λονδίνο, 1982)

«Ο Ρόλος της Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες», Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Ιταλία (Πορτενόνε, 1982)

«Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη Προγραμμάτων για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες», Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ολλανδίας (Ρότερνταμ,1985)

«Η Εκπαίδευση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες», Διεθνές Συνέδριο Γαλλίας (Παρίσι. 1986)

«Η Επικοινωνία Μέσον Απελευθέρωσης Συμπεριφορών» Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Βουλγαρίας (Σόφια, 1987)

Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην «Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τον πληθυσμό και την Ανάπτυξη»(Κάϊρο, 1994)

Η υποστήριξη των θέσεων και διεκδικήσεων των προσώπων με ειδικές ανάγκες καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (πολύτεκνοι, τρίτη ηλικία, παλιννοστούντες κ.ά.) συμπληρώνεται και με μια άλλη αρκετά εκτενή σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Ειδικότερα συμπληρώνεται με αρκετές διαλέξεις και συχνές συνεντεύξεις στον τύπο και στα λοιπά μέσα μαζικής ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση), σειρά επώνυμων άρθρων στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο των Αθηνών :

«Αισθητικός Ρατσισμός», [«ΤΟ ΒΗΜΑ» 3-1-86]
«Αρχιτεκτονικός Ρατσισμός», [«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» 20-4-87]

«Ολοταχώς για την κοινωνία Πρόνοιας», [«ΤΑ ΝΕΑ» 6-4-89]

«Το Δικαίωμα Έγκυρης και Έγκαιρης Πρόσβασης των Τυφλών και κωφών στη Πληροφόρηση», [«ΤΑ ΝΕΑ»- 10-9-89]

«Πολιτικός και Κοινωνικός Ρατσισμός», [«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 10-12-89]

«Κοινωνικός Δαρβινισμός», [« ΕΘΝΟΣ» Οκτώβριος 1990 ]

«Κράτος Πρόνοιας στην Ελλάδα», [«ΤΑ ΝΕΑ» Νοέμβριος 1991]

«Η συνενοχή σε ένα κοινωνικό έγκλημα», [«ΤΟ ΒΗΜΑ» 26-11-95]

«Ο Κοινωνικός Ρατσισμός σήμερα», («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 3-12-95]

«Πολιτικός Ρατσισμός», [«ΤΑ ΝΕΑ» 26-6-96]

«Ο Ρόλος της Αλληλοαπαδοχής», [«ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ»]

Τρεις ειδικές επιστημονικές εργασίες:

«Ο Ρόλος της Αλληλοαποδοχής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Κοινωνίας»(δημοσιεύθηκε στη σειρά επιστημονικών εκδόσεων του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος).

«Η Διαφορά είναι Δικαίωμα και όχι Κοινωνική Διάκριση» (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Διαφορά»).

«Οι Επιδράσεις των Κοινωνικών Προκαταλήψεων και των θεσμικών Παρεμβάσεων στη Ζωή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα» (Ολοκληρωθείσα διδακτορική διατριβή στον Τομέα Κοινωνιολογίας της Νομικής Σχολής, προς δημοσίευση).

Κορυφαία παρέμβαση του θεωρείται η συλλογή και ταξινόμηση της διάσπαρτης νομοθεσίας, που αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα, ώστε να γίνει προσπελάσιμη, η ισχύουσα νομοθεσία, από τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στην διεκδίκηση και ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Αν μερικοί ενοχλήθηκαν και θίχτηκαν τα συμφέροντα τους, από την ευθυτενή παρουσία και δράση του, λόγος για τον οποίο επιχείρησαν κατ' επανάληψιν την πολιτική του εξόντωση, ακόμα και τη τιμωρία του, ενώπιον των δικαστικών αρχών (ευτυχώς ελάχιστοι, κυρίως του φιλανθρωπικού κατεστημένου, δυστυχώς όμως όχι λίγες φορές) υπήρξαν και πολλοί άλλοι που αναγνώρισαν το έργο και την εν γένει δράση του προς όφελος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Στους τελευταίους περιλαμβάνονται:

Η Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών - Βραβείο για την κοινωνική του δράση (Αθήνα, 1981)

Η Πανβουλγαρική Οργάνωση Τυφλών - Χρυσό Μετάλλιο για τους αγώνες του υπέρ των τυφλών της Ευρώπης (Σόφια, 1982)

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία - Eπαινος για τη συμβολή του στην προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας (Αθήνα, 1988)

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για τις πρωτοβουλίες του ως εθελοντή αιμοδότη (Αθήνα, 1994)

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΞΑ). Αναμνηστική πλακέτα για τη συμβολή του στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Προσώπων με Ειδικές Ανάγκες (Αθήνα 1994)

Οι Σύλλογοι των Κωφών Πάτρας και Ρεθύμνου και η Ομοσπονδία Κωφών για τη συμβολή του στην προώθηση των αιτημάτων τους (Πάτρα και Ρέθυμνο 1994)

Τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την κοινωνική του προσφορά (Παρίσι, 1995)

Η Ομοσπονδία Πολυτέκνων Βορείου Ελλάδος, για την ουσιαστική συμβολή στη προώθηση των δικαιωμάτων της πολύτεκνης οικογένειας (Θεσσαλονίκη 1994)

Τιμήθηκε από την 9η Αμφικτιονία Εθελοντών Αιμοδοτών Ιτέας, για την αποφασιστική στήριξη που παρείχε στους συλλόγους προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας (Ιτέα, 1995)

Βραβεύθηκε από την Λέσχη Υγείας της Ευρώπης, ως ο Έλληνα με τη μεγαλύτερη κοινωνική δράση, για το έτος 1995 (Λουξεμβούργο 30/10/95), μια βράβευση που αποτελεί το αποκορύφωμα της αναγνώρισης της κοινωνικής του δράσης.

Τιμήθηκε από την Ομοσπονδία Λακώνων Αμερικής (Σικάγο 15/11/99), για τη συμβολή του στη δημιουργία προνοιακών ιδρυμάτων στη Λακωνία κατά τη περίοδο 1993-1996, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας.

Τιμήθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας (Καλαμάτα 3/12/99), για τη σημαντική συμβολή του στην προώθηση και υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων

Τιμήθηκε από τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων (Μοσχάτο 22/1/00), που τον ανακήρυξε και επίτιμο μέλος του, για την κοινωνική του προσφορά κοι ιδιαίτερα ως πρωτεργάτη στη συνένωση του αναπηρικού χώρου

Τιμήθηκε από το Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη 26/1/00), για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και ανάδειξη των κοινωνικών κινημάτων και τη θέσπιση θεσμών που κατοχυρώνουν τα κοινωνικά δικαιώματα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η ανάδειξη και η καθιέρωση του μέσα από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, οδήγησαν στη συμμετοχή του δυο φορές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μία στο Ευρωψηφοδέλτιο σε τιμητικές θέσεις. Σημαντικό γεγονός της δράσης του χαρακτηρίζεται η εκλογή του το 1994 από το Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

Το 1993, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αναγνωρίζοντας την κοινωνική του δράση και την επιτυχή παρουσία του σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, του εμπιστεύεται τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, μέσα απ' την οποία επιχειρείται η ανάδειξη μιας νέας αντίληψης ανθρώπινων σχέσεων απαλλαγμένης από τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας συμμετέχει και συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση και επίλυση καίριων κυρίως κοινωνικών προβλημάτων (τομείς Υγείας-Πρόνοιας). Από τη θέση αυτή συνέβαλε τα μέγιστα στη προώθηση του κοινωνικού κράτους, του κράτους πρόνοιας, και το έργο που επιτελέστηκε ήταν σημαντικότατο, γιατί σε μια περίοδο δύσκολη για τις κοινωνικές παροχές, συνέβαλε στην δημιουργία νέων κοινωνικών μονάδων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών.

Από το 1993-1996 διετέλεσε αντιπρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια», ύψους 300 δισεκατομμυρίων δραχμών.

«Ο αγώνας για μια κοινωνία βιοκεντρική χωρίς ρατσισμούς και αποκλεισμούς και η χειραφέτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πρέπει να είναι η κορωνίδα κάθε κρατικής παρέμβασης, γιατί μόνο έτσι ποτίζουμε την ελπίδα και δεν σκοτώνουμε την προοπτική.»

Αυτό είναι το όραμα του Παναγιώτη Κουρουμπλή και μ' αυτό πορεύθηκε ως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, επί των ημερών του οποίου :

1. Αναδείχτηκε η ανάγκη προώθησης της νομικής κατοχύρωσης του κοινωνικού δικαιώματος

2. Βελτιώθηκε η ικανότητα του ανθρώπινου παράγοντα να παράγει, με συγκεκριμένο κι εξειδικευμένο σχεδιασμό

3. Διασφαλίστηκε η αξιοπρέπεια του πολίτη, αποδέκτη κοινωνικών υπηρεσιών γιατί πιστεύει και διακηρύσσει ότι «μεγαλύτερη αξία έχει ο τρόπος με τον οποίο παρέχεις ένα δικαίωμα, παρά το οικονομικό του μέγεθος».

Η συμβολή του, ως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών, υπήρξε αποφασιστική, με πρωτοβουλίες που επιχειρήθηκαν τη περίοδο αυτή (1993-1996), όπως:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στελέχωση των κρατικών παιδικών σταθμών με 1400 άτομα επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό (τα 75 στην Αιτωλοακαρνανία)

Κατασκευή και επισκευή 400 περίπου κρατικών παιδικών σταθμών (οι 30 στην Αιτωλοακαρνανία)

Προώθηση προγραμμάτων επιμόρφωσης αναδοχής και υιοθεσίας

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Καθιέρωση του θεσμού του Κοινωνικού Συμβούλου (ως Επιθεωρητή των μονάδων πρόνοιας) σε επίπεδο Νομαρχίας.

Αναβάθμιση των κρατικών και ιδιωτικών οίκων ευγηρίας.

Επαναπροσδιορίστηκε ο θεσμός του ΚΑΠΗ, με την καθιέρωση του νέου θεσμού υποστήριξης και παραμονής του μοναχικού ατόμου στο οικογενειακό περιβάλλον (η συμβολή του στη θεσμοθέτηση των ΚΑΠΗ υπήρξε αποφασιστική, όταν κατά τη περίοδο 1981-1989 υπήρξε ειδικός σύμβουλος των Υπουργών Υγείας & Πρόνοιας).

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η συμβολή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην αποπεριθωριοποίηση και στην αυτενέργεια του ατόμου με ειδικές ανάγκες και στη δημιουργία προσπελάσιμης συμμετοχής του στο κοινωνικό, εργασιακό και πολιτικό γίγνεσθαι, επιτεύχθηκε με τη:

θέσπιση κοινωνικών διατάξεων, που για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια συμπλήρωσαν αποφασιστικά την ελληνική κοινωνική νομοθεσία.

δημιουργία σε όλη τη χώρα, κατά τη περίοδο 1993-1996, δεκάδων κέντρων υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες

ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Μεγάλη υπήρξε η συμβολή του στην αναγνώριση του εθνικού και κοινωνικού ρόλου της πολύτεκνης οικογένειας και στη στήριξη της με σειρά μέτρων, όπως:

Προτεραιότητα στις προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα

Προτεραιότητα στα προγράμματα εργατικής κατοικίας

Η παροχή μειωμένου ηλεκτρικού ρεύματος

Η αγορά αδασμολόγητου αυτοκινήτου

και σε μια άλλη σειρά άλλων υποστηρικτικών, της πολύτεκνης οικογένειας, κοινωνικών μέτρων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Ενδιαφέρουσα υπήρξε η συμβολή του στην προώθηση προγραμμάτων, όπως:

Προγράμματα λαϊκής κατοικίας και για πρώτη φορά υποστήριξης δικτύου ενσωμάτωσης αθίγγανων, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση

Υποστήριξη προγραμμάτων ενσωμάτωσης των επαναπατριζόμενων

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Αναβαθμίστηκε η ποιότητα των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης


ΝΕΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η έλλειψη κοινωνικού θεσμικού πλαισίου, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέκλειε τον τομέα της Πρόνοιας να ενταχθεί σε επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συνέλαβε την ιδέα, σχεδίασε, κατέθεσε και διαπραγματεύτηκε, ως αναπληρωτής πρόεδρος του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια», στις Βρυξέλλες, την υπαγωγή της Πρόνοιας στο Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Β' Πακέτο Ντελόρ), κατορθώνοντας να εξασφαλίσει πρόγραμμα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δραχμών, για κοινωνικές υποδομές, κατά τη περίοδο 1993-1999, μεταξύ των οποίων ήταν η κατασκευή και λειτουργία:

35 κέντρων υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε ισάριθμους νομούς, (1 στο Αγρίνιο)

11 κέντρων φυσικής αποκατάστασης (1 στην Αμφιλοχία)

δεκάδων κρατικών παιδικών σταθμών

2 κέντρων για κωφούς και τυφλούς

5 κέντρων για αυτιστικά παιδιά

3 κέντρων άμεσης κοινωνικής βοήθειας

Τον Σεπτέμβριο του 1996 συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ ως υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου έρχεται πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, τόσο στις προκριματικές εκλογές που έγιναν στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Νομό, για την επιλογή των υποψηφίων Βουλευτών, όσο και στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996 και μάλιστα με ρεκόρ, για το Νομό, σταυρών (32.000 σταυροί), καθώς και με ρεκόρ διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου επιτυχόντα (10.000 σταυροί).

Μετέχει στις Διαρκείς Επιτροπές, της Βουλής, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στις ομάδες φιλίας Ελλάδας-Σκανδιναβικών κρατών και Ελλάδας-Αιγύπτου.

Αν και νέος Βουλευτής έχει πλούσια κοινοβουλευτική δραστηριότητα, αφού μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει δεκάδες ομιλίες και τοποθετήσεις σε συζητήσεις νομοσχεδίων, κατάθεση τροπολογιών σε διάφορα νομοσχέδια, περισσότερες από διακόσιες εξήντα ερωτήσεις κι αναφορές προς τους αρμόδιους υπουργούς, για φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα, καθώς και επερώτηση κατά της κυβέρνησης, για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά, στα τελευταία 25 χρόνια, κυβερνητικός βουλευτής να προβαίνει σε τέτοιου είδους διάβημα προς την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας υπήρξαν οι πρωτοβουλίες του για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, με ερώτηση που προσυπέγραψαν άλλοι 47 Βουλευτές, όπως και η πρόταση νόμου για την έντοκη καταβολή των επιδοτήσεων, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των στους δικαιούχους, που προσυπέγραψαν άλλοι 15 Βουλευτές.

Η παρουσία του στη Βουλή είναι συνεχής, έντονη και αποφασιστική, σε ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια και προώθηση μιας νέας αντίληψης, αυτής του σχεδιασμού και της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και των επιδιωκόμενων στόχων.

Η κοινοβουλευτική του δραστηριότητα εστιάσθηκε στη προώθηση και επίλυση προβλημάτων, που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού και των παραγωγικών τάξεων, ιδιαίτερα δε αυτά των αγροτών, των καπνοπαραγωγών, των πολυτέκνων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των πολιτικών προσφύγων και των ποντίων. Επιγραμματικά η κοινοβουλευτική του δραστηριότητα εστιάσθηκε σε τομείς όπως η αλιεία ,η γεωργία, η κτηνοτροφία, η κοινωνική πρόνοια, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία-περίθαλψη. η εκκλησία, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η επαγγελματική κατάρτιση, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα δημόσια έργα, το περιβάλλον, ο τουρισμός, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η καταπολέμηση του ρατσισμού και των ναρκωτικών.

Σαράντα (40) κοινοβουλευτικοί συντάκτες που απασχολούνται στο σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο), αξιολογώντας τη δραστηριότητα των Βουλευτών (η αξιολόγηση αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Βουλή & Ευρωβουλή»), τον κατέταξε στους πρώτους 20 πιο δραστήριους βουλευτές της περιόδου 1996-1998, ενώ ο ημερήσιος κι εβδομαδιαίος αθηναϊκός τύπος επανειλημμένα έχει αναφερθεί στις παρεμβάσεις του και τον χαρακτηρίζει ως ένα από τους πιο εργατικούς Βουλευτές.
http://www.kouroumplis.gr

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=90247

Φωτοβολταϊκά πάρκα των 100 KWp στον δήμο Αγρινίου από την ERGOLAND ΕΠΕ

Με δύο νέες συμφωνίες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 100 ΚWp έκαστο, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στις Δ.Κ. Καινουργίου και Σιτόμενα του Δήμου Αγρινίου, που υπέγραψε η ERGOLAND ΕΠΕ, ισχυροποιεί την παρουσία της και στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας με τα έργα που υλοποιεί και με τους τοπικούς της συνεργάτες, συνεχίζοντας παράλληλα τη δυναμική της πορεία για το 2011, αψηφώντας τις δυσκολίες που έχει εγείρει η οικονομική ύφεση στη χώρα.

Οι εργασίες που θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων, θα αποτελούνται στο σύνολό τους από εξοπλισμό τεχνολογίας Conergy και θα τροφοδοτούν το δίκτυο, λόγω εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων και ειδικής εφαρμοζόμενης τεχνολογίας από την εταιρεία, με 320.000 KWh ετησίως εξοικονομώντας ταυτόχρονα περίπου 270 τόνους CO2 ετησίως.

Σημειώνεται πως η ERGOLAND ΕΠΕ, που είναι μέλος ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως ομίλους επιχειρήσεων, με ισχυρή παρουσία στον χώρο της ενέργειας, της THRIFTFIELD ENTERPRISES Ltd, διαθέτει σήμερα πανελλαδικό δίκτυο και χαρτοφυλάκιο έργων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους που ξεπερνά τα 115 MWp. Η ERGOLAND ΕΠΕ για την συνεπή εκτέλεση του έργου της, αξιοποιώντας τη μεγάλη ομάδα εξειδικευμένων στελεχών που είναι ενταγμένη στο δυναμικό της, η οποία διαθέτει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον κλάδο των ΑΠΕ και μακρόχρονη εμπειρία στη διαχείριση μεγάλων και σύνθετων έργων, έχει πιστοποιηθεί με ISO 9001, ISO 14001 και με ISO 18001.

«Ακόμη δύο «πράσινες» επένδυσεις αποδεικνύουν την άμεση ανάγκη για στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ERGOLAND ΕΠΕ συνεχίζει να προσφέρει με συνέπεια υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, προσφέροντας εγγυημένες και ασφαλείς επενδύσεις, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης» ανέφερε σχετικά με τα έργα ο κ. Ηρακλής Χατζηκωνσταντής, Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/2_Φωτοβολταϊκά_πάρκα_των_100_KWp_ στον_Δήμο_Αγρινίου_από_την_ERGOLAND_ΕΠΕ

Σε λειτουργία τέθηκε αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Xinjiang στην Σαγκάη.

Ο δεύτερος κινεζικός αγωγός φυσικού αερίου με κατεύθυνση από Δύση προς την Ανατολή ετέθη σήμερα σε λειτουργία, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Ο αγωγός θα προμηθεύει φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία προς 15 επαρχίες και αυτόνομες περιοχές της χώρας.

Ο αξίας 21,97 δις δολ., που συνδέει την βορειοδυτική αυτόνομη περιοχή του Xinjiang με την Σαγκάη στα ανατολικά και το Guangzhou και το Χονγκ Κονγκ στα νότια, έχει ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς 30 bcm, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει για 30 χρόνια.

Η λειτουργία του, μήκους 8.704 χλμ. θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι σφιχτές προμήθειες φυσικού αερίου και να αυξήσουν τη χρήση καθαρότερων καυσίμων.
Ο Κεντροασιατικός αγωγός φυσικού αερίου, που συνδέει το Τουρκμενιστάν με την Βορειοδυτική Κίνα, μετέφερε πάνω από 5,7 bcm στην Κίνα κατά τους πρώτους 5 μήνες λειτουργίας του εφέτος. Η δυναμικότητά του θα αυξηθεί στα 30 bcm ετησίως από τον Ιούνιο του 2012, ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 17,7 bcm ετησίως.

Ας σημειωθεί ότι ο πρώτος εγχώριος αγωγός μεταφοράς αερίου από την Δύση προς την Ανατολή στην Κίνα βρίσκεται σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2004, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Ταρίμ, στην αυτόνομη περιοχή του Xinjiang, προς την Σαγκάη. Έχει σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρει 12 bcm ετησίως.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=47943

Φωτοβολταϊκό 750 Κιλοβάτ σε στέγη βιομηχανίας στον Ασπρόπυργο.

Tο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα σε ορoφή κτιρίου, ισχύος 750 KW, εγκαινιάστηκε στον Ασπρόπυργο στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας χρωμάτων VITEX. Για την κατασκευή του έργου χρησιμοποιήθηκαν πάνελ της αμερικανικής Solyndra.

Το φωτοβολταϊκό ανήκει σε επιχειρηματική μονάδα της Hermes, οποία ελέγχεται από τον όμιλο Γιαννίδη, στον οποίο ανήκει και η βιομηχανία χρωμάτων. Το έργο εγκαινίασε ο πρόεδρος της Solyndra Ευρώπης Clemens Jargon.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/fotoboltaiko-750-kilobat-se-stegi-biomixanias-ston-aspropirgo.html

Συμφωνία της Schneider Electric με την ΙΒΜ για εφαρμογή ενεργειακής αρχιτεκτονικής.

Η Schneider Electric ανακοίνωσε ότι η αρχιτεκτονική EcoStruxure θα ενσωματώσει την πρόσφατη λύση «έξυπνης» διαχείρισης κτιρίων της IBM (IIBM). Το EcoStruxure είναι μία ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική ενεργητικής διαχείρισης της Schneider Electric, η οποία συνδέει πέντε τομείς επιχειρηματικής τεχνογνωσίας – ισχύος, data centers, διαδικασιών και μηχανημάτων, κτιριακού ελέγχου και φυσικής ασφάλειας – στο πλαίσιο μιας «ανοιχτής» και ευέλικτης αρχιτεκτονικής, προσφέροντας έως και 30% εξοικονόμηση ενέργειας.

«Η Schneider Electric, με χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο, κάνει δυνατή την έξυπνη διαχείριση ενέργειας στον κτιριακό τομέα» δήλωσε ο Chris Curtis, Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος, του κτιριακού τομέα της Schneider Electric.

Προσθέτοντας: «Συνδυάζοντας την εμπειρία μας στη διαχείριση ενέργειας με τα δεδομένα που προκύπτουν από μετρήσεις και αναλύσεις, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την απόδοση των επιχειρήσεων μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και βελτιώνοντας τη λειτουργία του κτιρίου. Η Schneider Electric βοηθά τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προκλήσεις, με πιο έξυπνα, αποτελεσματικά και βιώσιμα κτίρια.»

Τα κτίρια έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που εκδόθηκε από τη Forrester Research*, προβλέπεται «λαμπρό το μέλλον για λογισμικά διαχείρισης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις, ίσως για πρώτη φορά, την παρακολούθηση των επιδόσεων τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη βιωσιμότητάς τους.»

Σήμερα, η εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% στον τομέα των επιχειρήσεων είναι εφικτή, αλλά οι περισσότεροι διαχειριστές και ιδιοκτήτες κτιρίων δε διαθέτουν τα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση και ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους.

Ως τμήμα της αρχιτεκτονικής EcoStruxure της Schneider Electric, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κτιρίων Andover Continuum™ σε συνδυασμό με το IIBM είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Οι πληροφορίες διαμοιράζονται και η διαχείριση κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων βελτιστοποιείται από συστήματα και συσκευές καταγραφής και ελέγχου, όπως το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, μετρητών, HVAC, συστήματα φωτισμού, καθώς και εξοπλισμού data centers και παραγωγής ενέργειας.

«Η IBM ασχολείται με τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, τις οποίες μετατρέπει σε έξυπνη, διαδραστική πληροφορία», δήλωσε ο David Bartlett, Αντιπρόεδρος, IBM Smarter Buildings. «Η κοινή αυτή λύση δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κτιρίων και στους διαχειριστές να αναλύσουν τα δεδομένα, ώστε να βελτιώσουν τις λειτουργίες και να διατηρήσουν μακροχρόνια τη μέγιστη απόδοση του κτιρίου, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο για τη δημιουργία έξυπνων κτιρίων».

Το IIBM θα ενσωματωθεί με την αρχιτεκτονική ΕcoStruxure, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των αναλύσεων για να εντοπιστούν οι αιτίες ενεργειακής σπατάλης στα κτίρια που οφείλεται σε αναποτελεσματική λειτουργία του εξοπλισμού. Η σπατάλη της ενέργειας μπορεί πλέον να αποδοθεί σε συγκεκριμένα τμήματα του κτιρίου.

Οι συμπληρωματικές τεχνολογίες παρέχουν ευφυή ενεργειακή νοημοσύνη με αυτόματο εντοπισμό βλάβης και διάγνωση, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνεχής βελτίωση στην κατανάλωση ενέργειας. Η αρχιτεκτονική EcoStruxure της Schneider Electric αξιοποιεί το λογισμικό της IBM Maximo® Asset Management για την ενίσχυση της λειτουργικής αξιοπιστίας των οικοδομικών συστημάτων καθώς και για τον κοστολογικό εξορθολογισμό της συντήρησης και επισκευής τους. Ένα πρωτοποριακό ταμπλό διαχείρισης παρέχει διαρκή ενημέρωση για την «ενεργειακή υγεία» του κτιρίου, υποδεικνύοντας τον εξοπλισμό που μπορεί να σπαταλά ενέργεια, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται διορθώσεις ή προληπτικές συντηρήσεις.

Η δυνατότητα σχεδιασμού του Andover Continuum της Schneider Electric με την «έξυπνη» λύση διαχείρισης κτιρίων της IBM βασίζεται στη συνεργασία το 2005 μεταξύ της Schneider Electric και της IBM.

Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε όταν η Schneider Electric επιλέχθηκε ως βασικός πάροχος των υποδομών του Scalable Modular data center της IBM (SMDC) και αξιοποιεί την παγκόσμια ηγετική θέση της Schneider Electric στη διαχείριση ενέργειας και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της IBM παγκοσμίως, προκειμένου να βοηθήσει τους οργανισμούς να κατακτήσουν τους στόχους περιβαλλοντικής ευθύνης μέσω ενεργητικών πρακτικών διαχείρισης ενέργειας.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/eksoikonomisi-energeias/simfonia-tis-Schneider-Electric-me-tin-ibm-gia-efarmogi-energeiakis-arxitektonikis.html

Εξαγορά της Ηλιοτόπιο από την Μπήτρος.

Το σύνολο των μετοχών της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία "ΗΛΙΟΤΟΠΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και δ.τ. "ΗΛΙΟΤΟΠΙΟ Α.Ε.", που εδρεύει στο Δήμο Κηφισιάς Αττικής, απέκτησε η ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΑΒΕΤΕ, θυγατρική εταιρία κατά ποσοστό 93,29% της ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. (άμεση συμμετοχή 67,91% & έμμεση συμμετοχή μέσω της εταιρίας ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ 25,38%).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία "ΗΛΙΟΤΟΠΙΟ ΑΕ" δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, και ιδίως στη παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, προτίθεται δε να προβεί στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Νομό της Λακωνίας συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,999MW.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/eksagora-tis-iliotopio-apo-tin-mpitros.html

Αναδρομική "βόμβα" στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού - Καταγγελίες και αγωγές κατά ΔΕΣΜΗΕ.

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργείται στην αξιοπιστία της Ημερήσιας Αγοράς Ηλεκτρισμού, σε ότι αφορά τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, της «καρδιάς» δηλαδή του συστήματος, από την οποία, ως γνωστόν, εξαρτάται το πόσο πουλάνε οι παραγωγοί ρεύματος και πόσο αγοράζουν οι προμηθευτές και έμποροι.

Και τούτο διότι ο αρμόδιος Διαχειριστής (ΔΕΣΜΗΕ) δεν υπολογίζει μέχρι σήμερα, στην πρόβλεψη που κάνει για την επόμενη ημέρα, την παραγωγή που εισέρχεται στο σύστημα από φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο και συμπαραγωγή, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει τεχνητά η Οριακή Τιμή. Αυτό συμβαίνει καθώς, η παραγωγή των ΑΠΕ που δεν προϋπολογίζεται, καλύπτεται (θεωρητικά) από θερμικές μονάδες αυξημένου κόστους, ανεβάζοντας έτσι την Οριακή Τιμή.

Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο από αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του ΔΕΣΜΗΕ η εταιρεία Energa, η οποία δραστηριοποιείται στη λιανική του ρεύματος και συνεπώς αγοράζει ρεύμα από την Ημερήσια Αγορά. Η εταιρεία μάλιστα ανέθεσε σε ερευνητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να πραγματοποιήσουν μελέτη για την επιρροή που έχει ο μη συνυπολογισμός των συγκεκριμένων ΑΠΕ στην πρόβλεψη παραγωγής ρεύματος. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η Οριακή Τιμή λόγω του συγκεκριμένου σφάλματος έχει αυξηθεί κατά 3,395 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με βάση τη μελέτη αυτή η Energa υπολογίζει το ποσόν που εσφαλμένα έχει επιβαρυνθεί η ίδια, σε 5,5 εκατ. ευρώ από την ημέρα εφαρμογής του υφιστάμενου κώδικα (Οκτώβριο του 2010) μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Αντίστοιχα ποσά θεωρείται ότι έχει επιβαρυνθεί και η άλλη μεγάλη εταιρεία λιανικής, η Aegean Power, ενώ επιβαρύνσεις αντίστοιχες της ενέργειας που έχουν αγοράσει, έχουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές και traders.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Energa, όταν εντόπισε τη συγκεκριμένη λάθος πρακτική του ΔΕΣΜΗΕ, ζήτησε την αλλαγή της και την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του κώδικα. Σε απάντησή του ο ΔΕΣΜΗΕ αναγνώρισε ότι πράγματι δεν συμπεριελάμβανε την παραγωγή από τις συγκεκριμένες ΑΠΕ στους υπολογισμούς του, καθώς δεν έχει ακόμα προς τούτο τη μεθοδολογία και την εφαρμογή οι οποίες θα διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση (βρίσκεται όπως λέει σε συνεργασία με γνωστούς οίκους του εξωτερικού και με ελληνικά πανεπιστήμια για την απόκτησή της). Παρόλα αυτά δεν έκανε κάτι για να αλλάξει το σύστημα, υποστηρίζοντας ότι το ύψος της εισαγόμενης ενέργειας από τις συγκεκριμένες μορφές ΑΠΕ είναι μικρό και άρα δεν επηρεάζει σημαντικά την Οριακή Τιμή.

Σε συνέχεια η Energa, κατά την πληρωμή των υποχρεώσεών της προς το ΔΕΣΜΗΕ, και συγκεκριμένα στην εκκαθάριση του Απριλίου για το ρεύμα που είχε αγοράσει, παρακράτησε το ποσό που με βάση τη μελέτη του Αριστοτελείου έχει επιβαρυνθεί, δήλωσε ότι θα παρακρατεί 10% από την εκκαθάριση κάθε μήνα μέχρι να αποκατασταθεί η ορθή τήρηση του Κώδικα, ενώ παράλληλα άσκησε καταγγελία ενώπιον της ΡΑΕ. «Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, όπου στην πραγματικότητα χρηματοδοτούμε τους πελάτες μας και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των λογαριασμών τους, η ρευστότητα είναι πολύτιμη και τα 5,5 εκατ. ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό» υποστηρίζουν στελέχη της εταιρείας.

Πέραν της αγωγής και του ποσού που αφορά την Energa ή την Aegean Power, παράγοντες της αγοράς στων οποίων την κρίση έθεσε το energypress το θέμα, σχολιάζουν ότι οι επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη παράλειψη του ΔΕΣΜΗΕ μπορούν να καταστούν εκκωφαντικές εάν πράγματι αναγνωριστεί επίσημα το σφάλμα. Και τούτο διότι, στην περίπτωση αυτή, ότι συνέβη στην Ημερήσια Αγορά από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα θα είναι υπό αναθεώρηση και όλοι όσοι εμπλέκονται στην Ημερήσια Αγορά, είτε αγοράζοντας είτε πουλώντας, θα πρέπει να ξανακάνουν τους λογαριασμούς κάθε ημέρας για να δούνε αν τους χρωστάει ή χρωστάνε στο ΔΕΣΜΗΕ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/f516bbf9-26db-4272-b080-47c0b07c3304

Α. Ζερβός: Στα 40 εκατ. ευρώ ο «λογαριασμός» από την απεργία της ΓΕΝΟΠ

Μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ κυμαίνεται η ζημιά που έχει υποστεί η ΔΕΗ από την πολυήμερη απεργία της ΓΕΝΟΠ, ωστόσο δεν έχει υπολογιστεί ακόμη ακριβώς το ύψος της από την επιχείρηση.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης και πρόσθεσε ότι η εταιρεία ακόμη δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία σε σχέση με την αποκρατικοποίηση ή την πώληση μονάδων, καθώς «αυτό ακόμη δεν έχει ζητηθεί από το μέτοχο. Εφόσον ζητηθεί είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τους μετόχους και απαντώντας στην τοποθέτηση του επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλου, τόνισε για την έρευνα Ρακιντζή ότι η ΔΕΗ απλώς προσκόμισε στον επιθεωρητή τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και δεν ήταν αρμοδιότητά της να υποδείξει την εφαρμογή των νόμων (ο κ. Φωτόπουλος είχε νωρίτερα μεμφθεί τη διοίκηση γιατί δεν προσκόμισε δικαστικές αποφάσεις που θεωρεί ότι δικαιώνουν τη ΓΕΝΟΠ ότι οι επιχορηγήσεις ήταν νόμιμες). Όσο για την προσφυγή εναντίον της απεργίας, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η διοίκηση έκρινε ότι η απεργία είχε ξεπεράσει τα όρια του νόμιμου και ήταν καταχρηστική άποψη που δικαιώθηκε από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου.

Θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη η ΓΕΝΟΠ

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος επανέλαβε ότι το συνδικάτο θα προσφύγει - πιθανόν την επόμενη εβδομάδα - κατά της ιδιωτικοποίησης στη δικαιοσύνη, για το θέμα της ενσωματωμένης ασφαλιστικής περιουσίας των ταμείων στα πάγια της επιχείρησης, που ανέρχεται σε πάνω από 11 δις ευρώ, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή δεν καταβάλει την πλήρη ασφαλιστική υποχρέωση που έχει αναλάβει το δημόσιο έναντι του ταμείου της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι για φέτος το έλλειμμα φτάνει τα 300 εκατ. Ευρώ. Προσφυγή επίσης ετοιμάζεται και για το θέμα των ανενεργών επενδύσεων που είχε υποχρεωθεί να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ και οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την Ε.Ε.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης, εκπροσωπώντας το Δημόσιο στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο ρόλος της ΔΕΗ είναι σημαντικός ως εργαλείο εφαρμογής της ενεργειακής πολιτικής. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη μείωση η συμμετοχή του κράτους στην επιχείρηση παρότι το πώς θα γίνει αυτό είναι κάτι που δεν είναι ακόμη καθορισμένο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι το θέμα των υποδομών είναι κρίσιμο και είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνηση να διατηρηθούν υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/4999cf59-9dfb-404c-a732-786d51a987c0

Διαθέσιμες μονάδες που ήταν «σβηστές» δήλωνε η ΔΕΗ στη διάρκεια της απεργίας.

Διαθέσιμες μονάδες που στην πραγματικότητα βρίσκονταν… νοκ άουτ εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, δήλωνε η ΔΕΗ στη διάρκεια της απεργίας, και ειδικά από το πρωί της Παρασκευής και μετά.

Αυτό αποκαλύπτει επιστολή του ΔΕΣΜΗΕ που έφτασε στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με την εικόνα των θερμικών μονάδων που δηλώνονταν ως διαθέσιμες τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή γίνεται σαφής αναφορά σε σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις δηλωθείσα διαθεσιμότητα και αυτή που διαπιστώνεται στην πράξη, ειδικά κατά τα τελευταία 24ωρα της απεργίας.

Συγκεκριμένα, από το πρωί της Παρασκευής 24ης Ιουνίου, η ΔΕΗ δήλωνε στο ΔΕΣΜΗΕ ως "ετοιμοπόλεμες", τις τρεις μονάδες που η ΓΕΝΟΠ είχε «σβήσει» από το προηγούμενο βράδυ, δηλαδή μία φυσικού αερίου, τον Αγ. Γεώργιο 8, και δύο λιγνιτικές, τον Αγ. Δημήτριο 8 και την Καρδιά 2. Εμφάνιζε έτσι για κάποιες ώρες μεγαλύτερη διαθεσιμότητα από αυτήν που είχε στην πράξη. Και το ερώτημα είναι γιατί το έκανε ;

Η δικαστική απόφαση...

Η απουσία των τριών αυτών μονάδων, ήταν ακριβώς ο λόγος που προκάλεσε τη δικαστική απόφαση της 24ης Ιουνίου, η οποία καλούσε τη ΓΕΝΟΠ να επαναφέρει τη διαθέσιμη ισχύ του συστήματος στα επίπεδα της 23ης Ιουνίου, ώστε η ελάχιστη προβλεπόμενη ισχύς να βρίσκεται στα 6.800 MW. Η μη τήρηση από τη ΓΕΝΟΠ της δικαστικής απόφασης προκάλεσε εν συνεχεία την παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών κας Ράικου, κ.ό.κ.

Σύμφωνα λοιπόν με ανθρώπους του χώρου, είναι πιθανό η ΔΕΗ να δήλωσε το πρωί της 24ης Ιουνίου στο ΔΕΣΜΗΕ τις μονάδες αυτές ως διαθέσιμες, εκτιμώντας ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες η ΓΕΝΟΠ θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα επιτρέψει τη λειτουργία τους. Κάτι, όμως που δεν συνέβη.

Από εκεί και πέρα, το σενάριο να τις δήλωνε διαθέσιμες, ώστε να "μανιπουλάρει" με τις δύο "φθηνές" λιγνιτικές μονάδες τη χονδρική τιμή, προκειμένου έτσι να την κατεβάσει από τα υψηλά επίπεδα όπου είχε διαμορφωθει, ακούγεται ακραίο, σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου.

Διότι μπορεί από τη μια «τσέπη» να έχανε χρήματα (το κόστος στη χονδρική έφτασε ακόμη και στα 150 ευρώ/ MWh τις ημέρες της απεργίας αφού οι σβηστές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αντικαταστάθηκαν από τις ακριβές ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου που δούλεψαν στο φούλ), από την άλλη όμως «τσέπη» κέρδιζε, χάρη στις εισαγωγές, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι traders.

Το εξετάζει…

Σε κάθε περίπτωση, την αιτία των αποκλίσεων ανάμεσα στις δηλωθείσες διαθεσιμότητες από τη ΔΕΗ και τις πραγματικές, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων καταγγελιών από προμηθευτές (για τις ζημιές που υπέστησαν από την απεργία) αλλά και από ιδιώτες παραγωγούς, έχει ξεκινήσει να εξετάζει η ΡΑΕ.

Η απόφαση της ΡΑΕ για τις δηλωθείσες μονάδες…

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, η ΡΑΕ μετά από αίτημα του ΔΕΣΜΗΕ, είχε εκδώσει μια σημαντική απόφαση, ακριβώς για να εμποδίσει τις ψευδείς δηλώσεις διαθέσιμων μονάδων και να φρενάρει τυχόν σπατάλη στα νερά.

Εχοντας, και οι δύο φορείς την πρόσφατη εμπειρία των απεργιών το Μάρτιο του 2010 όταν η ΔΕΗ δήλωνε διαθέσιμες 16 μονάδες που στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στο σύστημα, αποφάσισαν να «σφίξουν» τα λουριά. Και αυτό διότι όταν δηλώνονται διαθέσιμες μονάδες που στην πραγματικότητα είναι "νοκ άουτ", ο προγραμματισμός και η οριακή τιμή δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει κίνητρο για εισαγωγές ρεύματος αλλά επιπρόσθετα οι τιμές να ευνοούν τις εξαγωγές και άρα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μπλακ άουτ. Παράλληλα οι ψευδείς δηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να μην μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρότι ήταν αναγκασμένος να κάνει περικοπές φορτίων.

Ετσι λοιπόν, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αυτά, με εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ και απόφαση της ΡΑΕ, αυξήθηκαν από τις 20 Ιουνίου, τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός ή προμηθευτής κάνει δηλώσεις διαθεσιμότητας φορτίου και στη συνέχεια δεν ανταποκριθεί στο να προσφέρει την ισχύ αυτή στο σύστημα.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7daf842e-edd1-43f3-b025-40203841e3d1

Ξεκίνησαν σήμερα οι δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων στο Χ.Α.

Την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κήρυξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την ευκαιρία της Πρώτης Τακτικής Δημοπρασίας Διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι κ. κ. Γιάννης Μανιάτης, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αναστάσης Γαβριηλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Άρης Αλεξόπουλος Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωποι των Μελών του Χ. Α. καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ανέλαβε την πρωτογενή δημοπράτηση των αδιάθετων Δικαιωμάτων Εκπομπής εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από την αποθήκη νεοεισερχομένων, περιόδου 2008-2012. Κατά τις δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν, το Ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει πρωτογενώς το ετήσιο σύνολο, για το έτος 2011, των 10 εκατομμυρίων Δικαιωμάτων Εκπομπής (EUAs). Η πρώτη έκτακτη δημοπρασία είχε ήδη πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου 2011.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για εμάς γιατί με αυτή την πρώτη τακτική δημοπράτηση δίνεται η δυνατότητα οι πόροι που θα προέλθουν να χρησιμοποιηθούν σε όφελος της πράσινης οικονομίας, νέων αναπτυξιακών επιλογών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικής σημασίας το ότι η δημοπράτηση αυτή, γίνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ήταν μια συνειδητή μας επιλογή να εμπιστευτούμε το ελληνικό Χρηματιστήριο. »

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είπε μεταξύ άλλων: «Η επέκταση των δραστηριοτήτων των Χρηματιστηρίων, με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση νέων προϊόντων και τη δημιουργία νέων αγορών, βοηθούν στο να αναδεικνύουν το ρόλο τους στην λειτουργία των διεθνών οικονομιών. Το ελληνικό Χρηματιστήριο ακολουθώντας πιστά τις εξελίξεις προσφέρει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να εξυπηρετήσει την εκποίηση των αδιανέμητων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που το ΥΠ. ΕΚΑ έχει στην κατοχή του. Με την τιμή που μας κάνει το ΥΠΕΚΑ να εμπιστευτεί την αγορά μας αλλά και με την ουσιαστική υποστήριξη των Μελών μας πιστεύουμε ότι η δυνατότητα διεύρυνσης της γκάμας των επενδυτικών επιλογών που δίνουμε με την ενέργεια αυτή, θα είναι επιτυχής και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια καινούργια αγορά»

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c7a34fc6-f4ce-4321-a96b-a5a699ff8fe5

Μελέτη για τα ενεργειακά δεδομένα της N.A Ευρώπης από το ΙΕΝΕ.

Η μελέτη του ΙΕΝΕ « South East Europe Energy Outlook», η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και κυκλοφορεί επίσημα αυτήν την εβδομάδα, αποτελεί μία σημαντική μελέτη αναφοράς ( reference study) του Ινστιτούτου η οποία παρέχει μία συνολική και, ταυτόχρονα, αναλυτική εικόνα των ενεργειακών δεδομένων της περιοχής.

Οι δύο βασικοί πυλώνες της μελέτης περιλαμβάνουν, (i) το ενεργειακό προφίλ κάθε χώρας και (ii) τις αναλύσεις ανά τομέα. Επιπλέον, η μελέτη αναφέρεται στην διαδικασία της απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, εξετάζει τον ρόλο της Ενεργειακής Κοινότητας ( Energy Community) και την δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις επιπτώσεις που αυτή αναμένεται να έχει στις χώρες της περιοχής. Ακόμη η μελέτη περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την Ενεργειακή Απόδοση, την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και εκτιμήσεις για την ενεργειακή ζήτηση και την ενεργειακή προσφορά σε όλη την περιοχή για το 2020 και 2030.

Ακόμη ένας από τους βασικούς στόχους της διεπιστημονικής αυτής μελέτης ήτο να εκτιμήσει το μέγεθος των επενδύσεων και των κεφαλαίων που θα χρειαστούν στον ενεργειακό τομέα ανά κλάδο και ανά χώρα για όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την τρέχουσα δεκαετία, καθώς και να μελετήσει τις δομικές αλλαγές που θα χρειασθούν για να προωθηθούν αυτές οι επενδύσεις.

Η συγκεκριμένη μελέτη του ΙΕΝΕ ξεπερνώντας τους στόχους που θέτουν άλλες παρόμοιες μελέτες, εμπεριέχει σημαντικά συγκριτικά στοιχεία για την ενεργειακή κατανάλωση και ζήτηση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, ενώ παρέχει στον αναγνώστη λεπτομερείς αναλύσεις ανά ενεργειακό τομέα όπως επίσης και εκτιμήσεις και προβλέψεις για το άμεσο μέλλον. Περισσότεροι από είκοσι ειδικοί επιστήμονες και μελετητές απ’ όλες τις χώρες της περιοχής συμμετείχαν στην εκπόνηση της μελέτης ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται διεθνούς κύρους ακαδημαϊκοί, αναγνωρισμένα στελέχη από τις πιο δυναμικές ενεργειακές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, εμπειρογνώμονες, επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΕΝΕ κλπ. Υπεύθυνος για τον συντονισμό και την επιμέλεια της έκδοσης ήτο ο κ. Κωστής Σταμπολής, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Μετά από μια εκτεταμένη εισαγωγή στην οποία παρουσιάζεται το οικονομικοπολιτικό πλαίσιο της ΝΑ Ευρώπης η μελέτη επικεντρώνεται στην προοπτική της ενεργειακής ολοκλήρωσης και στις επιδράσεις από την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της περιοχής.

Το S. E. Europe Energy Outlook είναι η πρώτη εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη μελέτη για όλη την περιοχή που καλύπτει όλους τους τομείς με ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις ενεργειακών υποδομών και την Κλιματική Αλλαγή. Οι χώρες οι οποίες καλύπτονται στην μελέτη είναι οι εξής: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Κόσοβο, Μοντενέγκρο, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία. Η ανάλυση των χωρών επικεντρώνεται σε ενεργειακούς τομείς όπως το πετρέλαιο (upstream –downstream), φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, στερεά καύσιμα, ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και περιβαλλοντικά θέματα.

Υποδομές – Επενδύσεις

Η μελέτη « South East Europe Energy Outlook» του ΙΕΝΕ παρέχει μία συνολική και, ταυτόχρονα, αναλυτική εικόνα των ενεργειακών δεδομένων της περιοχής (π.χ. ενεργειακή ζήτηση, κατανάλωση, προβλέψεις) ενώ παράλληλα προσφέρει μια εις βάθος ανάλυση για τις υπάρχουσες και προβλεπόμενες ενεργειακές υποδομές και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, βάσει των εκτιμήσεων της μελέτης του ΙΕΝΕ, η συνολική αξία των ενεργειακών επενδύσεων ως το 2020 στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 240 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε 90 δισ. περίπου υπολογίζονται οι επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, εξαιρουμένων των ΑΠΕ (νέες μονάδες παραγωγής, ηλεκτρικά δίκτυα, ορυχεία), καθώς οι πρόσθετες ανάγκες της περιοχής, κατά την επόμενη δεκαετία, εκτιμώνται σε 40 - 45 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος.

Επίσης, στον τομέα των ΑΠΕ, χωρίς να συνυπολογιστεί σε αυτόν η εξοικονόμηση ενέργειας, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν, την ίδια περίοδο, επενδύσεις ύψους 48 δισ. ευρώ, κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι επενδύσεις αυτές, που καλύπτουν όλες τις μορφές ΑΠΕ (δηλαδή αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, Μ/Υ. και γεωθερμία), αντιστοιχούν σε περίπου 18 - 20 GW και, ενώ η προώθηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε όλη την περιοχή εκτιμάται, βάσει πολύ συντηρητικών υπολογισμών, ότι θα απαιτήσει επιπλέον κονδύλια της τάξης των 20 δισ. ευρώ και άνω.

Βασικό συμπέρασμα του «South East Europe Energy Outlook» είναι ότι οι προοπτικές για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στο σύνολο των χωρών της περιοχής είναι απόλυτα θετικές για την επόμενη δεκαετία, ιδίως στις τέσσερις μεγάλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα) με τα Ανατολικά Βαλκάνια να προπορεύονται των Δυτικών.

Πέραν της ηλεκτρικής ενέργειας, προοπτικές για σημαντικές επενδύσεις υπάρχουν και σε όλους τους άλλους κλάδους.

Συγκεκριμένα:

− Στο φυσικό αέριο (νέοι κύριοι αγωγοί, κλάδοι, δίκτυα, τέρμιναλ LNG, μονάδες υγροποίησης αερίου) οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 25 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να κατευθυνθούν κυρίως στην Ρουμανία και την Κύπρο (μετά την πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων στα ανοιχτά των ακτών της), αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου βασικές υποδομές κατασκευάζονται από την αρχή.

− Θέμα με ιδιαίτερη σημασία και ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις είναι αυτό των αγωγών που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην περιοχή, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και την Κασπία προς την Ευρώπη. Στα έργα αυτά αναμένονται συνολικές επενδύσεις 21 δισ. ευρώ και άνω.

− Σημαντικό ενδιαφέρον και επιχειρηματικές κινήσεις καταγράφονται ήδη στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όπως επισημαίνεται στο αντίστοιχο κεφάλαιο της μελέτης πραγματοποιούνται ή προετοιμάζονται έρευνες σε Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο ενώ σύντομα αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα εκτιμώνται σε 34 δισ. ευρώ εντός της τρέχουσας 10ετίας.

− Τέλος, στον τομέα της διύλισης που περιλαμβάνει την επέκταση και αναβάθμιση διυλιστηρίων, κατασκευή αγωγών προϊόντων και αποθηκευτικών χώρων οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 23 δισ. ευρώ.

Ανταγωνισμός – Λειτουργία Αγορών

Η μελέτη του ΙΕΝΕ, που στην ουσία αποτελεί έναν οδικό χάρτη του ενεργειακού τομέα της περιοχής, αφ’ ενός μεν αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία των μεγάλων ενεργειακών διασυνδέσεων και επενδυτικών έργων (αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, πυρηνικές μονάδες ηλεκτρισμού, διυλιστήρια κ.α.), και αφ’ ετέρου τονίζει την ανάγκη δημιουργίας μιας πιο φιλελεύθερης, ανοικτής και ανταγωνιστικής ενεργειακής αγοράς σε όλους τους επιμέρους κλάδους (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα, πετρέλαιο). Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην περιοχή, απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των επενδύσεων και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης βασικών έργων υποδομής όπως οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς, κύριοι αγωγοί και δίκτυα πόλεων φυσικού αερίου, διασυνδετήριοι αγωγοί αερίου (interconnectors), τέρμιναλ LNG, κ.λπ.

Ενεργειακή Ασφάλεια

Η ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής, αλλά και συνολικά του Βαλκανικού χώρου, τονίζεται σε αρκετά τμήματα της μελέτης τα οποία αναφέρονται στις γεωπολιτικές συνιστώσες και τον ρόλο τους στην ενεργειακή τροφοδοσία της ΝΑ Ευρώπης. Η επέκταση των υπαρχουσών περιορισμένων διασυνδέσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω interconnectors αναδεικνύεται ως βασική προτεραιότητα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, όπως και η κατασκευή νέων αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παρομοίως τονίζεται και επεξηγείται η ανάγκη για την κατασκευή ορισμένων βασικών διηπειρωτικών αγωγών φυσικού αερίου με ορίζοντα το 2020, με στόχο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και ταυτοχρόνως την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/24d029d6-5c5b-4495-a6b0-19a51ffb2edf

Πακέτα τηλεφωνίας-ίντερνετ-ενέργειας ετοιμάζει η Forthnet.

Δυναμική είσοδο στον τομέα της ενέργειας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Forthnet τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, διαθέτοντας στα καταστήματά της, εκτός από συνδέσεις τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, πακέτα σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος από εναλλακτικούς παρόχους

Η εταιρία έχει ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις με εταιρίες του χώρου, μεταξύ των οποίων η Energa και η Aegean Power, και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες οι οποίες θα επιτρέψουν στη Forthnet να προσφέρει στους καταναλωτές ολοκληρωμένες λύσεις όχι μόνο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και στον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο πέραν της μεμονωμένης πώλησης πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας, να δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες της Forthnet αγοράς συνδυαστικών πακέτων τηλεφωνίας-ίντερνετ-ενέργειας με προνομιακό κόστος.

Στη γενική συνέλευση της εταιρίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, εγκρίθηκε η τροποποίηση του άρθρου 3 για το Σκοπό του καταστατικού της Forthnet, έτσι ώστε η εταιρία να έχει τη δυνατότητα πώλησης προϊόντων ενέργειας. Ο σκοπός της εταιρίας περιλαμβάνει πλέον: απόκτηση, απαλλοτρίωση και πώληση και/ή εκχώρηση, δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όπως επίσης την πώληση και μεταπώληση υπηρεσιών τρίτων (όπως τηλεφωνίας, διαδικτύου, υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, ενέργειας και του σχετικού εξοπλισμού) και την είσπραξη λογαριασμών από αυτές τις υπηρεσίες τρίτων.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d88c01b0-4c6a-46a2-883f-05746f4e5834

Wednesday 29 June 2011

Βιοκαύσιμα στις αερομεταφορές ως το 2020.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, οι παραγωγοί βιοκαυσίμων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν στην παραγωγή δύο εκατομμυρίων τόνων βιοκαυσίμων για τις αερομεταφορές ως το 2020, τη στιγμή που φουντώνει ο διάλογος σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις της χρήσης τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν βιοκαύσιμα ως μέσο περιορισμού των εκπομπών αερίων που συνεπάγεται η κατανάλωση συμβατικών καυσίμων, όταν μάλιστα θα ενταχθούν στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Από την άλλη πλευρά, εκδηλώνονται αντιρρήσεις για τον “ηθικό” χαρακτήρα των βιοκαυσίμων, καθώς η καλλιέργειά τους (όπως του φοινικελαίου) υποκαθιστά εκείνη τροφίμων απαραίτητων για την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο, και όχι μόνο, κόσμο.

Πρόσφατη αναφορά δέκα διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, καλεί τις κυβερνήσεις να άρουν τις πολιτικές υποστήριξης των βιοκαυσίμων διότι προκαλείται άνοδος στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Εντωμεταξύ, αναζητούνται νέες πηγές παραγωγής βιοκαυσίμων, ώστε να μην επηρεάζονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η British Airways χρηματοδοτεί την έρευνα για παραγωγή βιοκαυσίμων από απορρίμματα και ευελπιστεί να προμηθεύσει το στόλο της με αυτό το καύσιμο από το 2015.

Τέλος, η Sapphire Energy την οποία υποστηρίζει ο Bill Gates επιχειρεί να παράξει βιοκαύσιμα από φύκη, τα οποία δεν απαιτούν ούτε πόσιμο νερό ούτε καλλιεργήσιμη γη.

http://www.econews.gr/2011/06/28/biokausima-aeroporikes/

Γενικό χημείο κράτους: Νοθεία στο 17% των καυσίμων για το 2010.

«Έντονα φαινόμενα νοθείας δείχνει η ανάλυση δειγμάτων καυσίμων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και προκύπτουν κατά κύριο λόγο από τη διαφορά ειδικού φόρου κατανάλωσης που ισχύει για ένα διακριτό καύσιμο που έχει διαφορετικό συντελεστή ΕΦΚ ανάλογα της χρήσεως αυτού, για παράδειγμα ντίζελ οχημάτων με ντίζελ θέρμανσης και ντίζελ ναυτιλίας. Τα κεντρικά εργαστήρια ελέγχου καυσίμων εξέτασαν μόνο το 2010, 1800 δείγματα τα οποία προσκομίστηκαν από τις δειγματοληπτικές αρχές της χώρας. Τα δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους δείχνουν για το έτος 2010, μια νοθεία-μη κανονικότητα καυσίμων της τάξης του 17%, ποσοστό που παρουσιάζεται βεβαίως αυξημένο λόγω του ότι το εξεταζόμενο δείγμα καυσίμου τις περισσότερες φορές είναι ένα ύποπτο και όχι τυχαίο δείγμα που έχει προσκομιστεί από τις δειγματοληπτικές αρχές για την επίσημη γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους».

Αυτά ανέφερε στην ομιλία του ο χημικός μηχανικός Ph.D. κ. Σ. Λεκάτος της Διεύθυνσης Πετροχημικών του Γενικού Χημείου του Κράτους του υπουργείο Οικονομικών σε εσπερίδα με τίτλο: «Χημεία - η ζωή μας, το μέλλον μας» που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους σε συνεργασία με τις ενώσεις καταναλωτών με αφορμή τον εορτασμό της φετινής χρονιάς ως Διεθνές έτος Χημείας Στη συνέχεια ο κ. Λεκάτος έκανε αναφορά το νέο σύστημα ελέγχου καυσίμων που αρχίζει να εφαρμόζεται από το Γ.Χ.Κ. Υπενθύμισε ότι το σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας καυσίμων - Σ.Π.Π.Κ. - (βενζίνης οχημάτων και ντίζελ κίνησης) θεσμοθετήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ), και αφορά σε ελέγχους καυσίμων οχημάτων που πωλούνται από τα πρατήρια όλης της ελληνικής επικράτειας. Για τη δειγματοληψία αλλά και τις εξεταζόμενες εργαστηριακές δοκιμές εφαρμόζεται το τεχνικό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14274. Εξετάζονται, τουλάχιστον 50 δείγματα για κάθε περίοδο (θερινή και χειμερινή) και για κάθε κατηγορία καυσίμου. Η Διεύθυνση Πετροχημικών δίνει εντολή στους αρμόδιους φορείς για τη δειγματοληψία καυσίμων. Γίνεται στατιστική επεξεργασία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων που εκτελούνται στα κεντρικά εργαστήρια ελέγχου καυσίμων και στέλνεται ετήσια έκθεση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αρμόδιες δειγματοληπτικές αρχές επιβάλλουν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση μη κανονικότητας-νοθείας δειγμάτων. Με αυτό το σύστημα (εφαρμογή σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε λόγω της Οδηγίας 2003/17/ΕΚ) επιτυγχάνεται η αντιπροσωπευτική δειγματοληψία δειγμάτων που γίνεται με βάση την κατανάλωση των καυσίμων οχημάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώθηκε στη συνέχεια ότι στην ελληνική αγορά καυσίμων, τα καύσιμα είναι 'κανονικά' όταν ικανοποιούν πλήρως τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε μια προτεινόμενη εισήγηση σχεδίου προδιαγραφών βενζινών που πρόκειται να υποβληθεί στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο για θεσμοθέτηση και επισημάνθηκε ότι οι βενζίνες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα τόσο η 95 οκτανίων όσο και η 100 οκτανίων είναι βενζίνες που παράγονται στα διυλιστήρια βάσει των εκάστοτε καθορισμένων θεσμοθετημένων προδιαγραφών που όμως παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους ως προς τα διαφορετικά χημικά πρόσθετα που εισάγονται από τις εταιρείες πετρελαιοειδών και που ενεργούν κυρίως ως απορρυπαντικά των κινητήρων των οχημάτων. Τα είδη αυτά διακρίνονται από τις απλές αμόλυβδες 95 οκτανίων λόγω ξεχωριστής και διακριτής ανάλογα με την εταιρεία εμπορικής ονομασίας

Έγινε αναφορά στα μέτρα που μπορεί να λάβει ο καταναλωτής όταν υποπτευθεί ότι το καύσιμο που αγόρασε είναι πιθανώς νοθευμένο και μη κανονικό (πχ καταγγελία στο τηλέφωνο 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή κλπ) και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα ανανεώσιμα καύσιμα που ήδη κυκλοφορούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βιοντίζελ και η βιοαιθανόλη είναι τα δυο σπουδαιότερα ανανεώσιμα καύσιμα και όπως αναφέρθηκε το ελληνικό κράτος είναι το μόνο από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο οποίο δεν έχει γίνει ακόμη η εισαγωγή στην αγορά των καυσίμων της βιοαιθανόλης. Ωστόσο, σύντομα επιβάλλεται η εισαγωγή της βιοιαθανόλης στην Ελληνική αγορά γιατί πρέπει να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή των Οδηγιών 2009/28 και 2009/30. Σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28 πρέπει μέχρι το 2020 να γίνει αντικατάσταση του 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, γεωθερμική, ενέργεια από βιομάζα) ενώ συνάμα το 10% της ενέργειας που καταναλίσκεται στις μεταφορές θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από κατανάλωση βιοκαυσίμων.
Οι στόχοι της ΕΕ είναι μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον τομέα μεταφορών, απεξάρτηση από το αργό πετρέλαιο, προστασία κατά της αλλαγής του κλίματος από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο πρόγραμμα της εσπερίδας περιλαμβάνονταν εισηγήσεις από το χώρο των τροφίμων και ποτών, καυσίμων και βιομηχανικών προϊόντων αλλά και περιβαλλοντικών θεμάτων. Εμπειρογνώμονες χημικοί ενημέρωσαν το καταναλωτικό κοινό με ποιους τρόπους μπορεί η χημεία να αποκωδικοποιήσει και να ελέγξει τη σύσταση των παραπάνω αγαθών, και κατά συνέπεια να αποτρέψει την κυκλοφορία ακατάλληλων για κατανάλωση προϊόντων. Του επισήμαναν επίσης ποιοι είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι ανά κατηγορία προϊόντος, τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα.

Κατευθύνσεις δόθηκαν επίσης για το πώς μπορεί ο καταναλωτής να προστατεύσει ο ίδιος τον εαυτό του μέσω της σωστής ανάγνωσης των ενδείξεων συσκευασίας, σημάτων κινδύνου και οδηγιών χρήσης των αγαθών που χρησιμοποιεί και καταναλώνει, ενώ του κοινοποιήθηκαν τρόποι δράσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας για τυχόν καταγγελίες και παροχή πληροφοριών.

Τέλος ενημέρωση έγινε για τα ευρωπαϊκά δίκτυα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση διακίνησης επικινδύνων για την ανθρώπινη υγεία προϊόντων, εντός της κοινότητας: το σύστημα RASFF για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και το σύστημα RAPEX για τα καταναλωτικά προϊόντα γενικότερα.

http://www.ecofinder.gr/news/ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ/1/Γενικό_Χημείο_Κράτους_Νοθεία_στο_17_per_ cent_των_καυσίμων_για_το_2010

Παράθυρο αναβολής άφησε ο Βενιζέλος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Βήμα πίσω στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, πιθανόν υπό το φόβο να υπάρξουν διαρροές στη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, έκανε χθες η κυβέρνηση, μια μέρα πριν από την κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία. Στην τριτομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί ότι η ΔΕΗ δεν θα ενταχθεί, πιθανόν, στο νέο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», όπου θα ενταχθούν οι ΔΕΚΟ και η περιουσία του Δημοσίου που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, πριν ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές στο χώρο του ηλεκτρισμού. Άφησε δηλαδή ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

«Είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες επιλογές, όπως είναι για παράδειγμα η επιλογή της Δ.Ε.Η., αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική; Είναι δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση για τη ΔΕΗ - που σαφώς πρέπει να αξιοποιηθεί- χωρίς να έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο του 3ου ενεργειακού πακέτου;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση του 3ου ενεργειακού πακέτου στην ελληνική νομοθεσία, (το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει το «σπάσιμο» της ΔΕΗ και την αυτόνομη λειτουργία των θυγατρικών της, εκ των οποίων η μία θα έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς και η άλλη τη διαχείριση του δικτύου διανομής) έχει «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο επί Τίνας Μπιρμπίλη, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση, οπότε, θεωρητικά τουλάχιστον, πρέπει να τύχει της τελικής επεξεργασίας και να κατατεθεί στη Βουλή.

Παρόλα αυτά, η σαφής διαφοροποίηση της πορείας αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ερμηνεύτηκε από πολιτικούς παρατηρητές ως «αντάλλαγμα» για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τους "αντάρτες", όπως ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αλέκος Αθανασιάδης.

Η πρόθεση της κυβέρνηση είχε διαφανεί από τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέκο Αθανασιάδη, ο οποίος εδώ και μέρες απειλεί να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε διαμηνύσει ότι για να αλλάξει την στάση του πρέπει να "βγούν" ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Κατά τα λοιπά ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε συναίνεση για την υπερψήφιση των σκληρών μέτρων από βουλευτές και κόμματα και για ακόμη μια φορά συνέδεσε την ψήφισή τους με την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από την τρόικα. Επίσης, είπε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή εντός του καλοκαιριού. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα δανειακή σύμβαση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να ψηφιστεί με 180 ψήφους.

Κατά των αποκρατικοποιήσεων σε περίοδο ύφεσης τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουπλής τονίζοντας ότι «οι συνέπειες για όλους μας πολιτικά ή ηθικά για όλους θα είναι μεγάλες γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκποιήσει δημόσια περιουσία αν η τιμή της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», όπως είπε.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/40b97184-917e-4787-940a-ce9df786f9c0

«Κίνημα» των ΕΠΑ κατά του ΕΦΚ στο αέριο.

Επιστολή με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους και τον προβληματισμό τους απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου. Ειδικότερα οι ΕΠΑ επισημαίνουν ότι το μέτρο καθώς μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσπάθεια για περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, μια προσπάθεια που έχει εκτός από οικονομική και σαφώς περιβαλλοντική διάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή οι τρεις ΕΠΑ εκτιμούν ότι το μέτρο της επιβολής ΕΦΚ 1,5€/GigaJoule, θα λειτουργήσει ανασχετικά ως προς τη διείσδυση του φυσικού αερίου τόσο στον οικιακό τομέα όσο και στη βιομηχανία. Μάλιστα στην επιστολή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία, καθώς όπως υπογραμμίζουν οι τρεις εταιρείες η επιβολή του ΕΦΚ θα πλήξει σημαντικά τον κλάδο με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους, ότι η επιβολή του ΕΦΚ μπορεί να οδηγήσει αρκετές βιομηχανίες είτε να μειώσουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να σταματήσουν τη χρήση του αερίου και να στραφούν σε άλλο καύσιμο. από μείωση της κατανάλωσης μέχρι παύση εργασιών, και στροφή σε άλλο καύσιμο.

Η εκτίμηση των ΕΠΑ ότι θα πληγεί περισσότερο από την επιβολή του μέτρου η βιομηχανία, φαίνεται και από την πρόταση που καταθέτουν προς το υπουργείο οικονομικών, δηλαδή για τους μεν οικιακούς καταναλωτές ο ΕΦΚ να επιβληθεί με τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση ενώ ταυτόχρονα ζητείται η εξαίρεση της βιομηχανίας, δηλαδή να μην υπάρξει καθόλου ΕΦΚ στους βιομηχανικούς πελάτες.

Το επιχείρημα

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η πρόταση των ΕΠΑ στηρίζεται στις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ε.Ε. για την ενεργειακή στρατηγική. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες γραμμές η φορολογία που επιβάλλεται στα καύσιμα θα πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν τα καύσιμα, με ιδιαίτερη έμφαση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και επομένως, καταλήγουν, το φυσικό αέριο ως λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο θα πρέπει να έχει πολύ ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση από τα υπόλοιπα καύσιμα. Κάτι που όπως επισημαίνουν δεν ακολουθείται.

Ο φόρος

Η Κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλλει στη βιομηχανία Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1,5 €/ Gigajoule, που είναι το δεκαπλάσιο από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική Οδηγία. Μάλιστα στα περισσότερα Κράτη Μέλη της ΕΕ δεν επιβάλλεται ΕΦΚ στις βιομηχανίες τους ή στις χώρες που υπάρχει ΕΦΚ επιβάλλεται το ελάχιστο της Οδηγίας (0,15€/ Gigajoule). Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ο φόρος επιστρέφεται. Αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπου βρίσκονται οι κυριότεροι ανταγωνιστές της ελληνικής βιομηχανίας, το φυσικό αέριο δεν επιβαρύνεται με φόρους.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/4ba12a0b-ca3e-465e-a0b0-b03e07bd227e

Γκάφα η διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου για θέρμανση.

Σε φιάσκο κινδυνεύει να οδηγηθεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου που θα χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τον ερχόμενο χειμώνα.

Διότι, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου των πετρελαιοειδών δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο μέτρο, χωρίς να υπάρχει ένας μηχανισμός επιμερισμού του φόρου, για τις χιλιάδες των επιχειρήσεων ή τα συγκροτήματα γραφείων που στεγάζονται σε ορόφους κτιρίων, μαζί με διαμερίσματα.

Που στηρίζονται οι αμφιβολίες...

Οι αμφιβολίες των ανθρώπων του χώρου εδράζονται στο γεγονός ότι σε ένα κτίριο, η προμήθεια του πετρελαίου γίνεται στην ίδια δεξαμενή, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ούτε η πώληση να γίνεται σε διαφορετικές τιμές ούτε να ακολουθεί επιμερισμός του κόστους σε νομικά και σε φυσικά πρόσωπα.

Κοντά στις αμφιβολίες αυτές, έρχεται και ο κίνδυνος η διαφορετική φορολόγηση να ανοίξει παράθυρο για ένα νέο κύκλο λαθρεμπορίου, με δέλεαρ τη διαφορά των φόρων ανάμεσα στο ίδιο προϊόν, το πετρέλαιο θέρμανσης. Στελέχη μάλιστα του κλάδου των πετρελαιοειδών ισχυρίζονται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους που κρύβει το μέτρο, και ότι δεν αποκλείεται, ακόμη και την τελευταία στιγμή, να αποσυρθεί.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, οι επιχειρήσεις, από τη νέα σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, θα το αγοράζουν στην τιμή του ντήζελ κίνησης ( 412 ευρώ/ χιλιόλιτρο), καθώς εξισώθηκαν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Όσο για τα νοικοκυριά προβλέπεται αύξηση του ειδικού φόρου από τα 21 στα 60 ευρώ/ χιλιόλιτρο, που σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, η λιανική του τιμή θα επιβαρυνθεί με περίπου 5- 6 λεπτά το λίτρο. Αν δηλαδή η διάθεσή του ξεκινούσε σήμερα, στην τιμή κλεισίματος του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο (90 λεπτά/ λίτρο), θα πωλούνταν προς 96 λεπτά.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c65df0b6-b84d-43ae-bf04-4bea90a652e7

Δύο προσφορές για την Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ.

Δύο είναι τελικά οι προσφορές που υποβλήθηκαν σήμερα στο διαγωνισμό για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, όπως είχε αποκαλύψει από τις 20 Ιουνίου το energypress. Η 28η Ιουνίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία μετά από… εννέα συνεχείς μεταθέσεις της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών.

Πρόκειται για τις προσφορές της κοινοπραξίας της ΤΕΡΝΑ με την εταιρεία Hitachi και της κοινοπραξίας των Ομίλων Alstom, METKA A.E. συμφερόντων Μυτιληναίου και DAMCΟ Energy Α.Ε. συμφερόντων Κοπελούζου. Και οι δύο έγιναν αποδεκτές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης της Επιχείρησης.

ΤΕΡΝΑ

Η προσφορά της κοινοπραξίας αφορά σε μικτή ισχύ 660,0 MW. Ο υποπρομηθευτής του Ατμολέβητα και του Συστήματος Αποθείωσης καυσαερίων είναι η εταιρεία Hitachi Power Europe GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας είναι η εταιρεία Hitachi Ltd Ιαπωνίας και ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η εταιρεία Hamon Environmental GmbH .

Alstom

Η προσφορά αφορά σε μικτή ισχύ 598,9 MW. Ο κατασκευαστής του Ατμολέβητα είναι η εταιρεία Alstom Power Systems GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας η εταιρεία Alstom Power Steam Turbines, ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η Εταιρεία Alstom Power India και ο υποπρομηθευτής του Συστήματος Αποθείωσης Καυσαερίων είναι η εταιρεία Alstom Power Italia.

Το ιστορικό

Μετά την άρση των διαφόρων ενστάσεων που έθεταν οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες κατατέθηκαν τελικά οι δύο προσφορές.

Η ΔΕΗ θεωρούσε απαραίτητο να έχει τουλάχιστον δύο προσφορές για το έργο και αυτό την έκανε να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Ωστόσο τα θέματα που ετίθεντο ένθεν κακείθεν στις διαβουλεύσεις ήταν πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις η πιθανή ικανοποίηση των αιτημάτων της μιας κοινοπραξίας οδηγούσε σε απόσυρση την άλλη και τανάπαλιν. Αυτός ήταν ο λόγος που η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών είχε μετατεθεί συνολικά εννέα φορές.

Το σοβαρότερο ίσως ζήτημα που έφτασε το διαγωνισμό σε οριακό σημείο ήταν εκείνο που έθετε η Alstom και αφορούσε το ποιός και με ποιό τρόπο επιτρέπεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Οι Γάλλοι έβαλαν ευθέως εναντίον της Γερμανικής Babcock, γιατί δίνεται η δυνατότητα στον κατασκευαστή του λέβητα (του πυρήνα της μονάδας) να συμμετάσχει ως απλός υπεργολάβος, χωρίς όμως αυτός να είναι "υπεύθυνος ενιαία, αδιαίρετα, αλληλέγγυα και εις ολόκληρο για το έργο". Από την άλλη, η τελευταία αναβολή είχε δοθεί μετά από αίτημα της Hitachi που είχε επικαλεστεί προβλήματα από το σεισμό και το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, παρά τα αιτήματα τροποποιήσεων που τέθηκαν από τις δύο πλευρές, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική αλλαγή των όρων της προκήρυξης, παρά μόνον σε μικρού βεληνεκούς τροποποιήσεις, κυρίως σε ότι αφορά χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, προκαταβολές κ.λπ., τις οποίες είχαν ζητήσει και οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.

Αβεβαιότητα

Με την κατάθεση των προσφορών δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα έργο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τους συνδικαλιστές, οι οποίοι μάλιστα είχαν φτάσει να απειλήσουν με μπλοκάρισμα του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, εάν δεν «έπεφταν υπογραφές» για την Πτολεμαϊδα 5. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Μετά το εναρκτήριο λάκτισμα, το έργο θα πραγματοποιηθεί; Το ερώτημα δεν έχει αυτονόητα καταφατική απάντηση, καθώς όλες οι παράμετροι που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα του έργου (άνοιγμα λιγνιτικής αγοράς, μετοχοποίηση και πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, πορεία των τιμών φυσικού αερίου, κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.) βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ το χρηματοοικονομικό κόστος που θα έχει η ΔΕΗ για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου φαντάζει σήμερα απλησίαστο.

Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, από τα δηλωθέντα εγγυημένα περιβαλλοντικά μεγέθη και των δύο προσφορών προκύπτει ότι η νέα Μονάδα θα τηρεί τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για τις εκπομπές ρύπων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, δηλαδή :

• Εκπομπές οξειδίων του αζώτου NOx ≤ 200 mg/Nm3

• Εκπομπές Σωματιδίων ≤ 10 mg/Nm3

• Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 ≤ 150 mg/Nm3

Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της Επιχείρησης και των περιβαλλοντικών επιδόσεων της χώρας.

Η κατασκευή της μονάδας αυτής από τη ΔΕΗ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της χώρας στην παρούσα φάση και αναμένεται να συμβάλει, στην τόνωση της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στην αύξηση της απασχόλησης και την αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων.

Το έργο

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, το έργο, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, δηλαδή 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Πτολεμαΐδας και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. Ο αρχικός προϋπολογισμός για την μονάδα που θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 550 - 660 ΜWel και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση, φτάνει το 1,32 δισ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.

Η Πτολεμαϊδα V θα αποτελείται από μια ατμοηλεκτρική Μονάδα, απαρτιζόμενη από έναν ατμολέβητα και μία στροβιλογεννήτρια, υπερκρίσιμων χαρακτηριστικών ατμού, εξοπλισμένη με τα απαιτούμενα αντιρρυπαντικά συστήματα, λοιπό εξοπλισμό και με πρόβλεψη χώρων για τη μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης CO2 καθώς και απονίτρωσης, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/f93ce133-ff28-4bee-bef2-4d0fa3e5b73c

ΔΕΗ: Σε ποιες περιοχές θα γίνουν διακοπές ρεύματος σήμερα.

Μετά από συνεννόηση με τον ΔΕΣΜΗΕ η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει και σήμερα εκ περιτροπής και κατά περιοχή περικοπές, για το διάστημα από τις 11:00 έως και τις 15:30. H κάθε διακοπή θα έχει εκτιμώμενη μέγιστη διάρκεια μιάμισης ώρας ανά περιοχή.

Στην Αττική:

11:00-12:30: Σκαραμαγκάς, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Σαλαμίνα, Άγια Βαρβάρα, Δαφνί, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Νέα Λιόσια, Πετρούπολη, Καματερό, Σεπόλια, Πλατεία.Αττικής, Κολωνός, Λένορμαν, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνος, Βοτανικός, Ρούφ

12.30-14.00: Υμηττός, Δάφνη, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Άγιος Δημήτριος, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμος, Ελληνικό, Ταύρος, Ρέντης, Μοσχάτο, Νέο Φάληρο, Τερψιθέα, Καστέλα, Πειραϊκή, Πειραιάς, Καμίνια, Πηγάδα, Πέραμα, Κερατσίνι, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλός, Πατήσια, Πλατεία Αμερικής, Κολιάτσου, Πλατεία Βικτωρίας, Πεδίο Άρεως, Γκύζη, Αμπελόκηποι, Ελληνορώσσων, Ερυθρός, Πολύγωνο, Κυψέλη.

14.00-15.30: Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γέρακας, Πεντέλη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Παιανία, Σπάτα, Λούτσα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Κερατέα, Καλύβια, Λαύριο, Σούνιο, Ανάβυσσος, Λαγονήσι, Παπάγου, Χολαργός, Ψυχικό, Γαλάτσι, Φιλοθέη, Κολλέγιο, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Παγκράτι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Καρέας, Βύρωνας, Ιλίσια, Γουδή, Νέος Κόσμος.

Επίσης, σήμερα θα πραγματοποιηθούν περικοπές ρεύματος εκ περιτροπής, προβλεπόμενης μέγιστης διάρκειας 40 λεπτών ανά περιοχή, στην Κρήτη από τις 20:10 έως τις 22:10 και στη Ρόδο από τις 19:30 έως τις 22:10.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/e235df43-5ba9-4925-88c8-6e4d50c20bd7

Tuesday 28 June 2011

Driving ocean energy innovation in Scotland.

Testing at the European Marine Energy Centre in Orkney, Scotland, is helping developers improve technology that with proper support could generate 1.6 GW off Scotland's north coast by 2020.

Orkney, Scotland -- Partnerships between various Scottish organizations and agencies have provided multiple opportunities for developers to advance their technology. One example is Scottish Development International (SDI), the international arm of Scotland's economic development agency Scottish Enterprise and the Scottish government. SDI was established to encourage investment in the country and to support expansion of Scottish companies overseas. SDI has been actively sourcing technology developers to test devices at EMEC.

Work currently under way at EMEC on two specific technologies illustrates how marine energy technology can contribute to the global electricity mix and the support available for advancing this dynamic sector of the renewable energy industry.

Global Energy Landscape

Over the past 25 years, energy consumption has increased dramatically around the world, to 8,428 million tons of oil equivalent from 4,676 million tons of oil equivalent, according to the International Energy Agency's (IEA) 2010 Key World Energy Statistics Report. IEA's report states that developed nations consume on average only slightly less energy from traditional sources like oil, gas, coal, or peat than they did a decade ago, and these sources still provide more than two thirds of the energy consumed in these countries. And yet, even while developed countries are investing heavily in renewable energy development, global CO2 emissions have increased by nearly 30% in the past two decades. Meanwhile, the impact of recent natural and man-made catastrophes on crude oil prices has been felt around the world, with oil prices surging from about US$20 per barrel in 1999 to $80 in 2010 and $116 in early 2011.

Marine Resources in Scotland

Against this backdrop, the importance of identifying new energy solutions has never been greater. Scotland benefits from an estimated 25% of Europe's tidal energy potential and about 10% of its wave resource. To take advantage of these resources, the Scottish government has focused on bringing together the key ingredients needed to support a thriving marine energy sector, including testing facilities, private-public and university partnerships, and inward investment from global companies. Combined with a well-educated workforce and several port cities that have the potential to serve as hubs of innovation, Scotland is widely seen by marine energy companies around the world as having developed the "perfect blend” to be an international leader in the research and development of new wave and tidal energy technologies.

Scotland has pioneered commercialization of marine energy with the world's first round of wave and tidal leasing. Six wave and five tidal schemes are to be developed in the Pentland Firth and Orkney waters. These projects range from 50 to 400 MW and, by 2020, could amount to 1.6 GW of marine energy capacity off Scotland's north coast.

Another key element in the development of this perfect blend has been the creation of the Scottish Energy Laboratory (SEL). SEL will be a "virtual” hub for national and international companies to identify and access the most appropriate of Scotland's test and demonstration assets for their technologies. This asset network has a combined investment value of about £250 million (US$407.4 million) across wind, hydrogen, and marine energy sectors and includes EMEC in Orkney, the Hydrogen Office in Fife, and the European Offshore Wind Development Centre in Aberdeen.

Testing the Waters

Scotland is attracting the interest of wave and tidal firms from around the world.

EMEC provides testing platforms for a variety of marine energy devices, making the center a highly desired destination for international marine energy innovations. The location of EMEC also provides technology firms with access to protected waters, deeper offshore sites, and a fluctuating climate ideal for pitting their technology against the most rigorous marine conditions.





The Oyster 1 wave energy converter, developed by Aquamarine Power, has been operating at the European Marine Energy Centre in Scotland since November 2009. The company plans to install a second unit at the testing center in 2011.

Technology tested at EMEC includes wave and tidal generation devices. Among the diverse marine energy technologies currently undergoing testing at EMEC are Aquamarine Power's Oyster wave device and Atlantis Resources Corp.'s AK1000 tidal turbine. The evolution of these two technologies in Scotland's waters represents the best of what EMEC has to offer and demonstrates how it can assist the acceleration of the marine energy industry.

Oyster – building on benchmarks

Scotland's First Minister Alex Salmond officially launched the Aquamarine Power Oyster 1 at EMEC in November 2009. The Oyster wave power technology converts near-shore waves into clean and sustainable energy through a wave-powered pump attached to the seabed, roughly 10 to 15 meters deep and a half kilometer away from the shore. The movement of the Oyster's buoyant hinged flap drives two hydraulic pistons to push high-pressure water onshore via a subsea pipeline, where this water drives a conventional hydroelectric turbine.

The benefits and features of the Oyster device lie within its simplistic structure, engineering designed to survive violent weather conditions, and shore-based electricity generation. The Oyster has minimal underwater moving parts; no control system, gearbox, or shutdown mode; and no complex offshore electronics. The hinged flaps are designed to duck under large waves, and the combined near-shore location and robust offshore structure allows the Oyster to operate in and survive storm conditions. The shore-based electricity generation has a minimal impact on marine environments and makes the Oyster device easy to access.

Last year was a major one for Aquamarine Power and EMEC as the Oyster 1 achieved 6,000 hours in operation. Based on the testing benchmarks surpassed at EMEC, Aquamarine Power was able to forge ahead with fabrication of the Oyster 2. This unit is 50% wider than Oyster 1 but is expected to deliver 250% more power. Aquamarine Power attracted an £11 million ($17 million) investment from ABB and existing shareholders for its Oyster technology and is looking forward to installing the second Oyster unit later this year. Aquamarine also announced plans to install two more versions of the device in 2012. Together, these three devices will form a 2.4 MW array connected to a single onshore generating plant.

The partnerships between EMEC and several technology firms, brought together largely by SDI, stand as a perfect example of the multi-faceted support governments can offer to drive this critical sector forward.


The AK1000 tidal turbine, developed by Atlantis Resources, was installed at the European Marine Energy Centre in late 2010. Despite its large size, including an 18 meter rotor diameter, the unit has minimal effects on the surrounding ecosystem because of its slow rotational speed.

Putting the AK1000 to work

The AK1000 tidal turbine project is another example of how EMEC can accelerate the development of new technologies. Atlantis Resources, backed by investment firm Morgan Stanley, is a developer of electricity-generating tidal current turbines, with offices in Singapore and the UK. In August 2010, the company unveiled the AK1000, the world's largest tidal turbine, at Invergordon, Scotland. The next month, the AK1000 was installed in 35 meters of water at an EMEC test site off of Eday in the Orkney Islands. The turbine — which weighs 1,300 tons, is 22.5 meters tall, and boasts an 18 meter rotor diameter — is designed to withstand extreme weather conditions, including rough and open seas. This massive piece of equipment runs at a slow rotation, mitigating damage to the surrounding ecosystem.

The 1 MW AK1000 has the potential to generate enough electricity to power more than 1,000 homes. This device and others in development will make a key contribution to Scotland's position as a leader in renewable energy and to the fulfillment of the government's target of generating 80% of electricity needs from renewable sources by 2020. The AK1000 had an initial test phase and is expected to be redeployed in early May, with a commissioning and operation program lasting up to three years.

Signing a Power Purchase Agreement

In October 2010, EMEC announced the signing of a power purchase agreement with SmartestEnergy, a UK-based purchaser and supplier of electricity from the independent generation sector. Under this agreement, SmartestEnergy will purchase all of the power generated from devices operating on the wave and tidal test sites at EMEC. When full, these sites could provide a capacity of up of 11 MW for export, and the power purchase agreement with SmartestEnergy provides a direct line of income from power sales for these innovative energy entrepreneurs.

Supporting the Industry

These partnerships are encouraged and developed with strategic and financial support from a wide range of parties, including public sector agencies like SDI. Guided by industry experts committed to promoting Scotland's thriving economy, SDI's team can provide strategic business council and knowledge of Scotland's assets to companies seeking to find the right business and environment for their growing activities.

Wave and tidal energy firms are drawn to Scotland because of its reputation of delivering cutting-edge innovation to the industry, a reputation seeded in a tradition of supporting academic and research excellence. The 15 universities across Scotland produce thousands of graduates and world-class research annually, often utilizing opportunities provided by public-private partnerships. Scotland Energy Technology Partnership is a collaboration between 11 of Scotland's universities specializing in low-carbon technologies. Europe's largest network of its kind with about 250 academics and 600 researchers, the partnership provides a one-door entry point to the full range of low-carbon collaboration and research across Scotland.

With a collaborative environment, innovative spirit, wealth of natural resources, experience in energy and production, and the active support of agencies such as SDI, Scotland will help forge new approaches to the energy challenges facing all nations around the world. At a time of global need for new, alternative sources of energy, this country has a vital role to play in leading the way for the next generation of energy research and production.

In the dramatic scenery of the Island of Orkney, off the coast of Scotland's rugged North East, sits a converted school building where marine energy firms from around the world and an elite team of industry experts test today's most exciting renewable energy technology. This building is home to the European Marine Energy Centre (EMEC), a proving ground for a robust array of ocean wave and tidal energy devices.

Tom Lamb is head of energy at Scottish Development International (SDI). The role of SDI, established in 1981, is to grow the Scottish economy by encouraging inward investment and by helping Scottish companies develop trade outside Scotland.
 
http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2011/06/driving-ocean-energy-innovation-in-scotland

Φουκουσίμα: Άρχισε η ανακύκλωση του ραδιενεργού νερού.

Ο φορέας εκμετάλλευσης της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα (βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας) άρχισε χθες να ανακυκλώνει το μολυσμένο νερό που επεξεργάζεται μια ειδική μονάδα απορρύπανσης, στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων.

Ωστόσο, η επιχείρηση χρειάστηκε να ανασταλεί μετά την ανακάλυψη μιας διαρροής σε μια σωλήνωση, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

Περίπου 100.000 τόνοι εξαιρετικά ραδιενεργού νερού έχουν συσσωρευτεί στα κτίρια των αντιδραστήρων και των στροβίλων της Φουκουσίμα Νταϊίτσι από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, διότι η TEPCO πρέπει να ρίχνει περίπου 500 τόνους νερού κάθε μέρα για να αποτρέψει τη θέρμανση του πυρηνικού καυσίμου.

Για την εκκένωση αυτών των αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίησή τους στο σύστημα ψύξης της μονάδας, κατασκευάστηκε -σε χρόνο ρεκόρ- μια εγκατάσταση απολύμανσης .

Η μονάδα απορρύπανσης έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 1.200 τόνων μολυσμένου νερού την ημέρα, μειώνοντας τη ραδιενέργεια με μια ειδική χημική ουσία κατά 1.000 έως 10.000 φορές.

Η ανακύκλωση του καθαρού πια νερού θα επιτρέψει να σταματήσει η έγχυση επιπλέον ύδατος και να μειωθεί έτσι το επίπεδο των μολυσμένων αποβλήτων στα κτίρια.

http://www.ecofinder.gr/news/ΜΟΛΥΝΣΗ/1/Φουκουσίμα_Αρχισε_η_ανακύκλωση_του_ ραδιενεργού_νερού

Ξεμπλόκαραν είκοσι επενδύσεις σε 1 χρόνο.

Δύο ομάδες εργασίας απεμπλοκής επενδύσεων έχουν συσταθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο, οι οποίες, εντός ενός έτους, έχουν καταφέρει να «ξεκολλήσουν» 20 επενδύσεις που είχαν σταματήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για επενδύσεις ιδίως στον χώρο των ΑΠΕ, ύψους 15 δις ευρώ, οι οποίες, βέβαια, αποτελούν φωτεινή εξαίρεση στο τοπίο της γενικότερης επενδυτικής αποτελμάτωσης που πλήττει την χώρα μας εν μέσω κρίσης, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο ομάδες εργασίες έχουν εξετάσει συνολικά 94 επενδύσεις …

Η μία ομάδα εργασίας ασχολείται με την απεμπλοκή επενδύσεων σε ΑΠΕ και η δεύτερη με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, όπως βιομηχανία και τουρισμό, ενώ και οι δύο παρεμβαίνουν κατά περίπτωση για την απεμπλοκή επενδύσεων που φτάνουν στο γραφείο του αντιπροέδρου σε συνεργασία με την Invest in Greece.

Στις 20 επενδύσεις συγκαταλέγεται αυτή της RF Energy για τη δημιουργία συγκροτήματος 21 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 579MW στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας και γραμμής διασύνδεσης με το εθνικό δίκτυο, επένδυση ύψους 984 εκατ. ευρώ. Μετά από τριετείς άκαρπες προσπάθειες για αδειοδότηση, η εταιρεία απευθύνθηκε στην Invest in Greece, ενώ στη συνέχεια, στα μέσα Οκτωβρίου 2010, η υπόθεση έφτασε στο γραφείο του κ. Πάγκαλου και στην Επιτροπή Μεγάλων Εργων και Υποδομών. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της ομάδας εργασίας, της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ, χορηγήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο οι πρώτες άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 144 MW, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να χορηγηθούν άδειες παραγωγής και για ακόμη 150 MW.

Προσκόμματα που έθετε η τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως σε σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία ήταν αυτά που βρήκε μπροστά της η χαρτοβιομηχανία Maxi, όταν ξεκίνησε να κατασκευάζει το τμήμα παραγωγής χαρτιού, επένδυση συνολικού κόστους 15 εκατ. ευρώ, η οποία δημιούργησε 43 νέες θέσεις εργασίας. Οι άδειες τελικά δόθηκαν ύστερα από την παρέμβαση της ειδικής ομάδας.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται στη φορολογική πολιτική, η οποία είναι και υψηλή, αλλά και μεταβάλλεται υπερβολικά συχνά. Άλλο εμπόδιο είναι οι συχνές μεταβολές της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και για την πολυνομία, που υποθάλπει την ασάφεια και, άρα, τη διαφθορά . Τέλος, συχνές είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα εκδίκασης υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που εμποδίζουν επενδύσεις για 2, 3 και 4 χρόνια μέχρι την έκδοση κάποια απόφασης. Μάλιστα, αποτελεί κοινό τόπο ότι πολλές από τις προσφυγές ενάντια σε επενδυτικό σχέδιο δεν έχουν αγνά κίνητρα, καθώς κάποιοι προσφεύγοντες επιδιώκουν οφέλη από τους επενδυτές, που αλλιώς δε θα μπορούσαν να αποκομίσουν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=47837

Eurobank: Μειώνει την τιμή-στόχο για την ΓΕΚ Τέρνα.

Μείωση της τιμής-στόχου για την ΓΕΚ Τέρνα στα 3,20 ευρώ ανά μετοχή, από 4,35 ευρώ προηγουμένως, αποφάσισε η Eurobank Sec με έκθεσή της σήμερα. Ωστόσο, η σύστασή της προς τους επενδυτές αναβαθμίζεται σε “Buy”, καθώς, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η τράπεζα θεωρεί ότι η εταιρεία διατηρεί την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις οικονομικές δεσμεύσεις της, παρ’ ότι είναι ευάλωτη στις δυσμενείς επιχειρηματικές, οικονομικές και μακροοικονομικές συνθήκες.

 Σημειώνει, επίσης, πως προτιμά την άμεση έκθεση σε αιολικά πάρκα μέσω της Τέρνα Ενεργειακής, εντούτοις αναβαθμίζει την ΓΕΚ Τέρνα προκειμένου να αντανακλάται η πρόσφατη αδυναμία στην τιμή της μετοχής (-46% από την αρχή του έτους) και η υποαπόδοση συγκριτικά με την πάροχο των αιολικών πάρκων (-28% από την αρχή του έτους).

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=47851

Το πρώτο φωτοβολταϊκό της Σερβίας στο ηλιόλουστο όρος Ζλάτιμπορ.

Στην κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου της χώρας προχωρά η Σερβία, ενέργειας ισχύος5 MW, ο οποίοςθα κατασκευαστεί στο όρος Ζλάτιμπορ, περίπου 220 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Beta, το κόστος των εργασιών εκτιμάται στα15 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθείαπό την τοπική ασφαλιστική εταιρεία Dunav και την σερβική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Elektroprivreda Srbije (EPS).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Μίλαν Σταμάτοβιτς, δήμαρχος της πόλης Καγιετίνα, τόνισε ότι στο όρος Ζλάτιμπορ οι 250 ημέρες το χρόνο είναι ηλιόλουστες και άρα πρόκειται για μία ιδανική τοποθεσία.

Ο διευθυντής της EPS, Ντράγκομιρ Μάρκοβιτς, υπογράμμισε ότι η εταιρεία θα επενδύσει στα επόμενα χρόνια 45 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=47850