Monday 30 September 2013

Δοκιμή θερμικής απόκρισης (ΤRΤ)

Το τεστ θερμικής απόκρισης εφαρμόζεται κατά κόρον στα κλειστά γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού. Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης δοκιμής κρίνεται απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του συνολικού συστήματος, την αποφυγή τυχόν αστοχιών, την ανίχνευση και επιδιόρθωση ενδεχόμενων βλαβών αλλά και για την βελτιστοποίηση της συμπεριφοράς της εγκατάστασης. 

Κύπρος: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών για ευάλωτους καταναλωτές

Aιτήσεις από οικιακούς καταναλωτές οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και είναι δικαιούχοι χορηγίας από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, δέχεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, για την εγκατάσταση 200 φωτοβολταϊκών συστημάτων δυναμικότητας 3 kW.

Σχιστολιθικό αέριο θα αντλήσει η Τουρκία – Ωρολογιακή βόμβα για Θράκη και Αιγαίο

Μια σημαντική περιβαλλοντική απειλή για τη Θράκη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο συνιστά η απόφαση της Τουρκίας να αξιοποιήσει σημαντικά κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking).

Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να αναπτύξουν βενζίνη από μικρόβια

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά παγκοσμίως να αναπτύξουν βενζίνη από γενετικά τροποποιημένα μικρόβια. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ερευνητές του προηγμένου Ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νοτίου Κορέας  κατάφεραν να δημιουργήσουν επιτυχώς, μέσω της μεταβολικής μηχανικής, βακτήρια που καταναλώνουν γλυκόζη και παράγουν βενζίνη.

Οι ιδεολογικές προκαταλήψεις των Βρυξελλών εμπόδιο στην ανάπτυξη ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times την απογοήτευση τους έχουν εκφράσει υψηλόβαθμα στελέχη της Ε. Επιτροπής στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες που θα μεταφέρει ο αγωγός ΤΑΡ, όταν κατασκευασθεί, προς μεγάλους καταναλωτές στην Ευρώπη.

Αιολικό 30 MW εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη

Αιολικό πάρκο 30,75 MW τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στη Σμύρνη από την τουρκική εταιρεία Ayen Enerji. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το πάρκο θα παράγει 99.409 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού σε ετήσια βάση.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=74576

«Καθημερινή» Κύπρου: Κάτω από το όριο ασφαλείας για την κατασκευή τερματικού τα κοιτάσματα αερίου στο οικόπεδο 12

Κάτω από το όριο ασφαλείας των 5,5 τρισεκ. κυβ. ποδών κυμαίνονται οι ποσότητες φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, πολύ μακριά από τις πρώτες πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις της πρώτης γεώτρησης. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, επικαλούμενη «άριστα ενημερωμένες πηγές».

Νέα σελίδα στη διαμάχη Ισραήλ-Λιβάνου για την ΑΟΖ

Αναβρασμός επικρατεί στο Ισραήλ μετά την κίνηση του Λιβάνου να προχωρήσει σε νέο αδειοδοτικό γύρο για πέντε οικόπεδα στην ΑΟΖ του. Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι ορισμένες από αυτές τις ζώνες επικαλύπτουν την δική του ΑΟΖ και έτσι δίνεται συνέχεια στο διμερές πρόβλημα αυτών των χωρών που αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους.

Τρόικα πρός κυβέρνηση: Βάλτε royalties σε λιγνίτες και νερά

Είναι ένα από τα σημεία σε σχέση με την ενεργειακή αγορά όπου η τρόικα έχει ήδη βγάλει κίτρινη κάρτα, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος. Ο λόγος για τη μνημονιακή υποχρέωση να υπάρξει αποτίμηση των καλύτερων πρακτικών ώστε να προχωρήσει η επιβολή royalities στην εξόρυξη λιγνίτη και την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών.

Web πύλη θα «μοιράζει» τις πληροφορίες του ΛΑΓΗΕ

Στον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής λειτουργίας του, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συναλλασσόμενων μαζί του με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, προχωράει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΛΑΓΗΕ.

Η θέρμανση βάζει φωτιά στη διαφημιστική μάχη

Υπέρ της διαφήμισης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και θέρμανσης... δουλεύει ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος εκτινάσσει στα ύψη το μέχρι χθες mainstream καύσιμο των Ελλήνων, που συνεχίζει ωστόσο να διαφημίζεται.

Αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ ζητά ο σύνδεσμος "ΗΛΙΟΣ"

Να προβεί το ΥΠΕΚΑ άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, πριν την ψήφισή του στη Βουλή, καλεί ο Σύνδεσμος Ήλιος, καθώς όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των οικιακών καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων σε φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, η τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο μέσα από την ουσιαστική επανεκκίνηση της αγοράς και η παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας στους οικονομικά ασθενείς πολίτες.

Ημερίδα: Η αιολική ενέργεια στην εποχή μετά το μνημόνιο

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας διοργανώνει την Παρασκευή 4/10/2013, ημερίδα στο πλαίσιο της Έκθεσης Building Green Expo 2013 στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο MEC EXPO CENTER ATTIKHΣ.

Σύντομα και φωτοβολταΪκά πάνελ στα καταστήματα ΙΚΕΑ

Φωτοβολταϊκά πάνελ αναμένεται να ξεκινήσει να πουλά στα 17 καταστήματα που διαθέτει στο Ηνωμένο Βασίλειο η εταιρία λιανικής πώλησης επίπλων, IKEA. Η συγκεκριμένη απόφαση της σουηδικής εταιρίας έρχεται μετά από την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου στο κατάστημα που διατηρεί το Essex.

IHS: Φ/Β 10,9 GW ως το 2017 στις αναδυόμενες αγορές

Στις μικρές και αναδυόμενες αγορές βρίσκεται η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη της παγκόσμιας ηλιακής αγοράς, η οποία αναμένεται ως το 2017 να έχει αυξηθεί στα 10,9 GW, σύμφωνα με έρευνα αγοράς της IHS.

Στο Ισραήλ οι ελπίδες για τερματικό LNG στην Κύπρο

Προς τη μεριά του Ισραήλ στρέφονται πλέον κυπριακή κυβέρνηση και υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μην καθυστερήσουν οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο, μετά από τις ενδείξεις που υπάρχουν και οι οποίες δείχνουν μικρότερο κοίτασμα στο Οικόπεδο 12 από αυτό που αναμενόταν.

Τσαυτάρης: Σημαντικά τα οφέλη για την αγροτική ανάπτυξη από τη γεωθερμία

Τη σπουδαιότητα της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα της γεωθερμίας στη γεωργία αλλά και την υγεία, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης από την το Δήμο Τοπείρου Ξάνθης, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε αγροτικές επενδύσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το Εκουαδόρ ψάχνει συνεργάτη για την αύξηση παραγωγής πετρελαίου

Τμήμα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Εκουαδόρ, η Petroamazonas, επιδιώκει να συνεργαστεί με εταιρείες που θα τη βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε 16 κοιτάσματα της χώρας.

Exxon, Total, Shell "μπαίνουν" στους υδρογονάνθρακες της Σρι Λάνκα

Οι πετρελαϊκές ExxonMobil, Royal Dutch Shell και Total θα καταθέσουν προσφορές για τον τρέχοντα γύρο αδειοδότησης για πεδία πετρελαίου και φυσικού στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Το 100% της Russneft απέκτησε ο Ρώσος μεγιστάνας Mikhail Gutseriyev

Ο Ρώσος μεγιστάνας Mikhail Gutseriyev αγόρασε από την Sberbank το 2% της Russneft, σύμφωνα με το Reuters. Με την εν λόγω απόκτηση, ο Gutseriyev γίνεται ο μοναδικός ιδιοκτήτης της πετρελαϊκής εταιρείας που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2000, όταν εξαγόρασε μετοχικό ποσοστό από την Slavneft.

Σύντομα σε λειτουργία η offshore ανεμογεννήτρια 7 MW της Samsung

Τοποθετήθηκε η βάση για την υπεράκτια ανεμογεννήτρια 7 MW της Samsung, η οποία θα εγκατασταθεί στο Energy Park Fife, στη δυτική Σκωτία. Η βάση ζυγίζει περί τους 500 τόνους, ενώ τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση πραγματοποίησε η Graham Construction. Υπολογίζεται ότι σε διάστημα 4 ημερών οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, ώστε η Samsung να τοποθετήσει την ανεμογεννήτρια.

http://www.energypress.gr/news/Syntoma-se-leitoyrgia-h-offshore-anemogennhtria-7-MW-ths-Samsung

Κέρδη 1,28 εκατ. από την ενέργεια για την Επίλεκτος

Η κερδοφορία του κλάδου της ενέργειας δεν μπόρεσε να φτάσει στα επίπεδα των ζημιών της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα ο Όμιλος της Επιλέκτου να υποχρεωθεί σε ζημία προ φόρων ύψους 2,8 εκατ. ευρώ στη χρήση 2012 - 2013.

Ολλανδία: Υπερδιπλασιασμός των φ/β στο 7μηνο

Υπερδιπλασιασμός των συστημάτων ηλιακής ενέργειας που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο έχει σημειωθεί στην Ολλανδία το τελευταίο επτάμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προγράμματος Energieleveren, το οποίο καταγράφει τις καταχωρήσεις μονάδων φωτοβολταϊκών, υδροηλεκτρικών και βιοαερίου στο δίκτυο.

Ισραήλ: Στο 50% η χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτρισμό

Αυξημένη είναι η χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτρισμό στο Ισραήλ, καθώς έχει φτάσει στο 50% έναντι του 38% παλαιότερα, με βάση τα στοιχεία της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού. Τα τελευταία 3 χρόνια, η παραγωγή αερίου στο κοίτασμα Μαρί-Β αντικατέστησε σε ένα βαθμό την απώλεια των αιγυπτιακών προμηθειών, ενώ τον Μάρτιο συνδέθηκε το κοίτασμα Ταμάρ και διοχετεύει αέριο στην ισραηλινή αγορά.

Ανεβασμένες οι παραγγελίες φωτοβολταϊκών των γερμανικών εταιριών

Άνοδος σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2013 στις παραγγελίες που δέχθηκαν οι γερμανικές εταιρίες κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Μηχανικών (VDMA).

Ξεκίνησε η διεθνής έκθεση φ/β και ηλιακής ενέργειας «28th EU PVSEC»

Άνοιξε τις πύλες της η διεθνής έκθεσης φωτοβολταϊκής και ηλιακής ενέργειας «28th EU PVSEC», η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Παρίσι και θα διαρκέσει ως τις 4 Οκτωβρίου. Η κορυφαία διοργάνωση στον χώρο των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως φιλοξενείται στο Parc des Exposition Paris Nord Villepinte στο Παρίσι.

Ανακάλυψη 5,9 εκ. βαρελιών πετρελαίου στον Καναδά από την KNOC

Την ανακάλυψη κοιτάσματος τουλάχιστον 5,9 εκατ. βαρελιών πετρελαίου σε γεώτρηση που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα στον Καναδά ανακοίνωσε η κρατική κορεάτικη εταιρία Korea National Oil Corp (KNOC).

Με ανεμογεννήτριες τα μισά εδάφη στη Σκωτία

Τη μισή σχεδόν ύπαιθρο στη Σκωτία έχουν καλύψει οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται εγκαταστημένες στη χώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι αιολικές εγκαταστάσεις έχουν καλύψει το 41,7% της υπαίθρου στη Σκωτία, έναντι 19,9% πριν από πέντε χρόνια.

Νεοφύτου: Δεν αλλάζουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο

Έστω κι αν τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 είναι μικρότερα του αναμενόμενου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να αλλάξουν τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς» για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σε συμφωνία με την ΕΕ για το 3ο Ενεργειακό Πακέτο ελπίζει η Ρωσία

Την εκτίμησή του ότι η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρουν τελικά λύση στο θέμα του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Anatoly Yanovsky.

Αλ. Τσίπρας: Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά

Μερικές από τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εάν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αποκάλυψε ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και συμπλήρωσε: «Ζητάμε εκλογές, γιατί δεν αντέχει άλλο ο κόσμος».

Sunday 29 September 2013

ソフトバンクと三井物産が取り組み続ける自然エネルギー発電所に勝算はあるのか?

ソフトバンク <9984> グループで自然エネルギー事業などを行うSBエナジーと三井物産 <8031> は、国が1970年代から推進してきた大規模工業基地の開発計画で造成された苫小牧東部地域の中にある北海道勇払郡安平町で大規模太陽光発電所(メガソーラー)「ソフトバンク苫東安平ソーラーパーク」を設置し、共同で発電事業に参画すると発表した。

特養へ太陽光発電設備 24時間テレビチャリティー委員会

福島中央テレビなどでつくる24時間テレビチャリティー委員会は27日、東日本大震災復興支援活動の一環として、福島市松川町の特別養護老人ホーム「みず和の郷」に大型の太陽光発電設備を寄贈した。

県防災新館きょう開館 太陽光発電、カフェやミュージアムも 山梨

甲府市丸の内の旧県民情報プラザ跡に建設が進められてきた県の新庁舎「県防災新館」が28日、開館する。地上9階、地下2階の建物は免震構造で、大規模災 害時に県の防災拠点としての役割を果たす。1階には、県民や県外からの観光客らが利用できるオープンカフェやミュージアム、イベントスペースなどが設けら れ、中心市街地の「にぎわい創出」の拠点になることも期待される。

農地で太陽光発電 転用許可受け来月にも 八幡浜

農地で作物を栽 培しながら、太陽光発電する「ソーラーシェアリング」を実施するため、愛媛県八幡浜市舌間の農業生産法人「ゴールデン,エイト」が農地転用を申請し、県が 初めて許可していたことが26日、分かった。早ければ10月にも発電を開始する見通し。県によると全国でも許可事例は少ないという。

庄内地域初、メガソーラー完成 酒田・19日から稼働

酒田港リサイク ル産業センター(酒田市、加賀谷聡一社長)が酒田市宮海に整備を進めていた庄内地域初の大規模太陽光発電所「酒田港メガソーラー発電所」が完成し、現地で 26日、竣工(しゅんこう)式が行われた。19日から既に稼働し、固定買い取り制度を活用して東北電力に全量売電している。

メタンハイドレート確認できず 県、香美沖海底の調査結果を速報 兵庫

次世代エネルギーとして期待される、低温高圧下でメタンガスが凍った物質「メタンハイドレート」について、県は26日、香美町沖の日本海で23~25日に 行った調査結果の速報を発表した。県によると、水深1000~1500メートルの海底から地層を採取したが、メタンハイドレートは確認できなかった。

太陽光発電 「導入」2割超 栃銀調査 企業半数以上が興味 栃木

県内企業の半数以上が太陽光発電に興味を持ち、2割超が導入済みか導入を決定していることが、栃木銀行の調査で分かった。企業の関心の高さをうかがわせ、 メガソーラー(大規模太陽光発電所)など太陽光発電の飛躍的拡大を図る「とちぎサンシャイン」プロジェクトや県有施設の屋根を太陽光発電に貸し出す事業を 進める県の施策にも弾みが付きそうだ。

个别煤种涨价 市场短期内企稳

神华最新一期价格表出炉,部分煤种报价上涨,涨幅为每吨3~5元。
  行业老大神华集团开始涨价,不少人认为,已经连跌了近一年的煤炭市场终于迎来了曙光。

动力煤期货或加码煤电谈判上市首日成交火爆

中国首个大宗资源型商品期货——动力煤期货正式落户郑州商品交易所。上市首日出乎市场意料,开盘半小时便涌现10万手的成交量,其TC1401主力 合约的成交量已经远远超过了焦煤期货。当天期货价格高开,成交活跃,上市首日动力煤的表现让市场人士对于这个“超级航母”品种充满期待。

动力煤期货上市两日飙涨普遍看淡冬储煤效应

经历了上市时间的延期之后,26日,我国商品期货市场上最大的品种——动力煤期货正式在郑州商品交易所亮相。因为恰逢煤炭行业针对煤市转好的心理预期越发强烈的时点,动力煤期货上市首日,众合约均实现“开门红”,且在昨日(9月27日)期价延续涨幅攀升态势。

我国太阳能累计装机容量8.98GW

据中电新闻网报道,截至8月底最新发布的相关数据,我国新能源发电(含核电)装机容量已经突破100GW。加上265GW的常规水电,我国火电以外的清洁能源装机达到365GW左右。其中太阳能发电8.98GW。

山西煤炭“救市新政”实施两月收效甚微

山西煤炭救市20条新政(以下简称“救市20条”)的效果,在颁布实施两个多月后,多数煤炭企业已经不再抱太大的奢望。《中国经营报》记者调查发现,构成山西煤炭企业“主要负担”的各种“收费”,尽管被“救市20条”以“清费立税”的口径列入清理范围,但在颁布实施两月之后,却鲜见行动。

煤价下跌取暖费会降吗?供热企业:成本涨了

“今年煤炭价格下跌,去年煤价七八百,今年煤价二百多,要求供热公司下调取暖费。希望大家齐心转发,以引起政府关注。”近日,关于呼吁降低供热价格的消息在网上热传。
  今年煤价真的下跌了那么多吗?取暖费有没有希望下调?还有一个半月就是供暖期了,供热企业运行情况如何呢?记者了解
  了4家供热企业煤价下跌后的成本核算情况。

中国在哈石油开采中占比将降至7-8%

哈萨克斯坦新闻社阿斯塔纳9月26日讯,哈萨克斯坦油气部长卡拉巴林在哈议会上院全会回答议员提问时指出,目前,中国在哈石油开采中占比高达 24%。中国企业主要在克孜勒奥尔达州、阿特劳州油田开采石油,而这些油田可开采石油将逐年降低。因此,中国在哈石油开采中的占比今后将降至7-8%。
  目前,美国是哈石油开采领域投资最多的国家,占该领域总投资25%。

http://www.cnenergy.org/gj/201309/t20130929_249699.html

韩国开建世界首座市中心地下发电站

首尔唐人洞将建起世界首座位于市中心的地下发电站。韩国中部发电公司9月27日在首尔麻浦区唐人洞举行了首尔综合火力发电站第1、2号机的开工仪式。此项发电站建设共投入1.181亿韩元,计划于2016年9月竣工。
  1、2号机竣工后,包括正在运转的4、5号机在内的地上发电站所在地将变成集体育设施、图书馆、博物馆和演出场为一体的综合文化空间。首尔综合火力发电站竣工后,将供应首尔地区整体用电的9.8%,还将为麻浦和汝矣岛地区的约10万户家庭和主要公共设施供应暖气。

http://www.cnenergy.org/gj/201309/t20130929_249696.html

英利依靠技术创新推动全行业光伏技术普及与应用

为加快国家级创新企业建设,推动光伏技术在全行业的普及和应用,28日,中国光伏巨头英利集团举办第二届技术创新博览会。

美国投资者Kawa将挽救Conergy 350个就业岗位

美国金融投资企业Kawa Capital Management将收购德国Conergy位于德国、意大利、英国与澳大利亚的销售与服务部门。预计此次收购将挽救350个就业岗位。

银星能源与河北电力勘测设计研究院签合作框架协议

银星能源公告,日前,公司与河北省电力勘测设计研究院签署合作框架协议书。双方同意根据共同发展的总体目标,积极从战略高度寻找契合点,谋划加强合 作的有效途径,为对方推进战略实施提供支持服务,促进合作关系的全面发展。河北院愿为银星能源投资建设的风电、光伏电站项目提供技术咨询、勘察设计等技术 支持;银星能源愿为河北院在宁夏地区开拓市场提供支持和帮助。

特变电工新能源三项地方标准通过审查

日前,新疆维吾尔自治区质量技术监督局组织新疆光伏产业联盟、新疆维吾尔自治区机械电子工业行业管理办公室、新疆电子设备厂、新疆新能源研究所、新 疆电力设计院、中国科学院新疆理化技术研究所、特变电工西安电气科技有限公司的8位专家,召开了的《安装在现有建筑物上的光伏发电站施工规范》、《硅块红 外探伤检测方法》、《太阳能级多晶硅块少数载流子寿命测量方法》自治区三项地方标准审定会。

格瑞士太阳能参加2013年中东约旦新能源展览会圆满成功

 2013年9月16日至19日,第10届中东约旦新能源展会在约旦安曼国际展览中心隆重举办,作为全球中东光伏行业规模最大的国际盛会,展会吸引了来自约旦及周边国家和地区的近万名观众,展示当今世界上新能源最先进的技术产品及解决方案。

中电投西安太阳能完成2013年全部组件供货任务

中电投西安太阳能公司按时、按量、保质完成龙羊峡水光互补及共和光伏产业园区项目共计308.859兆瓦、128.32万块组件生产和供货任务。

中电电气集团50MW光伏电站项目签约

中电电气集团有限公司与霍山县经济开发区举行50MW(兆瓦)光伏电站项目签约仪式。县委书记陈俊、中电电气集团有限公司国内投资部总经理陈良惠、县委常委、纪委书记杨春辉、副县长华心扬出席签约仪式。

英利:精打细算过出大好日子

“这些桌子,那边的凳子、栏杆都是用包装板改造的。瞧,那边漂亮的桌面是用破损太阳能电池板做的。”英利集团宣传部干部王志新边走边数点着身边的生产生活用品告诉记者。几天采访下来,我们得出结论:英利院里零废弃。

Onyx Solar为诺华制药安装全球最大的光伏天窗

西班牙建筑一体化光伏制造商Onyx Solar近日宣称已为位于美国新泽西州诺华制药有限公司的总部安装了全球最大的光伏天窗。
  Onyx Solar表示,该天窗配有820片光伏组件,足以满足600个家庭用户的能源需求,是全球最大的光伏天窗。

三晶电气将参加Solar Energy UK 2013年太阳能光伏展会

展会地点:英国伯明翰

展会时间:2013年10月8日-10日

展位号:F37

武威公司清洁能源并网达400兆瓦

 近日,随着天合50兆瓦光伏、中国水电50兆瓦光伏、中广核咸水井二期49.5兆瓦风电相继并网。武威并网清洁能源总装机容量达405.5兆瓦,其中光伏电站15座,306.5兆瓦;风电1座,99兆瓦。

中广核频繁布局光伏电站 央企背景助其提速

在行业复苏的大环境下,央企竞相抢食光伏电站俨然成为一道“靓丽的风景线”。核电央企中国广核集团(以下简称中广核)也不甘人后,近来动作频频,发力光伏电站初露端倪。

K Road Power出售250兆瓦 Moapa光伏项目

First Solar(NASDAQ:FSLR)日前收购K Road Power规划的位于美国内华达州的250MW“Moapa太阳能项目”,是薄膜制造商和项目开发商近期一系列活动中的最新的开发项目,以补充其光伏项目储备。

Saturday 28 September 2013

Energy from tides and currents: Best arrangement of tidal sails device determined

In the long sprint to find new sources of clean, low-cost power, slow and steady might win the race -- the slow-moving water of currents and tides, that is. Just as wind turbines tap into the energy of flowing air to generate electricity, hydrokinetic devices produce power from moving masses of water.

Engineers develop new tests to cool turbine blades, improve engines

Engineers know that gas turbine engines for aircraft and power plants are more efficient and burn less fuel when they run at temperatures high enough to melt metal. But how to raise temperatures and efficiencies without damaging engine parts and pieces?

Crowdfunding for wind energy sets new world record


This week 1700 Dutch households raised EUR 1.3 million in just thirteen hours to buy shares in a wind turbine – setting a new world record for crowdfunding. For the next 12 years, these households will receive their own sustainable energy from the cooperatively owned turbine.  With electricity costs set to rise, the ‘wind-sharers’ will benefit from big annual savings – by anticipating and managing energy needs.

What does an 'energy transition' look like?

Everyone who works on energy futures – myself included – spends a great deal of time envisioning and then evaluating the scientific, technical, policy, and behavioral factors needed to initiate and sustain these shifts.

Energy policy, sunk costs, and driving decisions

Do people who buy more expensive vehicles drive more? At first, the answer to that question seems obvious. Within a certain income group, people who are going to spend a lot of time in their cars are willing to invest more – get those leather seats if you’re going to be sitting in them several hours a day. So, yes, we should see a positive relationship between the amount people pay for their cars and the

Finavera wind energy: Slow progress

Tom Konrad CFA

Finavera Logo Without a press release since June, and the stock price in the doldrums, investors have been looking for updates on Finavera Wind Energy (TSXV:FVR, OTC:FNVRF.  Disclosure: I own this stock.)  In fact, there has been an update: Finavera’s second quarter interim report, filed on August 28th on SEDAR, but without a press release or news articles, many investors seem to have missed it. Despite the lack of updates, progress continues behind the scenes, although Jason Bak, Finavera’s CEO is yet not able to say much about the ongoing initiatives.

Energy dilemma: What will Mexico do as it runs low on natural gas?

Prices for natural gas over the border in Texas are at historic lows, so what happened earlier this month at the Gulf of Mexico port of Altamira, Mexico, might seem to defy market logic.

Short interest surges in solar city, falls in advanced energy (AEIS, SCTY, SUNE)


Among U.S. solar-related stocks, Advanced Energy Industries (NASDAQ: AEIS [FREE Stock Trend Analysis]), SolarCity (NASDAQ: SCTY) and SunEdison (NYSE: SUNE) saw the most significant swings in short interest in early September.

Xcel energy plan to steer 'solar gardens' push

ST. PAUL, Minn. (AP) -- Minnesota is looking to grow its share of electricity fueled by the sun and is counting on community solar gardens to help make it happen. A sweeping state energy law approved this spring demands that utilities generate or procure 1.5 percent of their power from solar sources by 2020 -- a big step up from where the state is now.

The myths of falling solar costs

A maxim of the renewable energy sector is that costs are dropping fast, thereby making them likely to be more competitive with conventional energy in the near future and that this is due to subsidies creating sales and generating movement on the learning curve.

Nigerian oil tycoon Kola Aluko launches $500 million African development fund at Nasdaq

Nigerian oil magnate Kola Aluko and  Ghanaian-born British fashion designer Ozwald Boateng have launched Africa50, a $500 million African infrastructure project development fund. Oscar-winning actor and musician Jamie Foxx joined the two African businessmen to officially launch the fund on Wednesday at the NASDAQ in New York where they rang the opening bell.

Energy's T. Paul Bulmahn innovates, and wins, at his goldmark farm

When T. Paul Bulmahn was a little boy, his mother offered him an incentive for doing a good job with his family’s sharecropping chores on an Indiana farm. If he raked and hoed and planted well, she said, he could climb over the fence and hang out with the draft horses next door.

$5.7 trillion worth of renewables with no added grid costs

Analysts at Citi have produced a detailed report which suggests another 900 gigawatts of solar installations, and another 1,500GW of wind farms could be installed around the world with little added cost to electricity grids.

Global solar installations advanced 20% in 2013 2nd quarter

World-wide solar installations advanced by 20%  in the second quarter of 2013.

PV Tech noted a recent study from IHS which said second quarter installations reached 8.5 GW, compared to first quarter results of 7.1 GW.

Ecotricity offering green electricity for less than dirty electricity

Ecotricity, Britain’s first green energy company, today announced they will now undercut the standard tariffs of the Big Six energy companies, supplying green electricity for less than the price of their standard brown tariffs from Tuesday 1st October.

Lowering the resilient soft costs of solar

Production scale, not lower labor costs, drives China’s current advantage in manufacturing photovoltaic (PV) solar energy systems, according to a new report released on September 5 by the Energy Department’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) and the Massachusetts Institute of Technology (MIT).

NREL releases new roadmap to reducing solar PV “soft costs” by 2020

The Energy Department’s (DOE) National Renewable Energy Laboratory (NREL) recently issued a new report,“Non-Hardware (‘Soft’) Cost-Reduction Roadmap for Residential and Small Commercial Solar Photovoltaics, 2013–2020”(PDF) funded by DOE’s SunShot Initiative and written by NREL and Rocky Mountain Institute (RMI).

Going all in with renewable energy

After a monster tornado wiped out Greensburg, Kansas in 2007, killing 11 people, the community decided to rebuild with meaning. It set out to become one of the world's greenest communities.
Today the town is among a growing number of jurisdictions that generates all of its electricity from renewable energy.

Refurbishing hydropower to increase project life and boost capacity

A swathe of new refurbishment projects look set to boost hydropower capacity worldwide and extend the life of existing assets in an economic and environmentally friendly approach to increasing hydro capacity. 

Solar power and energy storage: Pairing technologies vital to our future

As the world’s electricity demand grows, it’s imperative that we cut polluting emissions. Solar electricity is meeting an increasingly-significant percentage of global energy demand. Smart, consistent long-term solar policies, such as the investment tax credit (ITC) and renewable portfolio standards, and industry innovations in technology and financing, have made solar a bright spot in our economy.

Safety first for offshore wind installation

A new, safety-conscious technique for installing offshore wind towers has been used for the first time at the UK’s Dogger Bank site, the developer has announced. Forewind, a consortium composed of RWE, SSE, Statoil and Statkraft, installed the second of Dogger Bank's two meteorological (“met”) masts last weekend using what it called a “human-free” technique to place the steel tower atop the suction bucket foundation.  

Raising the CPV bar: New efficiency records for solar cells and modules

Four months after revealing a record 43.5-percent four-junction concentrated photovoltaic (CPV) cell, a European partnership has added a full point to that mark, touting a new 44.7-percent efficient four-junction CPV cell. The group includes Soitec, the Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE), CEA-Leti, and the Helmholtz Center Berlin.

Solar growth outpaces wind for first time

A strong showing from global solar photovoltaic (PV) installations, coupled with a sharp fall in new wind capacity, has led to solar growth outpacing wind this year – for the first time ever.

Russia awards first renewable energy tender to boost the industry

Russia, the world’s biggest oil producer, offered its first state support for renewable energy by awarding subsidies to 39 clean power ventures. Russia selected projects with a combined capacity of 504 megawatts, the industry regulator said on its website. Solar bidders had the most success, gaining support for 399 megawatts; wind developers won less than a 10th of the capacity offered.

US navy program 'excelerates' alternative energy

As the US Department of the Navy (DON) continues to emphasize the need for energy security, the Office of Naval Research (ONR) announced earlier this month that it will increase its support for Energy Excelerator, a Hawaii-based program that funds development of new and innovative energy ideas.

Friday 27 September 2013

Шаманы: загадочная энергия

«Посредники» между мирами людей и духов были и будут всегда. Шаманизм – ­­атрибут еще племенного строя – с веками не только не канул в Лету, но и сумел по‑своему адаптироваться к современным реалиям.

Строительство АЭС «Белене» может возобновиться

Вопрос о строительстве атомной станции в Болгарии по‑прежнему находится в подвешенном состоянии. В начале сентября к определению его дальнейшей судьбы приступит специальная рабочая группа.

Тарифы на электроэнергию повышаются

С 1 сентября тарифы на электроэнергию в Белоруссии для бытовых потребителей возросли на 11,8 процента. Такое решение принял Совет министров республики.

Гидрологический режим Зейской ГЭС

По состоянию на сегодняшний день уровень воды в верхнем бьефе Зейского водохранилища – 317,71 м; уровень нижнего бьефа – 223,73 м; изменение уровня водохранилища за сутки – (+1) см; среднее значение притока за последние сутки - 3600 м³/с, суммарный расход через гидроузел – 2330 м³/с, (в том числе: через турбины – 486 м³/с, через водослив - 1843 м³/с). Об этом сообщает пресс-служба ОАО «РусГидро».

Заморозка тарифов приведет к сокращению инвестпрограммы Россетей на 200-300 млрд руб

Заморозка тарифов приведет к сокращению инвестпрограммы “Россетей” на 200-300 млрд рублей. Об этом сообщил журналистам министр энергетики Александр Новак. При этом министр пояснил, что это не означает нулевую программу для сетевой компании на период заморозки тарифа. “Есть поручение подготовить предложение об инвестпрограмме в 100 млрд рублей”, – сказал он. Эти средства будут направлены на расширение сетевых объектов БАМа и Транссиба.

http://energo-news.ru/archives/112937

Налоговый маневр в НГК повысит цены на бензин в 2014г на 5-6%

Рост цен на бензин в 2014 году из-за налогового маневра в нефтяной отрасли составит порядка 5-6%, заявил глава Минэнерго России Александр Новак.

В Газпром нефть Оренбурге проведен 1-й многостадийный ГРП в карбонатных коллекторах

На Восточном участке Оренбургского нефтегазоконденсатного месторождения (ВУ ОНГКМ) «Газпром нефть Оренбурга» (дочернее предприятие «Газпром нефти») осуществлен первый кислотный многостадийный гидроразрыв пласта (МГРП), проведенный в горизонтальной скважине, пробуренной в карбонатных коллекторах. Работы выполнены в рамках реализации программы «Газпром нефти» по вовлечению в разработку трудноизвлекаемых запасов (ТРИЗ).

Минприроды ожидает открытие на шельфе РФ новых крупных месторождений углеводородов

Новые крупные месторождения углеводородного сырья с запасами более 80 миллиардов тонн условного топлива могут быть открыты на российской арктическом шельфе в ближайшие десятилетия, заявил глава Минприроды Сергей Донской в эфире телеканала “Россия 24″.

ЛУКОЙЛ увеличит добычу нефти в 2013г на 2%

Крупнейшая российская частная нефтяная компания ЛУКОЙЛ планирует по итогам 2013 года увеличить добычу нефти на 2% в целом по компании, сообщил глава ЛУКОЙЛа Вагит Алекперов.

Газпром нефть может привлечь кредит на сумму до $1 млрд

ОАО “Газпром нефть” рассматривает возможность привлечения кредита по крайней мере на 1 миллиард долларов и ожидает, что ставка по кредиту будет меньше ставки займа, привлеченного в апреле, сообщает агентство Bloomberg со ссылкой на источники, знакомые с ситуацией.

ФАС вынесла предупреждения Башнефти и Газпрому относительно поставок бензина

Федеральная антимонопольная служба (ФАС) вынесла предупреждение компаниям ОАО АНК “Башнефть” и ОАО “Газпром” о необходимости устранить признаки нарушения антимонопольного законодательства, которые выражаются в навязывании хозяйствующим субъектам невыгодных условий договора поставки автомобильных бензинов, а также экономически и технологически необоснованном отказе от заключения договора поставки топлива, сообщается в пресс-релизе ФАС.

Υπολογιστής από νανοσωλήνες άνθρακα στο Stanford στέλνει το πυρίτιο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Επανάσταση στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να φέρει ο υπολογιστής από νανοσωλήνες άνθρακα που κατασκεύασαν ερευνητές του Stanford University. Η μεγάλη καινοτομία έγκειται στην αντικατάσταση του πυριτίου με νανοσωλήνες άνθρακα εντός του ολοκληρωμένου κυκλώματος.
Το πρωτότυπο τσιπ που κατασκεύασαν στο Στάνφορντ μπορεί ως προς τις υπολογιστικές του δυνατότητες, της τάξης του ενός bit, να συγκριθεί με επεξεργαστές της δεκαετίας του 1960 και του 1970 όπως ο πρώτος επεξεργαστής της Intel, ονόματι 4004, που εμφανίστηκε το 1971.
Ο υπολογιστής από νανοσωλήνες άνθρακα που πήρε το όνομα Cedric μπορεί να εκτελέσει μία μοναδική εντολή, ονόματι SUBNEG, όπως να κάνει αριθμητικούς υπολογισμούς και να μεταφέρει δεδομένα από και προς μια εξωτερική μνήμη.
Ο επεξεργαστής αποτελείται από 178 τρανζίστορ, το καθένα εκ των οποίων περιέχει νανοσωλήνες άνθρακα μήκους που κυμαίνεται από 10 έως 200 νανόμετρα. Η ομάδα των ερευνητών αναφέρει ότι έχει φτιάξει έξι εκδόσεις υπολογιστών νανοσωλήνων άνθρακα, μεταξύ των οποίων και μία που μπορεί να συνδεθεί με ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο.
Τα κυκλώματα από νανοσωλήνες άνθρακα θεωρούνται ταχύτερα από τα αντίστοιχα πυριτίου, ενώ επίσης καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και δεν υπερθερμαίνονται αφού είναι άριστοι αγωγοί του ηλεκτρισμού, αλλά και της θερμότητας, του μεγαλύτερου ανασταλτικού παράγοντα στην απόδοση των υπολογιστικών συστημάτων.
Οι δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο Στάνφορντ ήταν οι εξής: ο έλεγχος της διαδικασίας σύνθεσης του κυκλώματος με συμβατούς μεταξύ τους νανοσωλήνες άνθρακα και η ευθυγράμμισή τους στο υπόστρωμα ώστε να μην δημιουργηθούν ανεπιθύμητα “υπολογιστικά μονοπάτια”.
Το επίτευγμα των επιστημόνων του Στάνφορντ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα κατασκευής ηλεκτρονικού υπολογιστή από νανοσωλήνες άνθρακα, σε μια περίοδο που η τεχνολογία πυριτίου εκτιμάται ότι έχει πιάσει “ταβάνι”.

http://www.econews.gr/2013/09/27/stanford-nanosolines-anthraka-105836/

Μεγάλη ζήτηση για μπαταρίες στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η ζήτηση για μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ασύρματα δίκτυα, τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν την μετάβαση προς τα δίκτυα 4 G. Σύμφωνα με ανάλυση της Frost & Sullivan, η αγορά είχε κέρδη 628,4 εκατ. ευρώ το 2012 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 914,8 εκατ. ως το 2017, γεγονός που φανερώνει την ανάπτυξη του κλάδου.

Η Ελλάδα, 39η στην Παγκόσμια Κατάταξη Ενεργειακής Βιωσιμότητας το 2013, από 55η το 2012

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ενεργειακής Βιωσιμότητας, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ενέργειας «World Energy Trilemma 2013» και βρέθηκε στην 39η θέση από 55η το 2012 και 54η το 2011.

Νέα αιολικά 23 MW εγκαταστάθηκαν στη χώρα τον Αύγουστο, ενώ καλπάζουν οι ΑΠΕ στα νησιά

Οι ΑΠΕ διεισδύουν ραγδαία στην ηλεκτροπαραγωγή των νησιών, παραμερίζοντας τις πετρελαϊκές μονάδες, ενώ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, τον Αύγουστο συνδέθηκαν 22,95 MW αιολικών πάρκων, όπως προκύπτει από τα νεότερα μηνιαία δελτία του ΔΕΔΔΗΕ και του ΛΑΓΗΕ.

Δρ. Άλεξ Παπαλεξόπουλος: Τι χρειάζεται η Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού για να ορθοποδήσει – Ο ρόλος των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας

Για το σύνολο της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού μίλησε στο Energia. gr ο Δρ. Άλεξ Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECCO International, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στο τι θα πρέπει να γίνει για τα προβλήματα στη χονδρεμπορική αγορά και τις ΑΠΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Καλιφόρνιας.

Μέσα από 18.000 χωράφια θα περάσει ο TAP !

Σε δεκαοκτώ περίπου χιλιάδες εκτιμάται ότι ανέρχονται οι ιδιοκτησίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χωράφια, από τις οποίες θα χρειασθεί να περάσει ο διαδριατικός αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Τρόικα: Κωδικός «ΑΔΜΗΕ εξπρές» στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Το ενδιαφέρον της τρόικας για την επίσπευση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τις επίσημες επαφές της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με τους δανειστές.

Αγώνας δρόμου για έγκαιρη υλοποίηση του κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ

Συγκεκριμένες οδηγίες προς τη διοίκηση της ΔΕΗ έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ώστε τα στελέχη της επιχείρησης να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία και την έγκαιρη ολοκλήρωση του κοστολογικού ελέγχου που έχει αναθέσει η ΡΑΕ στην Ernst & Young.

Μειωμένη 5,6% η κατανάλωση ηλεκτρισμού στα νησιά

Σημαντική ήταν η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και στα νησιά το 7μηνο του 2013. Παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, οι καταναλώσεις ηλεκτρικού ήταν μειωμένες έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2012, γεγονός που ερμηνεύεται από το ότι έχει μειωθεί η ζήτηση, κυρίως στον οικιακό και μικρό εμπορικό τομέα.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Λανθασμένες και οι αποσβέσεις στα αιολικά

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με κοινοποίηση προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, απέστειλε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) επισημαίνοντας ότι εντάσσονται αυθαίρετα οι αποσβέσεις μηχανολογικού εξοπλισμού των αιολικών πάρκων στην ΠΟΛ. 1216/24.9.2013 με συντελεστή αποσβέσεων 4% και όχι 10%.

ΘΕΣΙΦ: Να πάει στο 10% ο συντελεστής απόσβεσης των φωτοβολταϊκών

Να ενταχθούν τα φωτοβολταϊκά στον συντελεστή αποσβέσεων της τάξης του 10%, ζητά ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ). Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος αναφέρει με ανακοίνωσή του ότι:

Τροπολογία ΥΠΕΚΑ για εφοδιασμό φυσικού αερίου και λατομεία

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες Διατάξεις» κατέθεσε την Παρασκευή το απόγευμα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού του φυσικού αερίου και των λατομείων.

Δεν υποβάλει νέα πρόταση στη ΔΕΦΑ η Vitol

Δεν θα υποβάλει νέα πρόταση στη ΔΕΦΑ η Vitol, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ενώ σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας προς τη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου αφήνει αιχμές για τη διαδικασία καθώς το κριτήριο είναι αδιαφανές.

Νέες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο

Νέες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου πρατηριούχων Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου. Προς το παρόν λιγοστά είναι τα πρατήρια που δείχνουν χαμηλότερα νούμερα, ωστόσο θα ακολουθήσουν κι άλλα σύντομα.

Ενδιαφέρον Goldman Sachs για την αγορά της δανέζικης Dong Energy

Ένα από τα group που βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση μεριδίου της δανέζικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Dong Energy φαίνεται να είναι η Goldman Sachs Group, σύμφωνα με πηγη του Bloomberg που παρακολουθεί τη διαδικασία.

Deal φυσικού αερίου 1,35 δισ. δολ. από Rosneft και Alrosa

Η κρατική Rosneft κατέληξε σε deal 1,35 δισ. δολαρίων με την Alrosa για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου. Η συμφωνία αφορά στην απόκτηση του 100% των εταιρειών CJSC Geotransgaz, Urengoi και Irelyakhneft από την Rosneft και την απόκτηση του 99,9995% των μετοχών της Alrosa στο τομέα του φυσικού αέριου.

Στην κορυφή του Forbes Ρωσίας η LUKoil

Ως η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Ρωσίας χαρακτηρίζεται η LUKoil, καθώς σύμφωνα με αξιολόγηση του ρωσικού Forbes το 2012 είχε έσοδα 3,6 δισ. ρούβλια (111 δισ. δολ.) Τη 2η θέση της λίστας του Forbes καταλαμβάνει η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Surgutneftegas, με κύκλο εργασιών 850 δισ. ρούβλια (26 δισ. δολ.)

Στο 13,2% ο όγκος παραγωγής πετρελαίου το επτάμηνο του 2013

Αυξημένες είναι οι επιδόσεις της βιομηχανίας παραγώγων πετρελαίου, παρά την καθίζηση της εγχώριας αγοράς καυσίμων, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος της βιομηχανίας παραγώγων πετρελαίου παρουσίασε στο επτάμηνο του 2013 αύξηση κατά 13,2%, έναντι της ίδιας περιόδου του 2012.

6,64 MW νέων φωτοβολταϊκών τον Αύγουστο στο διασυνδεδεμένο

Στα 4.147 MW ανήλθε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας τον Αύγουστο, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ. Από αυτά, τα 1.520 MW προέρχονται από αιολικά, τα 2.021 MW από φωτοβολταϊκά επί εδάφους, τα 342 MW από φωτοβολταϊκά στέγης, τα 218 MW από μικρά υδροηλεκτρικά και τα 46 MW από βιοαερίο – βιομάζα.

BDEW: Οι ΑΠΕ εκτός από οικολογικές, πρέπει να είναι και φθηνές

Η νέα κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να θέσει ένα όριο στις ενισχύσεις των έργων καθαρής ενέργειας και να αναγκάσει τους επενδυτές να πωλούν την παραγόμενη ενέργεια απευθείας στην αγορά.

Σταδιακή αντικατάσταση του ναυτιλιακού πετρελαίου με LNG από το 2014

Την τμηματική αντικατάσταση του ναυτιλιακού πετρελαίου από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος λειτουργίας του κλάδου, χαμηλότερη εκπομπή ρύπων και περισσότερα δρομολόγια, εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της ναυτιλίας, που είναι αφιερωμένη στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

Εταίρο για το Yamal LNG project επιλέγει η Novatek

Κοντά στην επιλογή ενός τρίτου εταίρου για το Yamal LNG project βρίσκεται η Novatek, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο έργο, αναφέρει ότι οι δύο υποψήφιοι εταίροι είναι η κοινοπραξία των ιαπωνικών Mitsui και Mitsubishi και η κοινοπραξία των Indian Oil Corporation και Petronet LNG.

Σε εγρήγορση οι "φωτοβολταϊκοί" αγρότες εν όψει της ψήφισης του ν/σ

Με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που απασχολούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ).

Τέλος στη διαμάχη Ουκρανίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Η διαφοροποίηση στις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ουκρανία και την Ευρώπη έχει καταστήσει αδύνατο τον «πόλεμο του φυσικού αερίου» με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα.

Έκλεισε το deal Vestas - Mitsubishi για κοινοπραξία στα υπεράκτια αιολικά

Στη σύναψη συμφωνίας με τη Mitsubishi για σύσταση κοινοπραξίας για δραστηριοποίηση στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας προχώρησε η δανέζικη εταιρία κατασκευής ανεμογεννητριών, Vestas, μετά από 1 χρόνο διαπραγματεύσεων. Βάσει της συμφωνίας, οι δύο εταιρίες θα συνεργαστούν για το σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή και πώληση υπεράκτιων έργων αιολικής ενέργειας.

Rosatom: Κατασκευάζει τέταρτο πυρηνικό σταθμό στην Ταϊβάν

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom άρχισε την κατασκευή της 4ης μονάδας του πυρηνικού σταθμού της Ταϊβάν στην Κίνα. Η κατασκευή της 3 μονάδας συνεχίζεται από τα τέλη του 2012.
Νωρίτερα η Ρωσική Ομοσπονδία έθεσε σε λειτουργία την πρώτη και τη δεύτερη μονάδα του πυρηνικού σταθμού.

Ην. Βασίλειο: Σε επίπεδα ρεκόρ η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή

Στο ποσοστό – ρεκόρ του 15,5% ανήλθε η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο τρίμηνο του 2013, όπως προκύπτει από τα νέα κυβερνητικά στοιχεία.
Πρόκειται για αύξηση 55% συγκριτικά με τη συμμετοχή του 9,7% που είχαν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Κυρώθηκε η συμφωνία Σκοπίων - Ρωσίας για τον South Stream

Την κύρωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Ρωσίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" προς την χώρα ενέκρινε η ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων.

Μειώνει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου η Βουλγαρία

Τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο 50% της ετήσιας κατανάλωσης μέσα σε πέντε χρόνια σχεδιάζει η Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, σε συνέντευξή του στο "Bloomberg".

Thursday 26 September 2013

我国光伏产业需巩固两个市场尽快复苏

近年我国光伏产业在迅猛发展后,因受市场低迷、欧美“双反”等影响,一度坐上“过山车”,一大批企业停产甚至倒闭。今年以来,全球光伏产业出现复苏迹象,需求量不断增加,价格逐渐回升。

龙源电气光伏逆变器通过零电压穿越测试

日前,国电龙源电气对外宣布其自主研发的630KW光伏逆变器GDLYEC-PV-3~315/630在国家太阳能光伏产品质量监督检验中心顺利通过零电压穿越测试,标志着龙源电气光伏逆变器系列产品突破了光伏发电领域的又一道技术门槛。

特变电工新能源中标京能五家渠光伏电站逆变器项目

日前,特变电工新能源公司与五家渠京能新能源有限责任公司签订关于“新疆京能五家渠光伏电站设备采购项目”合同,特变电工新能源公司将为该项目提供25MW逆变器及25MW直流柜。

应用材料回归硅薄膜领域

命运急转,在大举收购东京电子(Tokyo Electron)以后,应用材料(NASDAQ:AMAT)回归非晶硅薄膜市场,主导半导体和平板显示器设备行业。
   东京电子于2012年以2.5亿欧元的价格收购欧瑞康(Oerlikon Solar)。该公司表示,此次收购成为其业务核心,支持东京电子下一阶段的发展。

汉能新疆福海20MW光伏并网发电项目开工

日前,汉能光伏发电投资有限公司新疆福海并网光伏发电站一期20MW项目在现场举行开工典礼,标志该项目全面进入工程建设阶段。

天合光能为Oskomera光伏电站提供组件

天合光能于2013年9月25日宣布与荷兰企业OskomeraSolar Power Solutions签订为其地面太阳能电站项目供应11兆瓦,共计43,000余件晶硅组件的合同。该项目位于英国北诺福克商业园区(North Norfolk Business Park),由专注于清洁技术领域的Hazel资本投资,欧洲领先的光伏项目承包及运营商Oskomera公司承建。

VSB法国光伏电站采用韩华Q.CELLS组件

总部驻德国Thalheim的韩华Q CELLS宣称已向VSB法国 Provence-Alpes-Côte d'Azur 地区Mazaugues社区装机量4.5兆瓦的光伏项目供应17,352片Q PRO-G2 260 Wp光伏组件。

Gazprom : Ποια είναι και από που αντλεί την παντοδυναμία της

Με πωλήσεις $150 δισ., καθαρά κέρδη $38,7δισ., 390 χιλιάδες εργαζομένους και δραστηριότητα που καλύπτει το 10% του ρωσικού ΑΕΠ«χτυπάει την πόρτα» της Αθήνας Όμηρος συχνά της παντοκρατορίας των Δυτικής προέλευσης μέσων μαζικής ενημέρωσης η ελληνική κοινή γνώμη λίγο έχει αντιληφθεί το εύρος και τη σημασία μιας επένδυσης από έναν ρωσικό «εθνικό πρωταθλητή» όπως είναι η Gazprom. Και ενώ οι κάθε λογής ανησυχίες εγχώριων και ξένων ανταγωνιστών της στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης αερίου είναι πού καλά επικοινωνούντες λίγο

Μάχη “γιγαβάτ” ανάμεσα σε φωτοβολταϊκά και άνθρακα στην Ινδία – Ultra Mega Power Plants

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο θα φιλοξενήσει σύντομα η Ινδία. Πρόκειται για ένα πάρκο συνολικής ισχύος 4 Γιγαβάτ στο Ρατζαστάν της δυτικής Ινδίας, καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και κρατικές επιχειρήσεις.

Νοικοκυριά συμμετέχουν στην αγορά αιολικής ενέργειας από ανεμογεννήτρια – €1,3 εκατ. σε 13 ώρες

Ως νέο παγκόσμιο ρεκόρ διαδικτυακής μικροχρηματοδότησης (ή χρηματοδότησης από το πλήθος, στα αγγλικά crowdfunding) προβάλλεται η διάθεση 6.648 μεριδίων ηλεκτρικής ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια της Vestas σε 1.700 νοικοκυριά στην Ολλανδία έναντι 200 Ευρώ ανά μερίδιο.

Ουκρανία: Καμία πιθανότητα για νέα κρίση με τη Μόσχα στο φυσικό αέριο

Η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου εκ μέρους της Ουκρανίας και της Ευρώπης καθιστούν «αδύνατη» μια νέα ενεργειακή κρίση μεταξύ της πρώτης και της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Λεονίντ Κοζάρα, καθησυχάζοντας έτσι τους Ευρωπαίους ενόψει της φετινής χειμερινής περιόδου.

Άδειες για έργα ΑΠΕ 500 MW δημοπράτησε η Ρωσία

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοπράτηση αδειών για έργα ΑΠΕ στη Ρωσία, όπου απονεμήθηκαν άδειες για ισχύ 500 MW. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα (400 MW) αφορούν την ηλιακή ενέργεια, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τα αιολικά πάρκα.

Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Κύπρο για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε σήμερα το τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων έξι χωρών μελών (Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο), για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2010/31/ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Πυρετός νέων αποθηκών στα Βαλκάνια, «πιέζει» τις εξελίξεις για τη Νότια Καβάλα

Νέα δεδομένα δημιουργούνται γύρω από το πρότζεκτ δημιουργίας αποθήκης φυσικού αερίου στο πεδίο της νότιας Καβάλας καθώς οι γειτονικές χώρες φιλοδοξούν να αυξήσουν τους δικούς τους υφιστάμενους αποθηκευτικούς χώρους, προκειμένου να δημιουργήσουν συνέργειες με την έλευση του TAP και όχι μόνο, ώστε  να δημιουργήσουν δικά τους hub αερίου.

Ανεξάρτητος μελετητής πραγματοποιεί εσωτερικό έλεγχο στο ΛΑΓΗΕ

Την κατάρτιση μελέτης που να αξιολογεί τον τρόπο λειτουργίας του ΛΑΓΗΕ και κυρίως τη διαχείριση των εσόδων και των πληρωμών του, έχει αναθέσει σε ανεξάρτητο εξωτερικό μελετητή, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ.

Προκαταβολή 200 εκ. ευρώ ζητά από τη ΔΕΗ το ΥΠΟΙΚ για το "χαράτσι"

Ποσό της τάξης των 200 εκατ. καλείται να προκαταβάλει, σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική", τον Οκτώβριο η ΔΕΗ, για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) -πρώην ΕΕΤΗΔΕ - που αφορά την περίοδο Οκτωβρίου 2013- Μαρτίου 2014.

Vestas: Παραγγελία για 2 αιολικά 400 MW στο Νότιο Τέξας

Η Vestas εξασφάλισε παραγγελία για ανεμογεννήτριες 400 MW, από την αμερικανική Duke Energy Renewables, για τα αιολικά πάρκα Los Vientos III και IV, στο νότιο Τέξας. Η εταιρεία θα παραδώσει 200 ανεμογεννήτριες V110-2.0 MW στο α’ εξάμηνο του 2014, ενώ η ολοκλήρωσή τους αναμένεται το 2015 και 2016 αντίστοιχα.

Κατασκευή 4 αιολικών 80,5 MW στη Βραζιλία για την Elecnor

Τέσσερα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 80,5 MW, θα κατασκευάσει στη Βραζιλία η ισπανική Elecnor. Τη σύμβαση κέρδισε για λογαριασμό της Elecnor η θυγατρική της Enerfin και αφορά την κατασκευή των αιολικών 18,4 MW Vargas 2, 16,1MW Vargas 3, 29,9MW Cabo Verde 4 και 16,1MW Cabo Verde 5.

Online υποδείγματα συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης

Το ΥΠΕΚΑ, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρήσης της ενέργειας με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή της, το μετριασμό της σπατάλης, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών για την αρμονική ανάπτυξη της αγοράς των ενεργειακών υπηρεσιών, ανακοινώνει ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.escoregistry.gr δύο βασικά υποδείγματα συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, όπως προβλέπει και το άρθρο 12 του ν.3855/2010.

Η San Leon Energy πουλά περιουσιακά στην Ιρλανδία αντί 3 εκατ. δολ.

Στοιχεία του ενεργητικού της στην Ιρλανδία, αντί 3 εκατ. δολαρίων, πουλά η San Leon Energy. Η πώληση θα επιτρέψει στην San Leon να επικεντρωθεί στις δραστηριότητές της σε χώρες όπως η Πολωνία, το Μαρόκο και η Τουρκία. Να σημειωθεί ότι, πρόσφατα η εταιρεία αγόρασε τα ¾ της Alpay Enerji AS ώστε να «υποστηρίξει» τις γεωτρήσεις στην Πολωνία.

http://www.energypress.gr/news/H-San-Leon-Energy-poyla-perioysiaka-sthn-Irlandia-anti-3-ekat.-dol.

Ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στη βόρεια Κένυα από την Tullow

Μια νέα ανακάλυψη κοιτάσματα στην Κένυα πραγματοποίησε η Tullow, μετά την ολοκλήρωση των πολύμηνων ερευνών της στη χώρα. Η γεώτρηση στο πεδίο Ekales-1, στη βόρεια Κένυα, έφερε στο φως πετρελαϊκό κοίτασμα. Η εταιρεία σημειώνει ότι η εν λόγω γεώτρηση αποτελεί την 4η κατά σειρά στην περιοχή από το περασμένο έτος.

Δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος οι Πατρινοί

Ημέρες ενεργειακής φτώχειας εκτυλίσσονται καθημερινά στο κτίριο της ΔΕΗ στην Πάτρα όπου το τελευταίο διάστημα η αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών έχει τριπλασιαστεί με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδοι των διακανονισμών.

Κατά 50% αυξήθηκε η παραγωγή ΑΠΕ στη Βρετανία στο β’ τρίμηνο

Κατά 50% αυξήθηκαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Βρετανία, στο β’ τρίμηνο του 2013, καλύπτοντας το 15% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, η συνολική παραγωγή ενέργειας στη Βρετανία μειώθηκε κατά περίπου 10%, έναντι του β’ τριμήνου του 2012, με την κατανάλωση πετρελαίου, πυρηνικής ενέργειας και άνθρακα να μειώνονται αισθητά τους μήνες της άνοιξης.

Nigeria LNG: Διαχείρισιμη η μείωση προμήθειας αερίου από τη Shell

Δεν έχει διαταραχθεί η παραγωγή στο εργοστάσιο LNG της εταιρίας Nigeria LNG Ltd στο Δέλτα του Νίγηρα, μετά τη μείωση της παροχής αερίου από τη Shell. Αυτό υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Nigeria LNG κάνοντας λόγο για διαχειρίσιμη κατάσταση.

Κομισιόν κατά Κύπρου για βιομηχανικές εκπομπές, ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε σήμερα το τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου, για μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τις βιομηχανικές εκπομπές, καθώς επίσης και για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2010/31/ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

ΗΠΑ: Πιέσεις για κατάργηση των πιστώσεων στην αιολική ενέργεια

Δεκάδες οργανώσεις που υποστηρίζουν τις ιδέες της ελεύθερης αγοράς στις ΗΠΑ ζητούν από το Κογκρέσο, με σχετική επιστολή τους, να προχωρήσει στην κατάργηση της πίστωσης φόρου που χορηγεί στα έργα αιολικής ενέργειας.

BNEF: Περισσότερα φωτοβολταϊκά από αιολικά το 2013

Η ηλιακή ισχύς που θα εγκατασταθεί φέτος παγκοσμίως θα ξεπεράσει για πρώτη φορά αυτή των αιολικών, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Υποψήφιος για "έργο κοινού ενδιαφέροντος" ο αγωγός Λιθουανίας - Πολωνίας

Στη λίστα των σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα ενδέχεται να περιλαμβάνεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, όπως επιβεβαιώνει η Κομισιόν.

Μη επιδοτούμενο φωτοβολταϊκό κατασκευάζει στη Χιλή η Total

Συμφωνία με την ελβετική Etrion για την κατασκευή μη επιδοτούμενου φωτοβολταϊκού στη Χιλή υπέγραψε ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total. Το έργο, το οποίο φέρει την ονομασία Project Salvador θα εγκατασταθεί στην περιοχή Atacama της Χιλής και θα έχει ισχύ 70 MW. Τα πάνελ θα προμηθεύσει η SunPower.

Επιστολή ΣΠΕΦ προς ΥΠΟΙΚ για τις αποσβέσεις των φωτοβολταϊκών

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και στον υφ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, με κοινοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον υφ. Α. Παπαγεωργίου και Γεν.

Die Zeit: Ως και 100 δισ. ευρώ η αξία των κυπριακών κοιτασμάτων

«Όλα στην Αφροδίτη», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Die Zeit που αναφέρεται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αξία των κοιτασμάτων εκτιμάται στα 30 έως 100 δισ. ευρώ, «αρκετά χρήματα για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος και να έρθει νέα ευημερία στη χώρα».

Η ΕΤΑΑ χρηματοδοτεί με 5,4 εκατ. ευρώ φωτοβολταϊκό 4,2 MW στην Ουκρανία

Χρηματοδότηση ύψους 5,4 εκατ. ευρώ θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) στην Ουκρανία, για την κατασκευή φ/β 4,2 MW στην περιοχή της Οδυσσού.
Η φ/β μονάδα θα αναπτυχθεί από την τοπική εταιρεία Teplodar Pivi LLC.

Μνημόνιο Gazprom Energoholding - NIS για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού

Μνημόνιο υπέγραψαν οι Διευθύντες Σύμβουλοι της ρωσικής θυγατρικής της Gazprom, LLC Gazprom Energoholding (GEH), Ντένις Φιοντόροφ και της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σερβίας (NIS), Κίριλ Κραβτσένκο για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Πάντσεβο, κοντά στο Βελιγράδι.

Στην αγορά της Τουρκίας εισέρχεται η San Leon Energy

Στον σχιστόλιθο της Ανατολικής Ευρώπης επικεντρώνεται η βρετανική San Leon Energy. Για το λόγο αυτό αγόρασε τα ¾ της Alpay Enerji AS ώστε να «υποστηρίξει» τις γεωτρήσεις στην Πολωνία.
Επιπροσθέτως, η εταιρεία με μια συμφωνία 4 εκατ.

Δυναμική παρουσία της Krannich Solar στην διεθνή έκθεση SAVENERGY 2013 στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Krannich Solar, Γερμανικής εταιρείας με εξειδίκευση και εμπειρία 18 ετών στην χονδρική προμήθεια φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, στην έκθεση SAVENERGY 2013, η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στη Λευκωσία από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου.

Νέα ανακάλυψη πετρελαίου στον Καναδά από τη Statoil

Την ανακάλυψη κοιτάσματος ποσότητας από 300 έως 600 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στο πεδίο Bay du Nord στον Καναδά ανακοίνωσαν η Statoil Canada και ο εταίρος της, Husky Energy. Οι πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με τα αποθέματα του εν λόγω πεδίου έγιναν τον Αύγουστου ενώ αυτή την εβδομάδα οι περαιτέρω έρευνες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων.

Wednesday 25 September 2013

Is it time to fix the solar ITC?

Even though the 2016 expiration is a long way away, a tweak to the language now could be critical for solar development and financing.

Solar industry backers are rallying support for what could be a crucial change to the language of the solar investment tax credit (ITC), to help pave the way for future solar energy projects large and small. 

India to build "ultra mega" solar power plant

India’s government has unveiled plans to build an “ultra mega” 4 GW solar power plant in the northwestern state of Rajasthan. According to the government, the plant will be built on a 23,000-acre (9308 ha) site close to Sambhar Lake, about 75 km from Jaipur, the state capitol.

Analyst: US SunShot's goals unacheivable even with new solar technologies

China will continue to dominate solar PV manufacturing and costs won't come down nearly enough to meet the $0.50 module manufacturing mark. 

Solar PV technologies based on crystalline silicon are the current leaders in today's solar market, but it's becoming clear they won't achieve the U.S. Department of Energy's SunShot Initiative's goals of $1 per Watt installed for utility-scale projects by 2020.

US solar manufacturing woes: Helios shutters plant, 1SolTech slapped with state lawsuit

Just before the Solar Energy Industries Association (SEIA) announced its encouraging plan to resolve the U.S.-China solar panel trade dispute, two of the few-remaining U.S. solar panel manufacturers released some disheartening news. Helios USA announced that it would halt its operations, and 1SolTech received a lawsuit and temporary restraining order from the Texas Attorney General.

Τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν περισσότερα οφέλη σε “συννεφιασμένες” περιοχές

Τα φωτοβολταϊκά θεωρείται ότι υπεραποδίδουν, επιτυγχάνοντας ισοτιμία δικτύου στις περιοχές με σταθερά, υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, σωστά; Λάθος, απαντούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon (CMU) στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

ΠΟΣΠΗΕΦ: Όχι στην επιβολή τέλους διακοψιμότητας στους παραγωγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ

Να εξαιρεθούν όλες οι ΑΠΕ από το τέλος διακοψιμότητας ζητά, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ). Αφού τονίζει ότι τέτοιου τύπου μέτρα αποτελούν «ό,τι χειρότερο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας», καταγγέλλει, τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου, με αφορμή το κατατεθέν νέο ν/σ για τις ΑΠΕ, ότι «για ακόμη μία φορά αποδεικνύει ότι είναι αντίθετος σε κάθε ανάπτυξη των ΑΠΕ γιατί έτσι θίγονται τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων».

Χουριέτ: Άδεια για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα έλαβε η Τουρκική Angoragaz

Άδεια για την πώληση 30 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα έχει λάβει η τουρκική Angoragaz. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, που επικαλείται σχετική ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της εταιρίας, Gökhan Yardım.

Aύξηση θνητότητας και νοσηρότητας κατά 50% από την καύση ξύλου

Ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των πιο λεπτόκοκκων σωματιδίων παρατηρείται κατά την καύση ξύλων στο εσωτερικό των σπιτιών. Ειδικότερα, η συγκέντρωσή τους σε ένα σπίτι με τζάκι είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με ένα σπίτι χωρίς τζάκι.

Δέκα διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα !

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι για την Αθήνα να παρακολουθήσουν ένα πετρελαϊκό συνέδριο, στελέχη από τουλάχιστον δέκα διεθνείς εταιρείες υδρογοναθράκων ;

«Κέρβερος» ο ΛΑΓΗΕ για τον έλεγχο στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού

«Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο trading και στην προμήθεια ηλεκτρισμού πρέπει να γνωρίζουν ότι φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα των Energa και Hellas Power δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβούν και πάλι». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία του ΛΑΓΗΕ και «εργαλείο» για την υλοποίηση της αυστηρής πολιτικής που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει είναι ο νέος μηχανισμός εκκαθάρισης συναλλαγών για τον οποίο ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να μπεί σε δοκιμαστική εφαρμογή στο δεύτερο 15μερο του Οκτωβρίου. Αμέσως μετά ο μηχανισμός θα λειτουργήσει κανονικά, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.
Βασική αρχή του νέου μηχανισμού είναι η καταβολή ικανών εγγυήσεων, ο ημερήσιος έλεγχος και η εβδομαδιαία πληρωμή. Εάν κάποιος συμμετέχων στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού έχει εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις, δηλαδή αν δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το σύστημα, έχει μόλις τέσσερις ημέρες για να «καλύψει» τη θέση του. Εάν δεν το κάνει, ο ΛΑΓΗΕ θα προχωρά σε καταγγελία της σύμβασης συναλλαγών ΗΕΠ. Η αντίστοιχη προθεσμία για τις εταιρείες που διαθέτουν και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι τρείς ημέρες.
Οι εγγυήσεις και ο αυστηρός χρηματοοικονομικός έλεγχος που θέτει σε εφαρμογή ο ΛΑΓΗΕ έρχονται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς εκτιμάται ότι θα ανοίξει και πάλι, έστω και με προσεκτικά βήματα, η λιανική του ρεύματος που «τραυματίστηκε» σοβαρά από την κατάρρευση των ιδιωτικών εταιρειών που είχαν δραστηριοποιηθεί στο χώρο κατά την πρώτη φάση ανάπτυξής του.
Η τελική πρόταση του ΛΑΓΗΕ θα υποβληθεί εντός των επόμενων ημερών στη ΡΑΕ, θα «περάσει» από την Ολομέλειά της, θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, θα μπεί σε δοκιμαστική λειτουργία ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστεί πλήρως.
 
Ενστάσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη διαβούλευση επί του μηχανισμού είχε διατυπώσει ένσταση η ΔΕΗ για την ενεργοποίηση του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, στην περίπτωση που ένας συμμετέχων κηρυσσόταν σε κατάσταση αναστολής, οπότε τους πελάτες του, σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΛΑΓΗΕ, θα καλείτο να καλύψει η Δημόσια Επιχείρηση. Την ένσταση έκανε δεκτή ο ΛΑΓΗΕ.
Η ένσταση που υπέβαλλε ο ΑΔΜΗΕ, είχε πιο «περιπετειώδη» εξέλιξη. Αρχικά δεν ελήφθη υπόψη από τον ΛΑΓΗΕ, υπήρξε μεσολάβηση της ΡΑΕ και τελικά έγινε δεκτή. Την τελική πρόταση παρουσίασε ο ΛΑΓΗΕ στους εκπροσώπους της αγοράς σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε. 

http://www.energypress.gr/news/Kerberos-o-LAGHE-gia-ton-elegho-sthn-hmerhsia-agora-hlektrismoy

Energean: Νέα ανοίγματα σε Μαυροβούνιο και Κροατία

Η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής της Energean Μαθιού Ρήγα στο γεγονός ότι η ελληνική εταιρεία είναι η μοναδική που εκμεταλλεύεται και παράγει ενεργό κοίτασμα στο Ευρωπαϊκό τμήμα της Μεσογείου, μόνο τυχαία δεν ήταν.

ΔΕΠΑ: Σημαντικό ενδιαφέρον για τον IGB

Στόχος της ΔΕΠΑ είναι η δημιουργία στη νοτιοανατολική Ευρώπη μίας ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου με ρευστότητα τιμών, τόνισε ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της επιχείρησης, Κώστας Καραγιαννάκος, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Balkan Oil and Gas.

Προωθεί την ανάπτυξη της αεριοκίνησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Σε διαδικασία υιοθέτησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρίσκεται το τρέχον εξάμηνο οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για τα εναλλακτικά καύσιμα, και ειδικότερα την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.

Προτάσεις ΕΒΙΚΕΝ για μείωση του ενεργειακού κόστους

Την αναγκαιότητα μείωσης του κόστους στην ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις επεσήμανε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε στη Λάρισα για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Wintershall: Επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε κοιτάσματα της Β. Θάλασσας

Μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της γεώτρησης στο Amol, η Wintershall στρέφει την προσοχή της στο Asha στη Βόρεια Θάλασσα. Εκτιμάται ότι το εν λόγω κοίτασμα διαθέτει περίπου 30-100 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

http://www.energypress.gr/news/Wintershall:-Epikentrwnei-to-endiaferon-ths-se-koitasmata-ths-B.-THalassas

Στα 31,5 δισ. λίρες το κέρδος του παροπλισμού πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

Σε διεθνές συνέδριο με θέμα την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και τον παροπλισμό των εγκαταστάσεων θα βρεθεί ως κεντρικός ομιλητής ο Σκωτσέζος υπουργός Ενέργειας, Fergus Ewing.
Ειδικότερα, το συνέδριο θα γίνει 1-3 Οκτωβρίου 2013, στο St. Andrews, και θα εξεταστούν ενδελεχώς θέματα που άπτονται της υπεράκτιας πετρελαϊκής βιομηχανίας και του παροπλισμού των εγκαταστάσεων της Βόρειας Θάλασσας.

Ενέργεια σε 5.000 σπίτια θα προσφέρει νέο ηλιακό πάρκο στη Σκωτία

Ενέργεια σε πάνω από 5.000 σπίτια θα προσφέρει το νέο ηλιακό πάρκο που κατασκευάζεται στη Σκωτία. Η Elgin Energy θα είναι η εταιρεία που θα αναλάβει την τοποθέτηση των συνολικά 70.000 ηλιακών συλλεκτών, σε μια έκταση αρκετών στρεμμάτων μεταξύ του Perth και του Dundee. Το πάρκο θα ανήκει εξολοκλήρου στην Estate Errol.

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Σιγκαπούρης κατασκευάζει η Phoenix Solar

Σύμβαση για την κατασκευή του μεγαλύτερου σταθμού φωτοβολταϊκών στη Σιγκαπούρη υπέγραψε η Phoenix Solar. Το έργο, ισχύος 1,2 μεγαβάτ, θα κατασκευαστεί από τη θυγατρική της εταιρίας στη Σιγκαπούρη για λογαριασμό της εταιρίας CMM Marketing Management Pte.

10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Κύπρο λόγω φυσικού αερίου

Η ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 10.000 νέες θέσεις εργασίας σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία με τίτλο «Υδρογονάνθρακες και βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Βουλγαρία: Επί τάπητος οι τιμές ρεύματος και αερίου Η μελλοντική διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στη Βουλγαρία βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων της χώρας την Τρίτη. Όπως έγινε γνωστό, σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξέταση όλων των δυνατών λύσεων προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις έως το τέλος του χρόνου. Όπως μεταδίδει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία πάντως, εκ μέρους της κρατικής Bulgargaz, ο Dimityr Gorov, επικεφαλής της εταιρίας, σημείωσε ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν οι τιμές για τις ΑΠΕ αλλά και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα παραμείνει η ίδια. Οι οριστικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η μελλοντική διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στη Βουλγαρία βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων της χώρας την Τρίτη.

CNOOC: Πέντε νέα τερματικά LNG έως το 2015

Πέντε νέους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένει να προσθέσει η China National Offshore Oil Corp (CNOOC) μέχρι το 2015, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της εταιρίας.

Συνεχίζει τη δραστηριοποίησή της στη Λιβύη η ιταλική ENI

Η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Ιταλίας «Ente Nazionale Idrocarburi» (ENI) εξέφρασε τη βούλησή της να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Λιβύη. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή Πάολο Σκαρόνι, η Λιβύη θα ανοίξει νέο γύρο αδειοδότησης για διερευνητικές γεωτρήσεις και η ΕΝΙ θα εκφράσει το ενδιαφέρον της. «Είμαστε ήδη στη Λιβύη και επιθυμούμε να συνεχίσουμε την παρουσία μας εκεί. Θα δούμε τι υπάρχει στην προσφορά», είπε.

http://www.energypress.gr/news/Synehizei-th-drasthriopoihsh-ths-sth-Libyh-h-italikh-ENI

Ρωσία: Συμβάσεις για φ/β 399 MW στον α΄ γύρο προσφορών

Συμβάσεις για την υλοποίηση 32 έργων φωτοβολταϊκών υπέγραψε η Ρωσία στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ με την παροχή οικονομικών κινήτρων. Τα έργα έχουν συνολική ισχύ 399 MW.

Κομισιόν: Το ενεργειακό κόστος οδηγεί στην αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης

Ως προβληματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου επισημαίνεται ότι το μερίδιο της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο 15,1% το καλοκαίρι του 2013, έναντι 15,5% ένα χρόνο πριν.

Ουκρανία: Η Ρωσία μας αναγκάζει να προχωρήσουμε με το σχιστολιθικό αέριο

Ως… ηθικό αυτουργό για τις έρευνες σχιστολιθικού αερίου στην Ουκρανία παρουσίασε τη Ρωσία ο ουκρανός πρωθυπουργός, Mykola Azarov, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα. Όπως ανέφερε, εάν η ρωσική Gazprom δεν είχε επιβάλει τόσο διογκωμένες τιμές προμήθειας αερίου, η Ουκρανία ενδεχομένως να μην έμπαινε στη διαδικασία των ερευνών σχιστολιθικού αερίου.

Τα πετρελαιοειδή "σανίδα σωτηρίας" για τις εξαγωγές - Αύξηση 6,2% στο 7μηνο

Μικτή εικόνα καταγράφεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) στην πορεία των εξαγωγών κατά το 7μηνο του 2013. Από τη μία πλευρά καταγράφονται αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης της συνολικής αξίας των εξαγωγών, έναντι του πρώτου 6μήνου (6,2% στο 7μηνο, έναντι 5,2% στο εξάμηνο), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, ενισχύονται οριακά τα αρνητικά πρόσημα (-2,6% στο 7μηνο, έναντι -2,5% στο α' εξάμηνο του έτους).

Πολωνία: Το νέο νόμο για τις ΑΠΕ περιμένει η RWE για να συνεχίσει τις επενδύσεις

Αξιόπιστο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ζητά από την Πολωνία η RWE Innogy προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις στον κλάδο. Η θυγατρική της γερμανικής RWE για τις ΑΠΕ διαθέτει ήδη 200 MW έργων ανανεώσιμων πηγών στην Πολωνία – από τα συνολικά 1,8 GW στην ευρωπαϊκή αγορά – και σημειώνει ότι επιθυμία της είναι να επεκτείνει αυτή τη δυναμικότητα.

Novatek και Gazprom εναντίον Rosneft για το deal με την Enel

Σε συνομιλίες για την αγορά της συμμετοχής της ιταλικής Enel στην εταιρία αερίου SeverEnergia βρίσκονται οι ρωσικές Gazprom Neft και Novatek, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τις δύο εταιρίες.

Παλαιστίνη: Πρόσληψη 2 συμβούλων για την περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ και φ/β

Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και Χρηματοδότησης (MDLF) της Παλαιστίνης θα χρηματοδοτήσει με 42,5 εκατ. ευρώ την πρόσληψη δύο ανεξάρτητων συμβούλων για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων που άπτονται της παροχής τεχνικής βοήθειας σε έργα ΑΠΕ και την αύξηση της δυναμικότητας της Δυτική Όχθη και της Γάζα σε φ/β.

Ναυαγεί το σχέδιο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη Νορβηγία

Εγκαταλείφθηκε λόγω υψηλού κόστους και πολλών καθυστερήσεων το φιλόδοξο σχέδιο της Νορβηγίας για τη δημιουργία μονάδας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στα διυλιστήρια του Μόνγκσταντ.

ΣΕΦ: Καταλυτική η πρωτοβουλία των 36 βουλευτών για τα φωτοβολταϊκά

Την πρωτοβουλία 36 βουλευτών οι οποίοι κατέθεσαν 7 προτάσεις για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών (δείτε εδώ το σχετικό θέμα) χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Tuesday 24 September 2013

Россети введут на территории Средней Волги 13492 МВт в 2013-2018гг

24 сентября в Самаре состоялась научно-техническая конференция «Технологическое развитие электросетевого комплекса Средней Волги». Участники мероприятия обсудили актуальные вопросы внедрения инновационных технологий на сетевых энергетических объектах региона.

Роснефть заинтересована в экспорте СПГ

Крупнейшая российская нефтяная компания ОАО “Роснефть” заинтересована в экспорте сжиженного природного газа (СПГ) и полагает, что либерализация экспорта сжиженного газа является первым шагом к либерализации экспорта трубопроводного газа, сказала журналистам вице-президент компании Влада Русакова.

Роснефть заключила долгосрочные контракты на поставку 72 млрд куб м газа в год

НК “Роснефть” заключила долгосрочные контракты на поставки газа в объеме порядка 72 миллиардов кубометров в год и рассчитывает заключить еще ряд контрактов, сообщила журналистам вице-президент компании Влада Русакова.

Ленэнерго завершает модернизацию ПС 110 кВ в Красном селе

ОАО «Ленэнерго» заканчивает комплексную реконструкцию подстанции 110/10/6 кВ №514. Ввод обновленного энергоисточника позволит решить проблему перегруженности сетей и дефицита мощностей в Красносельском районе Санкт-Петербурга, а также даст возможность развивать энергетическую инфраструктуру. Инвестиции ОАО «Ленэнерго» в модернизацию подстанции составили около 353 миллионов рублей.

Новая модель рынка тепла РФ основана на методе альтернативной котельной

Новая модель теплоснабжения, разрабатываемая Минэнерго РФ и согласованная уже почти со всеми участниками рынка, будет основываться на методе альтернативной котельной, сообщил журналистам глава министерства Александр Новак.

Роснефть приобретает еще один газовый актив – долю итальянской Enel в СеверЭнергии

“Роснефть” заключила соглашение о приобретении доли Enel в “СеверЭнергии”, сообщает компания.

ФАС предупредила главу Московской топливной ассоциации о недопустимости неуместных прогнозов о ценах на бензин

Федеральная антимонопольная служба /ФАС/ России направила предостережение в адрес вице-президента Московской топливной ассоциации Алексея Небольсина о недопустимости совершения действий, которые могут привести к нарушению антимонопольного законодательства. Об этом сегодня сообщает ведомство.

Источником реверса газа могут быть поставки из РФ по другим маршрутам

Источником реверсных поставок на Украину может быть российский газ, пришедший в Европу по “Северному потоку” и через Белоруссию, заявил журналистам замглавы украинского Минэнерго Сергей Чех.

Αλεξανδρούπολη: η γεωθερμία φέρνει τηλεθέρμανση, πράσινη αγροτική κοινότητα

Ολοκληρώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου οι τελικές αντλήσεις – μετρήσεις για τον έλεγχο των δυνατοτήτων μέρος του βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου Αριστείνου από το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Φωτοβολταϊκά: το εξάμηνο “κόλπο” για μείωση του κουρέματος στις ταρίφες

Μια ρηξικέλευθη πρόταση για να μηδενιστεί λογιστικά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, να περιοριστεί στο 25-30% το κούρεμα στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών και να αποφευχθεί η μείωση της ταρίφας στις υπόλοιπες ΑΠΕ εξετάζουν στο ΥΠΕΚΑ.

Ποιες είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές εταιρείες που θα προμηθεύονται το Αζερικό φυσικό αέριο

Πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες που προσβλέπουν στο αζέρικο φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθούν από το ρώσικο φυσικό αέριο.H Γερμανική Ε.ΟΝ. υπέγραψε με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ συμβόλαιο διάρκειας 25 ετών, για την προμήθεια 40 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Η εταιρία θα αγοράζει κάθε χρόνο 1,6 δισ. κ.μ. αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. 

«Πολύ θετικές οι προοπτικές της Κυπριακής ΑΟΖ μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων», δηλώνει ανώτερο στέλεχος του German Marsall Fund

Οι προοπτικές της Κύπρου στην ΑΟΖ μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προδιαγράφονται πολύ θετικές, ωστόσο πρέπει να αναμένεται η τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Michael Leigh, ανώτερος σύμβουλος στο German Marsall Fund (GMF) των ΗΠΑ, ενός ιδρύματος που συστάθηκε εδώ και τέσσερις δεκαετίες και ασχολείται με τη διατλαντική συνεργασία.

Μετατίθενται για το 2014 οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ ;

Μπορεί κατά τη χθεσινή συνάντηση τρόικας- ΤΑΙΠΕΔ να συζητήθηκε η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ποια είναι τα επόμενα μεγάλα έργα όπως η ΔΕΠΑ και τα λιμάνια, συζητήθηκε ωστόσο και ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν.

Νέα ηπιότερη πρόταση, για το new deal των φωτοβολταϊκών

Μια νέα πρόταση, η οποία προβάλλεται ως εναλλακτική εκείνης του ΥΠΕΚΑ για το new deal, δηλαδή το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών των υφιστάμενων και εν λειτουργία σταθμών ΑΠΕ, βρίσκεται στο τραπέζι και εξετάζεται σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress. Βασίζεται σε αρχική μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς (έχει δώσει τον μακράν μεγαλύτερο αριθμό δανείων, ειδικά για φωτοβολταϊκά) και αποτελεί πρόταση αρμόδιων θεσμικών φορέων.

Στην αγορά συγκεντρωτικών φ/β εισέρχεται η Rioglass Solar

Στην αγορά συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών εισέρχεται η Rioglass Solar, ενισχύοντας τη θέση της ως ηγετικός προμηθευτής CSP, κάτι που θα ενισχυθεί από την εξαγορά τεχνολογίας και υποδομής CSP της Siemens.

Σαουδική Αραβία: Σε εξαιρετικά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου

Ισορροπημένες χαρακτήρισε τις αγορές πετρελαίου ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, σημειώνοντας παράλληλα ότι και τα αποθέματα είναι σε εξαιρετικά επίπεδα.

Νέο σύστημα 3D απεικόνισης σεισμικών δεδομένων από την ARK

Η εταιρεία ARK προχώρησε στην υλοποίηση ενός νέου συστήματος με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης των μεγάλων ποσοτήτων σεισμικών δεδομένων. Το GeoDataSync, το οποίο αποτελεί ένα plugin εργαλείο σεισμικής προσομοίωσης-απεικόνησης, θα επιτρέπει στους χρήστες του να βλέπουν σε 3D απεικόνιση σεισμικά δεδομένα, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες κοιτασμάτων.

Αρχές Οκτωβρίου τα επίσημα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στην Κύπρο

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος είπε πως το Υπουργείο του μελετά την ακριβή ημερομηνία που θα δοθούν τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα.

Η Rosatom ανάδοχος σταθμού πυρηνικής ενέργειας στη Φιλανδία

Την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Φινλανδία θα αναλάβει ως ο κύριος ανάδοχος η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom. Η Rosatom και η φινλανδική κ/ξ Fennovoima, η οποία κατέχει άδεια για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Pyhäjoki, στα ΒΔ της χώρας, υπέγραψαν σύμβαση για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ως τα τέλη του 2013.

Νέα απόδοση ρεκόρ για τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά

Την ανάπτυξη ενός νέου φωτοβολταϊκού κυττάρου με απόδοση που φτάνει το 44,7% ανακοίνωσαν η εταιρία Soitec, το Ινστιτούτο Fraunhofer για την Ηλιακή Ενέργεια και το Helmholtz Center του Βερολίνου.

Απάτη μεγάλης κλίμακας στον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας

Τη μεγάλης κλίμακας απάτη στον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφής των εγγράφων που πιστοποιούν τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για το έργο κατασκευής του β’ πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, μετά την παύση του έργου, επιβεβαίωσε η Εισαγγελία της χώρας.

Έτιγνκερ: Πιθανή η χρηματοδότηση της Λιθουανίας για την επανάκτηση του δικτύου αερίου

Ανοιχτό αφήνει ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ, το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει οικονομικά τη Λιθουανία να επανακτήσει τον έλεγχο του δικτύου μεταφοράς αερίου της. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, η Λιθουανία υποχρεούται να αγοράσει τις μετοχές που κατέχουν η ρωσική Gazprom και η γερμανική E.ΟΝ στην εταιρία διαχείρισης του δικτύου, Amber Grid.

Γαλλία: Γλιτώνουν το φόρο άνθρακα όσοι συμμετέχουν στο εμπόριο ρύπων

Οι βιομηχανίες που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ θα εξαιρεθούν από το φόρο διοξειδίου άνθρακα που εισάγει η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Jean-Marc Ayrault.

Αιολικό deal ετοιμάζει η Toshiba

Στην αγορά της αιολικής ενέργειας ετοιμάζεται να εισέλθει η ιαπωνική Toshiba μέσω της εξαγοράς της Sigma Power Janex που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει. Η Sigma Power Janex αυτή τη στιγμή σχεδιάζει την κατασκευή αιολικού πάρκου 4 μεγαβάτ στην περιοχή Shin-Nagashima καθώς και τουλάχιστον 4 άλλων έργων στο νησί Shikoku και σε περιοχές κοντά στο Honshu.

Αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 28% «βλέπει» για το 2013 η Rosneft

Αύξηση 28% "βλέπει" στα καθαρά της κέρδη, για το 2013, η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, μετά την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της TNK-BP, με την οποία καθίσταται η μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή παγκοσμίως.

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Petrom

Ποσό μεγαλύτερο του 1 δις. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει η ρουμανική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου, Petrom, μέσα στον επόμενο χρόνο για έρευνες υδρογονανθράκων ενώ παράλληλα ετοιμάζει την είσοδό της στο σχιστολιθικό αέριο, σύμφωνα με την Chief Executive της εταιρίας.

Με ανεμοννήτριες Areva δύο νέα υπεράκτια αιολικά στη Γερμανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών της Areva σε δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα στη γερμανική Βόρεια θάλασσα. Πρόκειται για τα πάρκα Global Tech I και Trianel Borkum στα οποία θα εγκατασταθούν συνολικά 120 ανεμογεννήτριες ισχύος 5 MW έκαστη (40 στο Trianel Borkum και 80 στο Global Tech I).

Καζακστάν: Εκτιμήσεις για διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου

Την εκτίμηση ότι το Καζακστάν μπορεί να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου του μέχρι το 2030 κάνει ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Οικονομικών του Υπουργείου Επιστημών της χώρας, Oleg Yegorov.

Βιοκλιματικό σχολείο στις Αρχάνες Κρήτης

Σύμβαση ύψους 2,9 εκ. ευρώ για την προσθήκη αιθουσών στο γυμνάσιο-λύκειο Αρχανών που συμπεριλαμβάνουν και βιοκλιματικές επεμβάσεις στο υφιστάμενο κτίριο, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, εκπροσώπου της κατασκευάστριας εταιρείας «ΡΟΜΒΟΣ ΑΕ» και της προϊστάμενης του τμήματος δομών περιβάλλοντος Άννας Ροβίθη.

30% ακριβότερο το αέριο στην Ελλάδα απ'ό,τι στην Κροατία

Ακριβότερο κατά 30% είναι το φυσικό αέριο στην Ελλάδα συγκριτικά με την κροατική αγορά, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα στο «Balkans Οil and Gas Summit». Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομίας της Κροατίας, Alen Leveric, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι το κόστος κόστος του φυσικού αερίου για τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Κροατία ανέρχεται σε 33 λεπτά το κυβικό.

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα καύσιμα

Μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση διαταραχών κατά τον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο και πετρελαιοειδή, διαταραχών που μπορεί να προκληθούν ακόμα και από απεργίες μακράς διάρκειας προβλέπει το Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης (ΣΜΕΑ) που εγκρίθηκε με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

Κατάσχονται φωτοβολταϊκά πάρκα της Suntech

Την κατάσχεση φωτοβολταϊκών πάρκων που είχαν κατασκευαστεί από θυγατρικές της Global Solar Fund, βασικός μέτοχος στην οποία είναι η κινεζική Suntech, διέταξαν οι ιταλικές δικαστικές αρχές.
Η απόφαση έρχεται μετά από διερεύνηση καταγγελιών ότι τα έργα είχαν κατασκευαστεί χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες, με στόχο να λαμβάνουν παράνομα τις σχετικές κρατικές ενισχύσεις μέσω του συστήματος εγγυημένων τιμών.

Ειδική πρόβλεψη για τα αγροτικά φ/β στο νέο ν/σ ζητούν οι αγρότες

Τη θέσπιση στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ειδικής κατηγορίας για ηλεκτροπαραγωγή από αγροτικά φωτοβολταϊκά ζητά με επιστολή του προς τους βουλευτές ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Shell: Ξανά εκτός λειτουργίας ο αγωγός TNP

Την αναβολή των προμηθειών φυσικού αερίου προς το σταθμό LNG στο νησί Bonny της Νιγηρίας ανακοίνωσε η Shell επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από τη νιγηριανή πλευρά όσον αφορά το κατά πόσο η διακοπή της προμήθειας αερίου θα οδηγήσει σε διακοπή των εξαγωγών LNG. Όπως ανακοίνωσε η Shell, η παράδοση περίπου 150.000 βαρελιών/ημέρα και 500 εκατ. ft³/ημέρα θα αναβληθεί.