Tuesday 31 December 2013

Καλή χρονιά

Το έτος αυτό τελειώνει με ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα της ενέργειας της ενεργειακής αγοράς και της επιστήμης. Καλή χρονιά από το http://energy-engineer.blogspot.gr

Διαπραγματεύσεις Πεκίνου - Τεχεράνης για νέο συμβόλαιο αργού

Το Πεκίνο βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για νέο συμβόλαιο αργού πετρελαίου.

Ανταγωνισμός, κόστος ενέργειας και μηχανισμοί αμοιβής ισχύος στον ηλεκτρισμό

Είναι ανήκουστο να μη δημιουργείται ένα σύστημα κινήτρων που θα ανταμείβει την προσπάθεια για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αλλά να αποζημιώνεται στο σύνολό του ένα απαρχαιωμένο και αντιπαραγωγικό σύστημα που βασίζεται στη χρήση κινητήρων diesel για την ηλεκτροπαραγωγή στα ελληνικά νησιά.

Τι προσδοκά ο ενεργειακός τομέας το 2014

Ο ενεργειακός τομέας διέρχεται περίοδο μεγάλων αλλαγών και μετασχηματισμού των ενεργειακών συστημάτων και των αγορών με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για καθαρότερη ενέργεια και προσιτές τιμές.

ΔΕΠΑ - Gazprom: Με εκατέρωθεν υποχωρήσεις στην τελική ευθεία προς συμφωνία

Με εκατέρωθεν υποχωρήσεις τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από την Gazprom εισέρχονται στην τελική φάση τους οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών για τις εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από το ρωσικό κολοσσό.

Είναι το Bullitt Center το πιο "πράσινο" κτίριο του κόσμου;

Το Bullitt Center, που υψώνεται εδώ και μερικούς μήνες στο Λόφο του Καπιτωλίου του Σιάτλ, είναι το πιο πράσινο εμπορικό κτήριο στον κόσμο. Αυτό υποστηρίζουν οι δημιουργοί του - και οι εκατοντάδες κριτές των βραβείων του World Architecture News από ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται ότι συμφωνούν, αφού του απένειμαν τον τίτλο του πιο «Βιώσιμου Κτηρίου της Χρονιάς».

Κύπρος: Προτάσεις για μία ανταγωνιστική αγορά ρεύματος από τον ΣΕΕΑΑΕΚ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελεύθερης Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΕΑΑΕΚ) παράθεσε στην ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) το όραμα του που συνοψίζεται στο «ότι η μοναδική ρεαλιστική οδός που θα μας οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο είναι στα πλαίσια της ανταγωνιστικής αγοράς και θα πρέπει αυτή να λειτουργήσει ανόθευτα το συντομότερο δυνατόν».

Αυξημένη η ζήτηση αερίου στην Τουρκία το Δεκέμβριο

Σημαντική αύξηση έχουν καταγράψει το Δεκέμβριο οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Τουρκία, παρά την πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Βασική αιτία για την αύξηση των εισαγωγών αποτελούν οι χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αύξηση των αναγκών αερίου σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Ιταλία: Αυξάνεται η συνολική επιβάρυνση των νοικοκυριών - Μειώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος

Στα 1.394 ευρώ για κάθε ιταλικό νοικοκυριό υπολογίζεται το ύψος των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα φέρει το 2014, σύμφωνα με έρευνα των ενώσεων καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori. 

Reuters: Αύξηση των αγορών πετρελαίου από το Ιράν σχεδιάζει η Κίνα

Για ενδεχόμενη αύξηση των αγορών πετρελαίου της Κίνας από το Ιράν τον επόμενο χρόνο κάνει λόγο το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Κίνα διαπραγματεύεται ήδη ένα νέο συμβόλαιο αργού πετρελαίου που θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές από την Τεχεράνη σε επίπεδα που δεν είχαν γίνει ορατά μετά από τις αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2012, διακινδυνεύοντας να εξοργίσει την Ουάσιγκτον.

Εμπορευματοκιβώτιο μετατρέπεται σε ηλιακό πάρκο μέσα σε λίγα λεπτά

Θα μπορούσε ένα κοντέινερ να καλύψει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες απομονωμένων κοινοτήτων που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ή των πληγέντων από μια φυσική καταστροφή; Ένα βρετανικό start-up κατόρθωσε να χωρέσει μια ολόκληρη συστοιχία φωτοβολταϊκών μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο θα μπορούσε να σταλεί όπου υπάρχει ανάγκη και να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά οι τιμές καυσίμων στην Κύπρο

Αυξημένες κατά πέντε σεντ σε σχέση με σήμερα θα είναι οι τιμές στα καύσιμα στην Κύπρο από την Πρώτοχρονιά, ενώ από τα μέσα του Ιανουαρίου θα υπάρξει νέα αύξηση έως και 1,5 σεντ το λίτρο

Υδρογόνο και σχιστέλαιο οι νέες πηγές ενέργειας;

Πόλεμος ή ειρήνη, βαρβαρότητα ή πολιτισμός, πείνα ή αφθονία... όλα έχουν αίτιο και αιτιατό την πολυπόθητη ενέργεια. Πόσω μάλλον όταν ο πληθυσμός των ανθρώπων επί Γης στα μέσα του 21ου αιώνα προβλέπεται να είναι ο διπλάσιος από εκείνον των μέσων του 20ού.

Μανταλένα Πίου: Την άνοιξη ο διαγωνισμός για την αποθήκη αερίου

Την άνοιξη αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αποθήκη φυσικού αερίου στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νέας Καβάλας, ενώ ο διαγωνισμός για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, τοποθετείται πλέον για τον Φεβρουάριο.

Νορβηγία: Χρησιμοποιώντας υδροηλεκτρικές μονάδες ως τεράστιες μπαταρίες

Υδροηλεκτρικοί σταθμοί στη Νορβηγία θα μπορούσαν να συνδεθούν με αιολικά πάρκα λειτουργώντας ως γιγαντιαίες «μπαταρίες» σε περιπτώσεις διακυμάνσεων στην τροφοδοσία, υποστηρίζουν σκανδιναβοί επιστήμονες.

Ποιες τιμές δίνει η Gazprom στο αέριο

Μέσα στην εβδομάδα τελικά θα κληρώσει αν η σύμβαση ΔΕΠΑ –Gazprom για το ρωσικό αέριο θα ανανεωθεί με τις «εκπτώσεις» που προτείνουν οι προμηθευτές, ή αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία.

Με γενναίες εκπτώσεις στο ρεύμα επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση στην αιθαλομίχλη

Εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν και το 50% στο κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, και για όσους Δήμους εμφανίζεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, θα ανακοινώσει μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση.

Σολομώντεια λύση για το ΕΤΜΕΑΡ – Αύξηση 97% αλλά με αναστολή

Την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σχεδόν κατά 100%, όχι όμως άμεσα αλλά από την 1η Μαρτίου, στην περίπτωση που εν τω μεταξύ δεν έχουν νομοθετηθεί και εφαρμοστεί από το ΥΠΕΚΑ μέτρα για μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, αποφάσισε κατά τη χθεσινή ολομέλειά της η ΡΑΕ.

Monday 30 December 2013

Глава РусГидро вылетает на Волжскую ГЭС из-за ложных звонков об угрозах станции

Глава ОАО “РусГидро” Евгений Дод вылетает в понедельник на Волжскую ГЭС из-за ложных звонков об угрозах для станции и сложной психологической обстановки в Волгограде, сообщил официальный представитель “РусГидро”.

Statoil восстановила добычу нефти на платформе в Северном море после утечки сырья

Норвежская Statoil восстановила производство на одной из нефтедобывающих платформ в Северном море после утечки нефти и газа в субботу, 28 декабря, сообщает компания.

В БЭСК продолжаются массовые плавки гололеда на ЛЭП

Последние дни уходящего года в Башкирии характеризуются неустойчивой погодой. Температурные колебания в районе нуля градусов внесли серьезные коррективы в энергосистему республики. В большей части региона электросетевики произвели плавки гололеда на проводах и грозотросах линий электропередачи.

Государство не хочет решать проблемы перекрестного субсидирования в электроэнергетике

Россияне получили предновогодний подарок: новые тарифы на электроэнергию или ввод так называемой социальной нормы потребления будут введены не ранее 2-го полугодия 2014 года.

Газпром межрегионгаз Ярославль опровергает информацию о погашении ТГК-2 просроченной задолженности

Пресс-служба ООО «Газпром межрегионгаз Ярославль» распространила заявление, в котором говорится, что просроченная задолженность ТГК-2, ставшая причиной ввода ограничений поставки газа на предприятия компании в октябре 2013 года, составляла 1 млрд 355 млн рублей. В счет ее погашения ТГК-2 было перечислено 975 млн рублей.

Совдир ЛУКОЙЛа одобрил ряд сделок с заинтересованностью

Совет директоров ОАО «ЛУКОЙЛ» одобрил ряд сделок с заинтересованностью, в том числе сделку с ООО “Башнефть-Полюс” о заключении дополнительного соглашения к договору займа, говорится в сообщении ЛУКОЙЛа.

Иркутская область в 2013г увеличила добычу нефти в 1,1 раза

Недропользователи Иркутской области увеличили в 2013 году добычу нефти в 1,1 раза – до 11,1 миллиона тонн, говорится в прогнозе управления по недропользованию по Иркутской области (Иркутскнедра).

Великобритания построит 50 АЭС к 2050г

Великобритания к 2050 году намерена построить 50 атомных электростанций общей мощностью до 75 ГВт. Официально объявленные государственной программы по строительству 12 ядерных реакторов является лишь первым этапом большой программы, заявили в Комитете по обращению с радиоактивными отходами.

Επιστολή προς πρωθυπουργό - Αρμοδίους με τίτλο: Βιωσιμότητα επένδυσης - Πραγματικά δεδομένα

Η κατω επιστολή εχει σταλεί απο επενδυτή στον πρωθυπουργό. 
Προς : Γ. Γραμματεία του Πρωθυπουργού,
            ΥΠΕΚΑ, ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΛΑΓΗΕ Α.Ε 

Στην τρισδιάστατη εκτύπωση για εξαρτήματα στροβίλων ποντάρει η Siemens

Η Siemens αποφάσισε να επενδύσει στην τρισδιάστατη εκτύπωση εξαρτημάτων για τους στροβίλους που παράγει για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που υιοθετεί τη νέα τεχνολογία στον κλάδο του ηλεκτρισμού.

ΡΑΕ: Δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Σε συνέχεια των από 29.11.2012 «Τελικών Προτάσεων της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΚΑ αναφορικά με την Αναδιοργάνωση της Εγχώριας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (http://www.rae.gr/site/categories_new/about_rae/elecmarktreorg.csp), και μέχρι την ολοκλήρωση της αναλυτικής μελέτης που έχει ήδη προκηρύξει η ΡΑΕ, με την οποία θα καθοριστεί το νέο ρυθμιστικό μοντέλο για τον υπολογισμό των χρεώσεων χρήσης Συστήματος

Σολομώντεια η στάση της Κομισιόν για το Shale Gas

Σολομώντεια προς το παρόν φαίνεται να είναι η στάση που θα τηρήσει η Κομισιόν για το θέμα της εκμετάλλευσης του shale gas στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Στυλιανίδης: Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συζητήσει μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

«Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει αυτήν την πρόταση στο τραπέζι. Θυμίζω δε ότι στο σημείο 23 της κοινής διακήρυξης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν ξεκίνησε τη θητεία της αυτή η συνεργασία, αναφέρεται ως στόχος η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης», τόνισε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

Trina Solar: Συμφωνία για φωτοβολταϊκά 1 GW στην Κίνα

Συμφωνία βάσει της οποίας η Trina Solar θα μπορούσε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1 γιγαβάτ στην Κίνα αλλά και να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών πάνελ στην επαρχία Xinjiang αποκάλυψε η εταιρία.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγωγές αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη

Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκαν φέτος οι εξαγωγές αερίου της Gazprom προς Ευρώπη και Τουρκία. Βασικές αιτίες για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσαν αφενός οι μειώσεις των τιμών αλλά και ο συγκριτικά κρύος καιρός.

Διέξοδος για τα φωτοβολταϊκά μέσω net - metering

Νέα διέξοδο αναζητεί ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, που στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα της... επιτυχίας του. Το 2013 εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα 1.040 MW φωτοβολταϊκών, πιάνοντας τον στόχο του 2020 εφτά χρόνια νωρίτερα!

Κασουλίδης: Δεν θα γίνει αυτόματα η γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου

Με την κατάλληλη διαχείριση, επέρχεται και η σταδιακή αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέσης και «ήδη σημάδια αυτού τα βλέπουμε».

Πουλάει το 51% της ενεργειακής της μονάδας η ισπανική FCC

Στην πώληση του 51% της ενεργειακής της μονάδας σε μία μικρή ισπανική επενδυτική εταιρεία, την Plenim Partners, προχωρά η ισπανική εταιρεία κατασκευών και υποδομών Fomento de Contrucciones y Contratas SA (FCC).

Ξεπέρασαν τα 100 MW τα φωτοβολταϊκά στη Σκωτία

Η Σκωτία έχει καταφέρει να σπάσει το «φράγμα» των 100 MW στα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνεχίζει να καταγράφει χαμηλές αποδόσεις συγκριτικά με τους δεσμευτικούς στόχους που έχει θέσει για τις ΑΠΕ.

Αυξάνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα η Κύπρος - Στα 270 εκατ. τα νέα μέτρα

Δέκα μέτρα συνολικής αξίας €270 εκ. καλείται να εφαρμόσει το 2014 η κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

Την παύση ισχύος του Κανόνα 30% ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ

Την παύση ισχύος από την 1η Ιανουαρίου του «Κανόνα 30%» στην υποβολή Τιμολογούμενων Προσφορών Έγχυσης Ενέργειας Θερμικών Μονάδων ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ.

Ανάχωμα το ευρώ στο ακριβό πετρέλαιο

Με το ευρώ να έχει σκαρφαλώσει στα υψηλά διετίας, καθώς η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στο 1,37 δολάριο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και μαζί τους και οι Ελληνες έχουν ένα ανάχωμα στις ανατιμήσεις του αργού πετρελαίου, το οποίο με τις διακυμάνσεις του επηρεάζει τις τιμές των καυσίμων.

Μαγκάλια και (ανερμάτιστη) ενεργειακή πολιτική

Η κυβέρνηση μοχθεί και τις άγιες ημέρες. Ετσι, τα Χριστούγεννα, τρεις υπουργοί έδωσαν συνέντευξη με θέμα τη θέρμανση και την αιθαλομίχλη. Από μια συνέντευξη χωρίς ουσία, αναμενόμενο ήταν ότι θα έμενε μόνο κάποια «εξυπνάδα» της στιγμής – το πετρέλαιο ως θερμαντικό της πισίνας.

Το business plan των Αζέρων για να γίνει ο ΔΕΣΦΑ το «αφεντικό» των Βαλκανίων

Επενδύσεις που μεταφράζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στο κομμάτι των αγωγών αλλά και το LNG, φέρνει η ολοκλήρωση της επένδυσης της Socar στο ΔΕΣΦΑ, όπως τονίζει μιλώντας στο «Κ» ο αντιπρόεδρος και ισχυρός άνδρας της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν Elshad Nassirov.

Γενικές προθέσεις, αλλά χωρίς λεπτομέρειες, τα “μέτρα” του ΥΠΕΚΑ για new deal και ΕΤΜΕΑΡ

Χωρίς λεπτομερή περιγραφή για τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ εντός του 2014, έφτασε η επιστολή του υπουργείου προς τη ΡΑΕ, η οποία βρίσκεται σε ολομέλεια για να αποφασίσει σχετικά με την αύξηση, ή όχι, του ΕΤΜΕΑΡ.

Τέλη Ιανουαρίου ο διαγωνισμός για ΑΔΜΗΕ, Μάρτιο η προκήρυξη για τη Ν. Καβάλα

Προς τα τέλη Ιανουαρίου ή ακόμη και στις αρχές Φεβρουαρίου τοποθετούν στελέχη του ενεργειακού χώρου την προκήρυξη της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ.

Sunday 29 December 2013

HEMSで「楽しい節電」後押し 不動産や住宅、特典サービス連携

 不動産や住宅メーカーが、家庭内エネルギー管理システム「HEMS(ヘムス)」を活用したサービスに力を入れている。HEMSは太陽光発電などの省エネ 機器とタブレットを組み合わせることで、エネルギーの「見える化」を図ったサービス。東日本大震災に伴うエネルギー不足の問題を受けて普及が進み、これま では省エネ行動を促すツールとして脚光を浴びていたが、物件の注目度を高める“商品”として新たな役割を担おうとしている。

赤字にあえぐ太陽熱温水器メーカー、5,000社から40社に激減―中国

太陽熱温水器メーカーの数が、一時の5,000社あまりから40社足らずに激減していることが分かった。ここ数年、同市場は激しい低価格競争によって1台 あたりの販売価格が1,000元を突破。原材料コストや人件費が高騰の一途をたどるなか、メーカー各社は苦しい経営に迫られている。中国企業報が伝えた。

福島 再生エネ発電低調 計画出力の5.6%、除染遅れ響く

政府が固定価格 買い取り制度の対象として認定した福島県の再生可能エネルギーの発電設備の稼働率が、全国平均を大きく下回ることが分かった。平成27年度目標の県の行動 計画の進捗(しんちょく)率も、50%台にとどまる。福島県は県内の原子力発電所の全基廃炉を要請し、全電力を再生エネルギーで供給する計画だが、放射線 量を低くする除染作業の遅れなどが、導入に影響している実態が浮かび上がった。

空港隣接地にメガソーラー

液化石油ガス (LPG)販売の県内最大手、チョープロ(西彼長与町)と太陽光発電大手のソーラーフロンティア(東京)の企業連合が、長崎空港(大村市)の隣接地に、県 内最大となる出力約29メガワットの大規模太陽光発電所(メガソーラー)を建設することが27日、分かった。2014年度中の稼働開始を目指す。総事業費 は90億~100億円。

JR西日本、北陸トンネルの湧水で水力発電試験…一般家庭3世帯分

JR西日本は12月26日、鉄道トンネルの湧水を利用した小水力発電のフィールド試験を2014年1月から開始すると発表した。

アジア・太平洋株式サマリー:中国大幅高、香港インドも上昇

 12月27日(ブルームバーグ):アジア・オセアニア各株式市場の動きは以下の通り。
【香港株式市況】
香港株式市場では、ハンセン指数が上昇。週間ベースで11月以来の大幅高で終了した。先週分の米新規失業保険申請件数の減少を受けて米経済への信頼感が向上したほか、中国の短期金利は週間で大幅な低下となった。

中国株(午前):反発、短期金利の低下を好感-金融株が高い

 12月27日(ブルームバーグ):午前の中国株式相場は反発。短期金利が4営業日連続で低下し、週間ベースでは2011年以来最大の下げとなっていることが材料となった。金融とテクノロジー関連銘柄が高い。

日本投資のヘッジファンドが世界最高益、アベノミクスによる株高 (1)

12月27日(ブルームバーグ):日本に投資するヘッジファンドの運用結果は今年、過去最高を記録し、世界の中でも最高益となっている。大規模金融緩和を柱とするアベノミクス効果から円安・株高が進み、日本株で運用するファンドの運用成績が好調だった。

中俄天然气合同签订再延期 价格问题老调重弹

“我们预计,合同的准备程度已经很高。现在剩下一个问题——基本价格。”12月18日,据俄新社报道,俄气总裁米 勒又一次对中俄天然气谈判的价格问题“老调重弹”。针对是否会在中国农历春节前敲定合同的问题,米勒的回应是,俄气预计明年2月前与中国签订合同。此表态 与之前俄气公司和中石油都能在今年年底完成合同签订的预估又推迟了至少两个月。

受限高昂成本 “页岩气革命”中国难复制

 第二轮进展不及预期、部分企业萌生退意、第三轮探矿权招标推迟……中国页岩气产业似乎正处于阴霾之中。

核电站选址资源稀缺 核电巨头跑马圈地

国内核电站选址资源已经十分稀缺。记者了解到,近年来,各种能源公司为了参与到未来的核电竞争中,纷纷在国内各地选址,抢占厂址资源,以便于在缺少技术的情况下,通过选址入股成为业主单位,进而参与核电建设。

雾霾成光伏产业复苏催化剂

“令人揪心的雾霾,有可能成为推动光伏行业快速发展的催化剂。”这是刚刚在沪结束的“中国光伏行业电站交易及金融峰会”上,光伏行业传递出来的信息。

进口煤将改变煤炭生产运输布局

“价格低廉的进口煤炭大量进入国内市场,成为影响中国煤炭供应的主要因素。”日前,煤炭信息研究 院发布《2013中国煤炭发展报告》(下称《报告》)。该报告由煤炭信息研究院组织撰写,每年定期出版。《报告》指出,受国内环境、资源保护和能源安全压 力加大,以及进口煤炭经营利润长期存在的影响,进口煤炭数量继续走高,对内贸煤炭产量和运量、价格的抑制作用将继续增强,煤炭市场供大于求格局短期内难以 改变。

煤电谈判仅剩最后5天 巨头博弈定价基准等仍胶着

 距离煤炭产运需衔接合同汇总截止时间仅剩最后5天。作为风向标,神华集团与五大电力集团的谈判却还处于胶着状态。

受制“双反”中国光伏欧盟市场今年急剧萎缩

光伏步入“后双反时代”,面对欧盟市场的失去,多家国内光伏企业已经踏上寻找新大陆的征途。

煤炭资源税从价计征改革明年将行

昨天有消息称,煤炭资源税从价计征改革方案已上报国务院,提出力争于2014年1月1日开始实施。上证报记者从煤炭行业人士处获悉,2014年煤炭 资源税从价计征改革已是“板上钉钉”,在煤价处于低位时相对容易推行。山西、贵州等煤炭资源大省均在积极争取煤炭资源税改革试点。而社会负担较重的大型煤 炭国有企业则担忧,从价计征改革将进一步加重企业负担。

太阳能多晶硅现货涨近4%侵蚀硅片获利空间

2014年前最后一次太阳能现货最新报价出炉,受农历年前一波非理性扫货干扰,太阳能多晶矽现货特别在9N级以上均价周飙涨近4%是矽晶圆的倍数之多,牵动现货市场的太阳能矽晶圆反映成本不涨不行,否则恐再遭侵蚀获利空间。

聚光光热灭亡言过其实 项目储备不足亟待改善

聚光光热(CSP)灭亡的谣言极大地言过其实,大概你将从未来几个月数千兆瓦并网的繁荣中想到。今年约1.3GW并网,或者将于明年竣工,签署的购 电协议总计2.7GW。这些项目,有时耗资接近十亿美元甚至更高,已经在项目储备中四至五年。但是种种迹象表明,再过五年,这一美国项目储备将干涸,像流 入沙漠的河流。

太阳能贸易战:你还是赢家吗?

 日前欧洲买家被警告,如果他们没有警觉确认产品符合欧盟与中国的价格承诺,他们可能面临监禁。同时,美国太阳能行业似乎继续捍卫自己的领域来响应关税,至少在表面上看起来,没有什么戏剧性。似乎至少较其欧洲同行而言,美国政府机构没那么严重地进行监管和执行。

行业研究:光伏价格全面上扬 荐4股

淡季不淡,多晶硅价格仍然存在上涨空间由于需求较好,虽然已经进入12月份的淡季,但是光伏产品价格仍然保持上涨的趋势。

江苏旷达拟分步收购新疆6个光伏项目公司

  江苏旷达(002516)26日晚间公告,公司全资旗下控股公司旷达阳光与新疆国信阳光能源[1.33%]有限公司(简称“国信阳光”)在常州市签订了《合作框架协议》。旷达阳光拟分步收购国信阳光下属6个光伏项目公司的全部股权。

特变电工:将受益于近期多晶硅价格持续上涨

根据第三方调研机构PVInsights、EnergyTrend的调研,近期多晶硅价格持续上涨,根据PVInsights的数据,近一个月多晶硅价格已经上涨7%,EnergyTrend数据上涨5%,主要由于近期需求较好,部分多晶硅企业减产,多晶硅出现囤货现象。

江苏光伏行业连续四月快速增长

  江苏省发改委发布的消息显示,江苏光伏行业生产连续四月保持快速增长。11月份,该省规模以上光伏设备及元器件制造业实现产值190.2亿元,同比增长 28.4%,高于全省规模以上工业产值平均增幅17.8个百分点,比上年同期回升27.7个百分点,产值增幅连续四个月高于全省平均水平。

联盛新能源完成罗马尼亚19.52MW光伏电站

近日,联盛新能源(Unisun)宣布,由其参与投资及承担EPC的总装机量为19.52MW的三座光伏电站已于近日全部成功并网并获批六张绿证补贴,上述三座光伏电站装机容量分别为Dej 5.98MW,Setra 6.4MW,Clue 7.14MW。

上海康定能源拟在河北邯郸投资200亿元建太阳能光伏电站

邯郸市政府与上海康定能源投资有限公司就在涉县建设总投资200亿元的太阳能光伏电站专案签署合作协定。

东方日升宣布未来三年拟投建1GW光伏电站

 前段时间,东方日升拟5.5亿元收购太阳能EVA胶膜行业巨头江苏斯威克,遭遇被证监会暂停审核,重组计划“可能存在被终止的风险”,股价23日开盘跌停。

日本GUNZE首座百万瓦级光伏电站在栃木县投入运营

日本郡是公司(GUNZE)12月17日宣布,该公司在栃木县下野市内建设的第一座大规模光伏电站“郡是宇都宫光伏电站”已经竣工,并已开始售电。该电站 的装机容量为1兆瓦,年发电量相当于300户普通家庭的用电量。建设用地利用了郡是宇都宫事业所内1.57万平方米的闲置地。

海润与南方电网合作开发云南500兆瓦地面光伏电站

    海润光伏12月26日晚间公告,公司26日与南方电网综合能源有限公司签署了云南省地面电站光伏发电项目合作协议,合作开发云南省曲靖、玉溪的两个地面光伏电站项目。

清源科技并网逆变器获四项国家计算机软件证书

日前,清源科技全球电力电子研发中心自主研发的50-200kVA并网光伏逆变器软件产品获得中国国家版权局颁发的四项软件著作权证书。分别为三款测试软件及一款逆变器监控软件。

上海兆能推出新型光伏发电远程监控系统

目前,上海兆能(Trannergy)推出了最新光伏发电远程监控系统——Trannergy-Log,该技术已经在澳洲及欧洲诸如德国、丹麦、荷兰和英国等国家得到广泛应用,每天都有大量新增海外客户使用该系统并从中受益。

分布式电站业主:Growatt逆变器日发电2万度的保证

近日,记者走访了河南省首个余电并网成功的光伏示范项目——驻马店润升国际商贸建材城3MW光伏电站。该项目2013年5月份并网至今总发电量近 400万度,日均发电量稳定保持在20000度左右,实现了非常大的经济和社会效益。项目负责人王总介绍,在驻马店气候条件下该项目能保持如此高的发电量 Growattt高效逆变器功不可没。

第一太阳能在法国探索太阳能与农畜牧业的共存

  美国第一太阳能公司12月宣布,将为法国合计输出功率约为48兆瓦的4座百万瓦级光伏电站(大规模太阳能发电站)供应薄膜型太阳能电池板。

保利协鑫在台投资获投审会核准

  投审会今天审议通过大陆保利协鑫(苏州)新能源有限公司以新台币4,800万来台投资设立协鑫太阳能科技有限公司,从事经营化学原料、化学制品及电子材料等产品之批发零售业务。

“顺风尚德”重整产业链重新扬帆启航

由于过度扩张导致资金链断裂,无锡尚德还是走到了破产的边缘。对于顺风光电斥巨资的介入,外界有多种传言,借势炒作、土豪挥金等等。

大唐山西天镇30兆峰瓦光伏项目首区并网发电

   12月23日,大唐山西新能源公司所属大唐天镇环翠山30兆峰瓦光伏发电项目首区(29区)1000千瓦方阵成功并网发电。

保威南非获BBBEE二级证书,项目投标添砝码

近日,保威新能源有限公司宣布,其南非分公司获得BBBEE二级证书,并选址落户南非伊丽莎白港库哈工业园。据介绍,库哈工业区的保威新厂房占地4200平方米,将建成 2条生产线,拥有太阳能支架年产量超过200 MW。

神户物产计划在日本全国建设17座百万瓦级光伏电站

  神户物产于12月20日宣布,该公司将在日本全国建设17座百万瓦级光伏电站并涉足售电业 务,总装机容量合计约为200兆瓦。截止2013年12月20日,该公司投建的光伏发电站已建成7座,分别为北海道3座、兵库县3座、福冈县1座,已经启 动的售电业务总计约为8.2兆瓦。

Saturday 28 December 2013

Why treasury is investigating SolarCity and solar third-party funds

The Treasury Department is investigating charges that SolarCity and other third-party solar funds inflated the value of their installations to drive more investment tax credits to their investors.

Historic agreement to slash energy use by set-top boxes will save $1 billion annually

Under a historic agreement announced recently, the electricity used by the more than 230 million set-top boxes installed in America’s homes by your cable, satellite, or telephone company will be slashed by 10 to 45 percent, depending on the model, and save consumers a whopping $1 billion annually.

Transmission investment gets largest boost since 2000

Investor-owned utilities and transmission companies invested a record $34.9 billion in transmission and distribution infrastructure in 2012, according to the Edison Electric Institute.

South Carolina with the gift of energy efficiency

Luis Martinez, Senior Attorney, Energy and Transportation Program, Asheville, North Carolina

Puerto Rico mandates energy storage in green power mix

Grid-scale energy storage could play an important role in helping unstable island grids integrate more intermittent wind and solar power. On islands where electricity is generated from expensive, imported fossil fuels, storage plus green power also makes good economic sense.

Cape wind scrambling to meet deadline to qualify for $780 million taxpayer gift

Cape Wind is the leading offshore wind energy project in the United States. In 2001, more than 12 years ago, Jim Gordon, the project founder, started the process of promoting his vision of a building a 430 MWe (peak capacity) field of 130 massive (rotor diameter – 110 m, hub height – 80 m, nacelle weight – 100 tons) turbines.

BOEM announces third US offshore wind energy competitive lease auction

After successful lease auctions for offshore wind development in New England and Virginia, the Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) is setting sail for a new location in the race to develop America’s wind potential – Maryland.

Inspector general report finds EPA should act to protect texans' drinking water from oil and gas operations

A new report was released by the EPA Inspector General (IG)—the environmental agency’s independent internal watchdog— regarding drinking water contamination linked with natural gas operations in Parker County, Texas, just west of Ft. Worth.

The Pros Pick Three Green IT Stocks For 2014

bigstock-green 2014.jpg
Green 2014 image via BigStock
Being green is not all about wind turbines and solar panels.  In fact, it’s usually greener to be smarter about using what we have than to replace it with something new, no matter how green.
My panel of professional green money managers understands this.  When I asked them each for their top three green stock picks for 2014, there were as many picks focused on smarter resource use as there were solar stocks.
I recently gave you their three green income stocks here, and I’ll write about their three solar picks in a future article.  Here are three companies that help us use resources more efficiently by applying information technology to better target the resources we have already.

The Pros Pick Three Green Income Stocks For 2014

Tom Konrad CFA
bigstock-green 2014.jpg
Green 2014 image via BigStock
Disclosure: I am long ACCEL, SBS, and HASI
For the second year in a row, I’ve asked my panel of green money managers for their top green stock picks for 2014.  You can see how their 2013 picks did here.
This year, I asked them for three picks each.  This is the first of a series of articles discussing those picks.
Green Income Stocks
Green investing began to mature in 2013, with a number of income-oriented green investments becoming available to retail investors.  Until recently, it had been impossible to build a diversified portfolio of clean energy stocks suitable for an income investor.  That is now changing, and I’m working

When will solar microinverters reach commercial scale?

James Montgomery

Back in mid-August, Vine Fresh Produce in Ontario unveiled a 2.3-MW solar rooftop array on its greenhouse, the largest commercial rooftop project under the province's feed-in tariff (FIT). This system notably incorporates a technology that's been more familiar in the U.S. residential solar market: microinverters.

The other cellulosic fuel

by Debra Fiakas CFA

In an article posted in November I incorrectly named the product of Kior, Inc. (KIOR:  Nasdaq) as cellulosic ‘ethanol’.  Kior does indeed use cellulosic biomass -  wood chips to be exact  -  but the company’s catalytic pyrolysis technology turns out crude oil that can be further refined into gasoline or diesel.  Ethanol, on the other hand, is the product of a fermentation process. 

Twelve hydrogen and fuel cell stocks

Tom Konrad CFA

fc_diagram_pem[1].gif
While many people think first about hydrogen when they think of fuel cells, fuel cells are not limited to hydrogen.  They are a set of related technologies, many of which can generate electricity from a number of hydrocarbon fuels rather than hydrogen.  I limited my recent post on the rapid rise of hydrogen stocks to just US-listed companies involved in the production and use of hydrogen, leaving out foreign stocks and other fuel cell technologies for brevity.
In my research for that article, however, I came across fully ten publicly traded companies involved with either hydrogen or other types of fuel cells.  Here they are, along with descriptions of the technologies drawn from the Department of Energy and company websites.

PEM Fuel Cells

The top 10 energy stories of 2013 (#6-10)

In the previous article, I presented my choices for articles that almost made my Top 10 Energy Stories of 2013. In the next two articles I will present my choices for the Top 10. The rankings are mostly in no particular order.

Booming solar energy halted by Hawaii utility because sun produces too much power!

Let's try to summarize this astounding Scientific American article that symbolizes the tentacles of the fossil fuel industry and utility companies in perpetuating destructive climate change.

Solar company sues state over renewable energy contracts

A solar company is suing Department of Energy and Environmental Protection in federal court for the way in which it awarded renewable energy purchase agreements.

Is this giant crystal ball the future of solar energy?

t hasn't been easy to make solar energy competitive with traditional forms of energy. After all, solar panels can't turn all of the light that hits them into useable energy.

As solar power grows, dispute flares over U.S. utility bills

An energy revolution is happening atop homes in the United States, with one new rooftop solar system being installed every four minutes in 2013. Great for the environment. Not so good for the U.S. electric companies that happen to be in solar energy hot spots.

As fracking proliferates, landowners and drillers face safety, security concerns

A few weeks ago, Bill Blackwell turned off a stretch of road in South Texas and onto a property where five oil wells are being drilled. Nobody stopped him. Blackwell wasn’t a threat. He owns the property, on which he has a second home. The drilling company, though, was supposed to maintain a guard at the entrance.

Merry Christmas California - No shopping days left for nuclear

California is getting a lump of coal for Christmas because it was naughty in shutting down the San Onofre Nuclear Generating Station (SONGS) in San Diego this year.

Japanese angst over nuclear energy weighs heavily on neighbors concerned about carbon emissions

As the year rolls to an end, lingering questions remain as to whether Japan will restart any of its idled nuclear reactors. Recent proclamations suggest that it won’t do so, given that the nation has reversed itself and says that it won’t cut its carbon emissions by 25 percent by 2020.

United wind bets leasing will transform the 'small wind' market

In September, I wrote about how certain wind technology and fuel-cell technology companies are borrowing a page from the success of companies like SolarCity SCTY -0.48% that pioneered the solar leasing model responsible for an explosion of residential installations over the past year.

Giant gleaming eggs will help solve urban water, energy and waste problems

Not too long ago, cities could be labeled strictly as takers: taking in food, water, energy and other resources, while dumping out mountains of garbage and oceans of polluted wastewater.

Solar leasing for small commercial solar projects

Residential and large commercial solar has grown by leaps and bounds by using third-party solar financing, such as the solar lease and power purchase agreement or ‘PPA.’  Within the residential sector, the sales process has been able to go from a time-consuming, one-off approach, to enabling a sales person to sell a solar lease within minutes.

Clean energy delivered to your door: Ethical electric interview

Ethical Electric provides clean electricity from renewable sources to consumers in a no-fuss no-muss way. Signing up via their website takes a matter of minutes and you keep the same utility and have the same utility bill – but use electricity from clean sources. Below is an interview with them that provides more details.

PVSolar report: Top 10 solar stories for 2013

At PV Solar Report, we’re thankful every day for the sun’s energy and for being part of the solar industry. For Thanksgiving, we stop for a moment to list just a few of the many great solar stories of 2013 we’re thankful for. 

India: A solar market you cannot afford to ignore

Its difficult to conduct business in India. But this hugely overshadows the opportunities India offers to international businesses, particularly in solar. Businesses cannot afford to ignore India because it is the world’s best solar market for the following reasons:

Geothermal visual: Understanding geologic features helps predict well capacity


Key: Geology Code 2: Large-scale volcanic structures; Geology Code 3: Younger volcanic features; Geology Code 4: Sedimentary basins. Larger scale volcanic structures may reflect higher permeability and could result in more successful geothermal power projects. Source: International Finance Corp.

Renewable year-end focus: Turkey

As the renewable energy market shifts and evolves each year, industry experts need to know where the next hot region will be in order to keep up with the changing tides.

Dreaming big: Six really far-thinking renewable energy plans

Every day we applaud and encourage all types of renewable energy development and deployment, in whatever forms make the most sense for their application: distributed solar PV, offshore wind, biomass conversions, hydropower (and hydro storage), geothermal.

Buffett’s $1 billion order shows wind power rivals coal

The decision by Warren Buffett’s utility company to order about $1 billion of wind turbines for projects in Iowa shows how a drop in equipment costs is making renewable energy more competitive with power from fossil fuels.

Renewable Year-end focus: Thailand

As the renewable energy market shifts and evolves each year, industry experts need to know where the next hot region will be in order to keep up with the changing tides.

Renewable year-end focus: Chile

As the renewable energy market shifts and evolves each year, industry experts need to know where the next hot region will be in order to keep up with the changing tides.

ABB has high hopes for bright solar future

ABB Ltd., the world’s largest builder of power grids, said growth in the solarindustry will become steadier as falling installation costs and the need to conserve oil help replace the fading subsidies that kickstarted the market in Europe.

Siemens to supply turbines for $2.6 billion cape wind project

Siemens AG, Europe’s biggest engineering company, agreed to supply turbines to the $2.6 billion Cape Wind project, the first offshore wind farm planned in the U.S.

Friday 27 December 2013

РАО ЭС Востока фиксирует снижение объёмов генерации электроэнергии

В ноябре 2013 г. электростанции холдинга выработали 2 700,5 млн. кВт-ч электроэнергии, что на 6,1% меньше, чем годом ранее, говорится в сообщении ОАО «РАО ЭС Востока».

Волго-Донские энергетики работают в режиме повышенной готовности

На территории Волгоградской и Астраханской областей установлен режим повышенной готовности, вызванный сложными метеорологическими условиями, сообщает пресс-служба филиала ОАО «ФСК ЕЭС»

ТГК-2 погасила 1,1 млрд руб долгов за газ в Ярославской области

ОАО «Территориальная генерирующая компания №2» (ТГК-2) погасило перед ООО «Газпром межрегионгаз Ярославль» задолженность в 1,1 миллиарда рублей, из-за которой вводились ограничения поставки природного газа компании, сообщает ТГК-2.

Объем инвестиций Газпрома в 2016г может вырасти на 16%

Объем инвестиций ОАО «Газпром» в 2015 и 2016 годах может составить 816,5 миллиарда и 938 миллиардов рублей соответственно против запланированных на следующий год 806 миллиардов рублей, сообщается в документах компании, полученных агентством Bloomberg.

Украина продолжит беречь энергию, несмотря на снижение цены на российский газ

Украина продолжит политику энергосбережения, несмотря на снижение цены на российский газ, заявил украинский премьер Николай Азаров в эфире украинского Первого национального телеканала в пятницу.

Газпром приступил к строительству газопровода-отвода в Калининградской области

Компания «Газпром» приступила к строительству газопровода-отвода и автоматической газораспределительной станции (АГРС) для второго по величине города в Калининградской области – Черняховска. Проект реализуется в рамках программы газификации региона на период 2012-2015 годы.

Красноярский край в 2013г ожидает увеличения добычи нефти на 17%

Добыча нефти на Ванкорском месторождении в Красноярском крае, основном месте ее добычи в регионе, в 2013 году в сравнении с прошлым годом вырастет на 17% – до 21,6 миллиона тонн, сообщил премьер края Виктор Томенко на заседании регионального правительства.

МОЭСК установила первую систему светоограждения ЛЭП

Центральные электрические сети – филиал ОАО «МОЭСК» при участии службы ВЛЭП ОАО «МОЭСК» в рамках пилотного проекта установили первую систему светоограждения на высоковольтной линии 220 кВ «Очаково-Говорово, 1».

Режим ЧС введен в 2-х микрорайонах Улан-Удэ, где без тепла могут остаться 30 тыс человек

Режим чрезвычайной ситуации введен в микрорайонах Загорск и Восточный, в которых более 30 тысяч жителей рискуют остаться без теплоснабжения из-за ограничения подачи воды от Улан-Удэнского авиазавода, сообщил представитель мэрии Улан-Удэ.

РФ не может поставить в Белоруссию 23 млн т нефти в 2014г из-за соглашения с КНР

Россия пока не может поставить в Белоруссию 23 миллиона тонн нефти в 2014 году из-за обязательств перед Китаем, заявил посол России в Белоруссии Александр Суриков на пресс-конференции в пятницу в Минске.

Еврохим ближе в переговорах по покупке акций Гродно Азот, чем Газпром

“Еврохим” сегодня ближе к результатам в переговорах по покупке акций “Гродно Азот”, чем “Газпром”, считает посол России в Белоруссии Александр Суриков.

Ηλιακή σφαίρα με απόδοση 30% συγκεντρώνει ηλιακή ακτινοβολία, φως της Σελήνης


Μια γυάλινη σφαίρα γεμάτη από ειδικό υγρό που συγκεντρώνει την ηλιακή ακτινοβολία και που ακολουθεί την πορεία του ήλιου χάρη σε έναν ηλιακό ιχνηλάτη δύο αξόνων είναι η ιδέα του Γερμανού αρχιτέκτονα Αντρέ Μπρέσσελ για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά: πρόταση για εφάπαξ επιβάρυνση και μείωση ταρίφας 25-27%

Μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου μετατίθεται η κατάθεση τελικής πρότασης για μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ενώ νέα σενάρια έρχονται στο φως της δημοσιότητας πέραν της μεσοσταθμικής μείωσης των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά κατά 43%.

Δυναμική είσοδος της Toshiba στην πυρηνική NuGen

Η ιαπωνική Toshiba ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα τελευταία στάδια διαπραγμάτευσης για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε κοινοπραξία η οποία πραγματοποιεί έργα πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία.

Διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού ηλεκτρικού σταθμού της Λωρίδας της Γάζας

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας διέκοψε τη λειτουργία του σήμερα ελλείψει καυσίμων που προέρχονται από το Ισραήλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας.

Μειωμένη η κατανάλωση ενέργειας στα Σκόπια

Η κατανάλωση ηλεκτρισμού στα Σκόπια μειώθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας στις 582.984 μεγαβατώρες, με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Ρεκόρ παραγωγής φέτος για την Elektroprivreda στη Βοσνία

Η βοσνιακή εταιρεία ηλεκτρισμού, Elektroprivreda BiH, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει να επιτύχει ρεκόρ παραγωγής με 7.450 γιγαβατώρες φέτος, ποσότητα αυξημένη κατά 14,4% σε σύγκριση με το 2012.

Αναβαθμίζουν την παραγωγή τους τα διϋλιστήρια της μέσης ανατολής με άξονα το 2030

Τα διϋλιστήρια της Μέσης Ανατολής εκτιμάται ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους μεσοπρόθεσμα με άξονα το 2020, αλλά δίχως να επενδύσουν σε ποιοτικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Σοβαρά ερωτηματικά για τις αναπτυξιακές επιλογές της κυβέρνησης δημιουργεί η ματαίωση του αιολικού πάρκου Νοτίου Σκύρου

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου η οικονομία ευρίσκεται σε συνεχή ύφεση καταγράφοντας απώλειες σχεδόν στο 30% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου νέα έργα και επενδύσεις δεν γίνονται και η Ελλάδα δεν εμπνέει καθόλου τους ξένους επιχειρηματίες,

Στις 3.500 ημερησίως οι αιτήσεις για κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Κοντά στις 3.500 αιτήσεις την ημέρα για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δέχτηκε η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα, από 80 - 100 που ήταν ο συνηθισμένος ρυθμός καθημερινά, πριν την έναρξη της νέας της τηλεοπτικής καμπάνιας.

Πληρώνει για το Μάιο τα φωτοβολταϊκά ο ΛΑΓΗΕ

Τη  Δευτέρα 30/12/2013  θα συνεχιστεί η εξόφληση τιμολογίων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για το μήνα Μάιο, με πληρωτέο ποσό έως και 120.000€, όπως ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ.

Πάνω από τα 100 δολ. το αργό

Ξεπέρασε τα 100 δολ. η τιμή του αργού την Παρασκευή, για πρώτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και τις εκτιμήσεις για υποχώρηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Κινεζικό ενδιαφέρον για ενέργεια και τουρισμό

Ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας εξέφρασαν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κινέζοι επενδυτές, με επικεφαλής τον Yu Zhayun, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Μειωμένη η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη λόγω απεργίας

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έπεσε στα 230.000 βαρέλια την ημέρα, αφότου οι εργάτες έκλεισαν τα ανατολικά τερματικά τον Ιούλιο.

Σε διαβούλευση οι αλλαγές που προτείνει η ΡΑΕ για τη χρήση δικτύου

Στη διατύπωση ενός συνόλου μεθοδολογικών αρχών για την τροποποίηση της υφιστάμενης μεθοδολογίας σχετικά με τον υπολογισμό των χρεώσεων χρήσης Συστήματος και Δικτύου προχώρησε η ΡΑΕ, σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο.

Με ανεμογεννήτριες Vestas το πρώτο αιολικό της Ιορδανίας

Με ανεμογεννήτριες της Vestas θα κατασκευαστεί το πρώτο αιολικό πάρκο της Ιορδανίας. Ειδικότερα, βάσει της σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη, η δανέζικη εταιρεία θα προμηθεύσει ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 117MW ενώ θα αναλάβει την εγκατάσταση και τη συντήρηση των ανεμογεννητριών για δέκα χρόνια.

Συμφωνία Ρώσων - Ασάντ για αξιοποίηση υδρογονανθράκων

Νέα δεδομένα στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου στην ανατολική μεσόγειο αλλά και στον εμφύλιο στη Συρία αναμένεται να φέρει ενεργειακή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του καθεστώτος Ασάντ και ρωσικής εταιρίας.

Λονδίνο: Άρχισαν οι δοκιμές των πρώτων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων

Τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία άρχισαν δοκιμαστικά δρομολόγια στο Λονδίνο. Στόχος να διαπιστωθεί κατά πόσο η τεχνολογία είναι βιώσιμη για σύντομες διαδρομές στη βρετανική πρωτεύουσα και εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές.

Οι διαπραγματεύσεις Σερβίας-ΕΕ δεν θα επηρεάσουν τον South Stream, λέει η Ρωσία

Η εισαγωγή των στάνταρτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον ενεργειακό τομέα, στη Σερβία, δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream, εκτιμά ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Σφαιρικά τα νέα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά;

Μια γιγαντιαία κρυστάλλινη σφαίρα γεμάτη νερό, η οποία λειτουργεί ως συγκεντρωτής ηλιακής ενέργειας παρακολουθώντας τον ήλιο και εστιάζοντας την ακτινοβολία του σε ένα συλλέκτη, είναι η πρόταση ενός γερμανού σχεδιαστή για ένα νέο σύστημα συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών.

«Ο South Stream είναι για την Ευρώπη ένας δωρεάν Nabucco»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ντραγκομίρ Στόινεφ δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι εδώ και τρεισήμισι χρόνια γύρω από το σχέδιο του «South Stream» στη χώρα του το μόνο που γίνονταν ήταν συζητήσεις, και ότι είναι επιμένει στην υλοποίηση του σχεδίου.

Στο 7,3% το μερίδιο των ΑΠΕ στην Κύπρο

Σταδιακή αύξηση σημειώνει την τελευταία τριετία, η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Μερικές σκέψεις πάνω στη διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο

Τις τελευταίες μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την προμήθεια φυσικού αερίου, με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2014. 

Ωριμάζουν οι σκέψεις για συνολικό ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού

Αυτή τη στιγμή εάν προστεθούν τα τεχνικά ελάχιστα των λιγνιτικών, των υδροηλεκτρικών αλλά και των ΑΠΕ, φτάνουμε η ισχύς των μονάδων που έχουν προτεραιότητα να ξεπερνά τη ζήτηση: σε κάποιες ώρες της ημέρας αυτή τη στιγμή η ζήτηση πέφτει κάτω και από τα 4500MW. Πρακτικά δηλαδή δεν υπάρχει αγορά!

Αντάρτες κατέλαβαν πετρελαιοπηγές στο Ν. Σουδάν

Οι αντάρτες του Νότιου Σουδάν που μάχονται υπέρ του πρώην αντιπροέδρου της χώρας Ρικ Μάκαρ κατέλαβαν ορισμένες πετρελαιοπηγές στην πολιτεία Γιούνιτι, όπου η παραγωγή αργού έχει σταματήσει από τις αρχές της εβδομάδας λόγω των συγκρούσεων, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας.

€674 εκ. από την ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη στην Κύπρο

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου, για ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την υποβολή προτάσεων για αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν τους τομείς πράσινης ανάπτυξης, ενέργειας, βιοκλιματικής κτιρίων και βιοποικιλότητας.

Στουρνάρας: Οριστικό "όχι" σε μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Οριστικό τέλος στις πιέσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως αυτές εκφράστηκαν από 41 βουλευτές της ΝΔ και από τον ίδιο τον Χ. Σταϊκούρα, επιχείρησαν να δώσουν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης. 

Thursday 26 December 2013

ГЭХ не дозрел до перехода на единую акцию

Переход трех компаний Газпром энергохолдинга – ТГК-1, Мосэнерго и ОГК-2 – на единую акцию – это вопрос долгосрочной перспективы, об этом говорил руководитель Газпром энергохолдинга, заявив, что это может случиться не ранее 2015-2016 года.

ПС 220 кВ Абакан-районная реконструируют для выдачи допмощности Абаканской ТЭЦ

МЭС Сибири начали реконструкцию подстанции 220 кВ Абакан-районная для выдачи дополнительной мощности Абаканской ТЭЦ в энергосистему Республики Хакасии. В рамках проекта на открытом распределительном устройстве110 кВ будут установлены семь новых элегазовых выключателей.

Hyundai к 2017г построит в Узбекистане завод синтетического топлива

Южнокорейская Hyundai Engineering & Construction подписала контракт на строительство “под ключ” технологической части завода по производству синтетического топлива (процесс GTL – gas to liquid) в Кашкадарьинской области на юге Узбекистана, сообщил в четверг источник в компании Uzbekistan GTL.

Германия может подключиться к созданию консорциума по управлению украинской ГТС

Германия в будущем году может подключиться к переговорам по созданию консорциума по управлению украинской газотранспортной системой, заявил независимый эксперт по вопросам энергетики Валентин Землянский.

Экономическую модель БН-1200 просчитают в начале 2014г

Экономическая модель энергоблока с реактором на быстрых нейтронах БН-1200 может быть просчитана уже в начале 2014 года, сообщил журналистам генеральный директор концерна «Росэнергоатом» Евгений Романов.

На НВАЭС-2 установлена верхняя часть купола реакторного здания ЭБ-1

На Нововоронежской АЭС-2 (генеральный проектировщик и генподрядчик – ОАО «Атомэнергопроект», Москва) на штатное место установлен верхний ярус купола наружной защитной оболочки (НЗО) реакторного здания энергоблока № 1.

Экспортная пошлина на нефть с 1 января может вырасти на 4%

Экспортная пошлина на сырую нефть с 1 января 2014г. может вырасти на 15,3 долл./т (или на 4%) – до 401 долл./т с 385,7 долл./т в декабре 2013г. Об этом говорится в документе Минэкономразвития (МЭР) РФ, содержащем предварительные результаты расчета ставок таможенных пошлин на январь.

Να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο στην Ατλαντική συμφωνία εμπορίου ζητούν οι ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμπεριληφθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην ατλαντική συμφωνία εμπορίου που συνομολογείται αυτόν τον καιρό ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πολλές προσφορές χρηματοδότησης για το διϋλιστήριο STAR της Τουρκίας

Η τουρκική Turcas Petrol, μια από τους βασικούς μετόχους του νέου διϋλιστηρίου, STAR, στη Σμύρνη, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο προσέλκυσε 17 προσφορές χρηματοδότησης ύψους 5 δις. δολαρίων από 17 διαφορετικές τράπεζες, εγχώριες και ξένες.

Δεν ανανεώνει δύο μακροπρόθεσμα συμβόλαια για ηλεκτρισμό από συμβατικές μονάδες η RWE

Η γερμανική RWE, μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Γερμανίας, δεν πρόκειται να ανανεώσει δύο μακροπρόθεσμα συμβόλαια για αγορά ενέργειας παραγόμενης με άνθρακα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Βραζιλία: Συμφωνία της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να σώσει την πετρελαϊκή του Είκε Μπατίστα

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος της Βραζιλίας, Είκε Μπατίστα, επιχειρεί να ανακτήσει τον έλεγχο της πετρελαϊκής του, στα πλαίσια μιας συμφωνίας με τους δανειστές της που αφορά την προσφορά μετοχών για χρέος ύψους 5,8 δις. δολαρίων.

50 εκατ. ευρώ από την EBRD για έργα ΑΠΕ στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ( EBRD) προσφέρει άλλα 50 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για την χρηματοδότηση έργων στους τομείς των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Πως η Συρία εισάγει αργό πετρέλαιο από το Ιράκ μέσω Αιγύπτου

Η συριακή κυβέρνηση του Ασάντ έλαβε σημαντικές ποσότητες ιρακινού αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού SUMED και της Αιγύπτου κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, όπως προκύπτει από την εξέταση των σχετικών εγγράφων και των δρομολογίων των πλοίων.

Σε ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα για την αιθαλομίχλη - Τι προβλέπεται

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες κατά τις οποίες εκδίδεται σύσταση για περιορισμό της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων προβλέπουν υπουργικές αποφάσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Wednesday 25 December 2013

県営太陽光発電所が発電スタート 村山

県が村山市楯岡笛田で建設を進めていた太陽光発電所(メガソーラー)が完成し、25日に発電を開始した。公営のメガソーラーとしては県内初めてで、民間を含めると6番目。

英国のエネルギー専門家が警鐘を鳴らす 「日本よ、EUを見習うな」

「The Vital Spark」論文(下参照)の筆者、グィジアン・プリンズ ロンドン経済大学名誉教授とジョン・カンスタブル英国再生可能エネルギー財団理事長に世界の気候変動対策と日本の今後について聞いた。

名取のメガソーラー稼働 東北初進出の九電工、現地で竣工式

九州電力系列の九電工(福岡市)が宮城県名取市愛島台に建設していた出力2002キロワットの大規模太陽光発電所(メガソーラー)が完成し、現地で24日、竣工(しゅんこう)式があった。九電工は九州を中心に全国約100カ所でソーラー事業を展開し、東北進出は初めて。

インド、太陽光発電の能力拡大 新たに175万キロワット設置

インドは来年以降、太陽光を利用した発電が大幅に拡大する見通しだ。同国の太陽光発電導入計画「ジャワハルラル・ネルー国家太陽エネルギー発電計画 (JNNSM)」は、国内の太陽光発電能力を2017年までに1000万キロワット、22年には2000万キロワットに引き上げることを目指している。現 地紙エコノミック・タイムズなどが報じた。

メタンハイドレート探査初成功 中国、2030年に実用化へ

【上海=河崎真澄】中国国土資源省が広東省沿岸の海域で行った調査で、次世代エネルギー資源として注目されている高純度メタンハイドレート探査に初めて成 功し、2030年の実用化に向けて採掘と技術開発を進める計画を策定したことが分かった。中国がメタンハイドレート実用化時期を設定したのは初めてとみら れ、日本などとの国際開発競争が激化しそうだ。

「メタンハイドレート」中長期開発計画案取りまとめ 経産省

次世代エネルギーとして期待される「メタンハイドレート」の中長期的な開発計画案を、経済産業省の有識者会議が、24日午前に取りまとめた。

【個別銘柄】保険や三菱自高い、大ガス売り、オンコセラ急落

(ブルームバーグ):きょうの日本株市場で、株価変動材料のあった銘柄の午前の終値は次の通り。

大ガスが急落、シェールガス掘削計画で特別損失を計上

 同社は、子会社を通じて参画している米国のピアソール・シェールガス・オイル開発プロジェクトにおいて、経済性に見合った油・ガスが取り出せず、採算性 が見込めないため、減損損失を計上すると発表。今3月期の第3四半期に約290億円を特別損失として計上し、今期の業績予想を下方修正した。

来月、クリーンエネルギー講座 山梨

 県生涯学習推進センターは、来年1月に開催する現代的課題講座「やまなしのクリーンエネルギー」(全2回)の受講者を募集している。受講無料。初回の8 日は県防災新館・1階オープンスクエア(甲府市丸の内)を会場に、同時開催の「小水力発電フェア」を見学しながら、小水力発電の仕組みや現状、展望を紹介 する。講師は三峰川電力の古矢千吉特別顧問。

再生エネ、EUが独を批判 「賦課金、違法に企業優遇」

【鈴木友里子、 ベルリン=松井健、ブリュッセル=野島淳】太陽光や風力発電など再生可能エネルギーを普及させる「固定価格買い取り制度」をめぐり、ドイツと欧州連合 (EU)が対立している。メルケル政権は「脱原発」を選び、再生エネの拡大と強い経済の両立をめざすが、思わぬ横やりが入った形だ。独などを参考に制度を 導入した日本もひとごとではない。

阿特斯阳光电力再出售两座公共事业规模光伏发电站

 阿特斯阳光电力(Canadian Solar)日前继续一系列项目出售,与公共服务与公共事业集团(PSEG)就4.4GW DC光伏发电站签署协议。

英国最大光伏电站获得规划许可

 英国可再生能源供应商Good Energy的一座49.9MW太阳能电站日前获得临时规划许可,该电站是继最近几周公布40MW和41MW太阳能园区后,英国最大光伏电站。

海南响水20MW光伏电站110KV升压站正式启动并成功并网送

 经过4个多月的努力,海南水电集团下属响水发电公司20MW光伏电站110KV升压站于2013年12月3日正式启动,并于12月6日12时成功并网送电,标志着响水光伏项目建设已取得初步的成效。目前有2个区2MW并网发电,其他区域将于12月底前陆续并网送电。

旭双公司首片多晶硅高效组件成功下线

近日,东旭集团旭双公司技术研发部开发的第一片多晶硅高效组件成功下线,标志着旭双在多晶硅组件研发道路上迈出成功的第一步。

旭双公司首片多晶硅高效组件成功下线

 近日,东旭集团旭双公司技术研发部开发的第一片多晶硅高效组件成功下线,标志着旭双在多晶硅组件研发道路上迈出成功的第一步。

中海阳成功中标中节能敦煌20MW并网光伏发电项目

近日,中海阳能源集团股份有限公司成功中标中节能敦煌20兆瓦并网光伏发电项目。作为该项目的EPC总承包方,中海阳将为其提供全方位解决方案。

Renesola太阳能电池板获得 CSA国际认证

 瑞能集团(Renesola Ltd) 12月23日宣布,其瑞能江苏产品中心实验室获得了 Canadian Standards Association(CSA)的 ISO/IEC 17025:2005 认证。

阿特斯阳光电力再出售两座公共事业规模光伏发电站

 阿特斯阳光电力(Canadian Solar)日前继续一系列项目出售,与公共服务与公共事业集团(PSEG)就4.4GW DC光伏发电站签署协议。

Solar Frontier建设“东北工厂” 开辟太阳能电池新生产基地

日本昭和壳牌石油公司开展太阳能电池生产及销售业务的全资子公司Solar Frontier公司日前作出决定,将建设利用自主技术制造CIS薄膜太阳能电池的新生产基地“东北工厂”(暂称)。这将是Solar Frontier的第四座工厂,建于宫城县大衡村,计划在2015年3月之前启用。该工厂将瞄准全球市场,采用最新量产技术,进行高效率生产。

SolarWorld力挺美国防部禁止采购中国光伏产品

美国最新出台的政策禁止采购中国装配的光伏组件并用于美国军事基地,这恰恰迎合了《购买美国产品法案》的预期目标。

海润光伏拟投资11亿元建100兆瓦光伏电站

海润光伏(600401)周二盘后发布公告,2013年12月20日,公司与察右后旗人民政府签署了《太阳能发电项目开发框架协议》,双方将在总投资11亿元的察右后旗100MW太阳能发电项目中展开合作。

大全能源:2015年多晶硅成本质量超欧美韩

   日前,某峰会在上海召开,围绕光伏产业的前景以及各个产业链条的生产复苏情况,进行了热烈的讨论。

全洲科技光伏设备被投诉60多次 涉及金额近百万

近日,黄石的任先生向本报投诉,自己加盟了一家名为“武汉全洲科技有限公司”的企业,花了2万元从该公司购买了一批太阳能发电设备。结果,被公司宣 称“发电性能良好,平均一天发10度电”的设备,运回黄石之后,“一天连一度电都发不出来”,根本卖不出去。他觉得自己受骗了,已经向工商部门投诉。

现代集团安装韩国最大屋顶光伏发电系统

 本周,韩国最大的汽车制造商现代集团(Hyundai)安装了该国最大的屋顶光伏发电系统--该项目坐落于距离韩国首都首尔95公里的峨山市制造工厂的屋顶上,由40,000片光伏组件构成,年发电量达到1150万千瓦时。

东材科技太阳能电池背板膜产销两旺 年内合同超2万吨

 东材科技12月23日公告,受益于光伏行业的回暖,公司太阳能电池背板膜产品自10月份以来产销两旺。“年产2万吨特种聚酯薄膜”生产线试车进展顺利,试产产品已通过客户的质量检测,反映良好。

昱辉阳光江苏中心实验室获得CSA颁发ISO/IEC17025:2005认证

 昱辉阳光有限公司,今天宣布其昱辉阳光江苏省产品中心实验室获得加拿大标准协会颁发的ISO / IEC 17025:2005认证。CSA是一家主张安全、可持续性和性能高标准的国际认证组织。在CSA进行的厂商认证测试计划目击检查中, 共涵盖了昱辉阳光太阳能电池板的12种测试。在这样严格的目击程序下的认证意味着昱辉阳光的光伏面板检测和校准完全符合国际标准,并确认了昱辉阳光江苏实 验室在太阳能行业的领先地位。

英国Good Energy集团拟建49.9兆瓦光伏农场

Good Energy集团--英国唯一的一家100%可再生能源电力供应商--日前获得临时规划许可,该公司将在英格兰东部的诺福克(Norfolk)的一座废弃空军基地内建设一座49.9 MW太阳能光伏发电农场。

易事特携手宁夏电力 打造安全电网

日前,记者从全球电能质量解决方案供应商广东电源股份有限公司(以下简称“易事特”)西北市场获知,易事特旗下UPS电源产品,继多次服务于华中、华南、 东北、西南、东南等地区后,再次成功中标国网宁夏电力电源系统“总部统一组织监控,省公司具体实施”大型采购计划,携手宁夏电力,打造宁夏地区安全电网, 展示了易事特在电力领域的强大产品优势和品牌影响力。

SolarWorld重组揭示亏损高于预期

由于SolarWorld(ETR:SWV)财务重组活动,正在进行的账目审计日前透露,该公司2012财年额外非现金减值支出约为1.4亿欧元。

Tuesday 24 December 2013

Wood-pellet bonds show US biomass market expanding worldwide

A Louisiana lumber town has become the crossroads for an unusual buyer and seller in the U.S. municipal market: private-equity firm KKR & Co. and the world’s biggest manufacturer of wood pellets.

Renewable Year-end focus: India

As the renewable energy market shifts and evolves each year, industry experts need to know where the next hot region will be in order to keep up with the changing tides.

Utility-scale renewable energy development in the US faces obstacles in 2014

“Some think it is the beginning of the end here for renewable energy in the United States,” began Adam Umanoff partner at Akin Gump at the start of his presentation for energy media in early December. As a renewable energy journalist based in the U.S. this was a very provocative statement indeed.

Завершена реконструкция ПС 330 кВ Рославль в Смоленской области

МЭС Северо-Запада завершили реконструкцию подстанции 330 кВ Рославль, обеспечивающей выдачу мощности Смоленской атомной электростанции в энергосистему Смоленской области, а также надежность транзита электроэнергии на подстанции 330 кВ Кричев и Витебск в Белоруссии.

На Саратовской ГЭС модернизирован гидрогенератор ГА-7

В рамках реализации программы комплексной модернизации (ПКМ) на Саратовской ГЭС (филиал ОАО «РусГидро») после успешного 72-х часового комплексного опробования введен в эксплуатацию гидроагрегат № 7. По счету это 20-й из 21 вертикальных гидроагрегатов станции, на котором произведена реконструкция гидрогенератора с модернизацией основных узлов.

Объем торгов топливом на СПбМТСБ во вторник снизился на 3,6%

Объем торгов на Санкт-Петербургской международной товарно-сырьевой бирже (СПбМТСБ) во вторник снизился на 3,6% – до 2,65 миллиарда рублей, следует из материалов биржи.

Нефть дорожает на геополитической напряженности в Африке

Мировые цены на нефть незначительно растут во вторник в преддверии Рождества, а также на опасениях относительно перебоев в поставке сырья из-за эскалации политической напряженности в Южном Судане, свидетельствуют данные торгов.

Амурнедра начали прием заявок от геофизических компаний на поиск нефти и газа

Амурнедра начали прием заявок от геофизических компаний на сейсморазведку нефти и газа в Амурской области, которая будет профинансирована из федерального бюджета, сообщил регионального управления по недропользованию (Амурнедра) Вячеслав Кузьмин.

Из Австрии в Дагестан прибыло рабочее колесо для Миатлинской ГЭС

На Миатлинскую ГЭС Дагестанского филиала ОАО «РусГидро» из Австрии доставлено рабочее колесо гидроагрегата № 1. Замена оборудования гидротурбин станции проводится в рамках Программой комплексной модернизации «РусГидро» (ПКМ).

ТВЭЛ поставит для финской АЭС Ханхикиви-1 ядерное топливо на более чем 450 млн евро

Топливная компания “ТВЭЛ” поставит для новой финской АЭС “Ханхикиви-1″ ядерное топливо на более чем 450 миллионов евро, сообщил представитель пресс-службы компании.

Το κόστος θέρμανσης «καίει» τα κέρδη των ξενοδόχων

Σε ρυθμούς καλοκαιριού κινείται ο τουρισμός. Αισιόδοξοι ότι οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 80% είναι οι ξενοδόχοι στους χειμερινούς προορισμούς, καθώς οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά και αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Νέες πληρωμές από ΛΑΓΗΕ για Απρίλιο - Μάιο

Την ολοκλήρωση της εξόφλησης των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ για τον Απρίλιο ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ, όπως είχε έγκαιρα δημοσιεύσει το energypress.gr. Παράλληλα, εξοφλούνται περισσότεροι από 6.000 παραγωγοί  με πληρωτέο ποσό έως και 3.560€ για τον Μάιο.

Οι κίνδυνοι από τη φθηνή θέρμανση

«Μη βάζετε τον θάνατο στα σπίτια σας», λένε οι ειδικοί μετά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου η 13χρονη Σάρα πέθανε από το μαγκάλι που είχε ανάψει η μητέρα της για να ζεσταθούν.

Καθυστέρηση 15 ημερών για νέα «ενδιάμεση λύση» αερίου στην Κύπρο

Έκτακτη σύσκεψη όρισε για σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης με εκπροσώπους της ΑΗΚ, της ΔΕΦΑ, της ΡΑΕΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, ώστε να εξεταστούν και να επιλυθούν άμεσα οι ενδοιασμοί και τα προβλήματα που έθεσε την υστάτη η AHK, στην προκήρυξη του νέου διεθνούς διαγωνισμού για την «ενδιάμεση λύση».

«Μίνι» μετασχηματιστής για laptop από την FINsix

Έναν μετασχηματιστή για laptop ο οποίος είναι κατά 75% μικρότερος από τους «συμβατικούς» ανέπτυξε μία startup που ειδικεύεται στον χώρο των power electronics, η FINsix.

Έρευνα για την εγκατάσταση μεγάλων φ/β στην Κρήτη

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας «Έρευνα χωροθέτησης για τη βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων Φ/Β και Ηλιοθερμικών ισχύος στη Περιφέρεια Κρήτης» παρουσιάστηκαν την Παρασκευή σε ειδική σύσκεψη στην Περιφέρεια  από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Süddeutsche Zeitung: Η ελληνική κρίση αισθητή και στον ατμοσφαιρικό αέρα


Η ποιότητα του αέρα στις ελληνικές μεγαλουπόλεις έχει επιδεινωθεί δραματικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Βασική αιτία της επιδείνωσης θεωρείται η φτώχεια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Στα επίπεδα του 2009 οι εισπράξεις από τη φορολογία καυσίμων

Στα επίπεδα του 2009 κινούνται οι εισπράξεις από τη φορολογία καυσίμων παρά το γεγονός ότι η φορολογική επιβάρυνση την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σημειώνεται πως ενδιάμεσα ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 19% στο 23% και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450%, από τα 60 ευρώ τα χίλια λίτρα στα 330 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Τo Χριστουγεννιάτικο παραμύθι στην ενέργεια

Τρεις δήμαρχοι του λεκανοπεδίου, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία, ζήτησαν τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αναξιοπαθούντες δημότες τους και ως συνήθως, δεν είπαν κουβέντα για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Λακκοτρύπης: Μόνο όταν γίνουν γεωτρήσεις θα ξέρουμε 100% για το πετρέλαιο

Είναι θέμα επιχειρηματικής απόφασης της εταιρείας Noble κατά πόσο θα στοχεύσει πρώτα σε πετρέλαιο και μετά σε φυσικό αέριο δήλωσε σε συνέντευξη του στο SigmaLive, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει όρος στο συμβόλαιο που να προνοεί είτε το ένα είτε το άλλο.

Επιμένουν τρόικα και Κομισιόν για τις αλλαγές στη λιανική αερίου

Την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ενεργειακά, διαπιστώθηκε ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μετατίθεται χρονικά, με τη σύμφωνη γνώμη και των δανειστών.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι παραγγελίες πετρελαίου

Στα περσινά επίπεδα κινούνται οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Αυτόματο μηχάνημα ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σχεδιάζει κινεζική εταιρεία

Πώς συνδυάζεις την ευελιξία του car sharing και την ηλεκτροκίνηση με το πάτημα ενός κουμπιού; Μια κινεζική εταιρεία προτείνει μια λύση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη χώρα και όχι μόνο: εκατοντάδες γκαράζ, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με γιγαντιαίους αυτόματους πωλητές, μόνο που αντί για σοκολάτες και αναψυκτικά κρύβουν μέσα τους μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα κατάλληλα για βόλτες στην πόλη.

«Nα επιστραφούν οι εγγυητικές για τα ανεκτέλεστα αγροτικά φωτοβολταϊκά»

Την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά η υλοποίηση των οποίων ματαιώθηκε ζητάει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

Έγκριση των πρότυπων συμβάσεων μεταφοράς αερίου από τη ΡΑΕ

Την απόφαση έγκρισης των Πρότυπων Συμβάσεων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου α) σε αδιάλειπτη βάση, β) σε διακοπτόμενη βάση, γ) με τη διαδικασία της εικονικής ανάστροφης ροής, και δ) της Πρότυπης Σύμβασης χρήσης εγκατάστασης ΥΦΑ δημοσίευσε η ΡΑΕ.

Δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο, λέει η κυβέρνηση

Απορρίπτει το αίτημα των 41 βουλευτών της ΝΔ για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (ΕΦΚ) η κυβέρνηση. Κορυφαία κυβερνητική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για να ανοίξει νέο μέτωπο με την τρόικα».

Επίδομα θέρμανσης: Αίτηση από 710.000 νοικοκυριά

Έσπασαν τα κοντέρ της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ξεπερνώντας τις 710.000 όταν αρχικά το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε τους δικαιούχους σε 580.000.

Δ.Διαμαντής: Αιχμή του δόρατος της ενέργειας η εξοικονόμηση

Η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι ο κλάδος της ενέργειας που θα λειτουργήσει καλύτερα από όλους, εκτιμά σε συνέντευξή του στο energypress.gr ο Πρόεδρος του ΔΣ της 3DS Energy, Διαμαντής Διαμαντής.

Ρόλο… «βασικού μετόχου» έχουν πλέον οι τράπεζες στην αγορά ενέργειας

Από την αγορά των φωτοβολταϊκών μέχρι τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, είναι πλέον σαφές ότι οι τράπεζες κατέχουν το ρόλο του «βασικού μετόχου».

«Ρεφενέ» κάλυψη της τρύπας του ΛΑΓΗΕ και στη συνέχεια κούρεμα στις ταρίφες των ΑΠΕ

Για μετά τα Χριστούγεννα φαίνεται ότι μετατίθεται η παρουσίαση της πρότασης του ΥΠΕΚΑ για τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Η συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Monday 23 December 2013

Απόσβεση επένδυσης για αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου με ξύλου ή pellet



Εν συνεχεία της οικονομοτεχνικής ανάλυσης για την αντλία θερμότητας που κάναμε. Στην παρακάτω έρευνα θα γίνει μια οικονομοτεχνική ανάλυση σχετικά με την απόσβεση που θα έχει κάποιος στο σπίτι του αν επιλέξει να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου θέρμανσης με λέβητα ξύλου-πέλλετ.

Αιολική ενέργεια: «πράσινο» για 9 μεγάλα έργα ισχύος 218,5 MW στις Κυκλάδες

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία 9 μεγάλων Αιολικών σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο του Νομού Κυκλάδων

Επίδομα θέρμανσης: την Τρίτη η δεύτερη δόση

Πιθανότατα αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε ερωτήματα φορολογούμενων μέσω «twitter».

ΙΕΑ World Energy Outlook 2013: Επιδοτήσεις 4,7 τρισ. στις ΑΠΕ έως το 2035

Στα 4,7 τρισ. δολ. αναμένονται συνολικά οι επιδοτήσεις του κλάδου ΑΠΕ έως το 2035, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος.

Enel και ArcelorMittal εγκαταλείπουν πυρηνικό project στη Ρουμανία

Η ιταλική εταιρεία υπηρεσιών κοινής ωφελείας, Enel, και η χαλυβουργία ArcelorMittal προβαίνουν σε πώληση του συνόλου των μετοχών τους στο πρότζεκτ για την επέκταση του ρουμανικού πυρηνικού σταθμού της Τσερναβόδα.

Η έλλειψη αποθήκης η αχίλλειος πτέρνα του Ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου

Για μια ακόμη φορά η έλλειψη επαρκούς αποθηκευτικού χώρου αποδεικνύεται το τρωτό σημείο του συστήματος μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό το προ-περασμένο Σαββατοκύριακο όταν ο ΔΕΣΦΑ έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το σύστημα φυσικού αερίου, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων LNG στη Ρεβυθούσα.

Όμιλος Κοπελούζου: Τα αιολικά που έχει εγκαταστήσει στις Κυκλάδες

Από τον Φεβρουάριο του 2006 αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου το πρωτοποριακό έργο της ανάπτυξης αιολικών πάρκων στις νήσους Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο με ταυτόχρονη διασύνδεση των νησιών αυτών αλλά και της Σύρου με το Ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική).

Η ΠΟΣΠΗΕΦ ευχαριστεί για τις πληρωμές των παραγωγών

Τις ευχαριστίες της προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνη, σχετικά με την επίσπευση της εκταμίευσης του επιστρεφόμενου ΦΠΑ 80 εκατ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ).

Boralex: Ολοκληρώνει αιολικό 32 MW στη Γαλλία

Πλησιάζει στην ολοκλήρωση των εργασιών στο αιολικό πάρκο La Vallée, ισχύος 32 MW, στη Γαλλία η καναδική κατασκευάστρια Boralex. Η πρώτη φάση του έργου, 18 MW, ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη αναμένεται να έχει τελειώσει ως τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Νέο συμβόλαιο για τη Vestas στην Ιορδανία

Νέα παραγγελία για την προμήθεια ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο Al Tafila στην Ιορδανία, συνολικής ισχύος 117 MW, εξασφάλισε η Vestas.

Το μεγαλύτερο φ/β στέγης της Ν. Κορέας εγκατέστησε η Hyundai

Η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai εγκατέστησε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στέγης στη Νότια Κορέα στο εργοστάσιο παραγωγής της στο Asan, το οποίο αποτελείται από 40.000 πάνελ και έχει δυναμική για 11,5 εκατ. kWh ετησίως.

Οι εξαγωγές άνθρακα πίσω από την εκτέλεση του θείου του Κιμ Γιονγκ-Ουν;

Ο θείος του βορειοκορεάτη ηγέτη και ανεπισήμως δεύτερος στην ιεραρχία του βορειοκορεατικού καθεστώτος εκτελέσθηκε επειδή επιχειρούσε να ελέγξει τις πολύ επικερδείς εξαγωγές άνθρακα, υποστήριξε σήμερα ο αρχηγός των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών, μερικές ημέρες μετά την "εκκαθάριση" που έγινε στην κορυφή του κράτους της Βόρειας Κορέας.

Pacific Rubiales: Πουλά το 5% της συμμετοχής της σε αγωγό για $385 εκατ.

Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου του ιδιωτικού τομέα στην Κολομβία, Pacific Rubiales Energy Corp., προχωρά στην πώληση μεριδίου του μεγαλύτερου πετρελαϊκού αγωγού της χώρας.

Τεχνικός σύμβουλος για 22 φ/β έργα η "Μεσσαρίτης Ανανεώσιμες"

Το ρόλο του τεχνικού συμβούλου για 22 Φ/Β έργα των εταιριών Tanagra Solar Energiaki S.A και S Aether Energy S.A, συνολικής ισχύος 15MW, ανέλαβε η εταιρία "Μεσσαρίτης Ανανεώσιμες", συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Sechin: Το deal με τη Morgan Stanley θα ενισχύσει την εικόνα της Rosneft στην αγορά

Η αγορά μονάδας trading πετρελαίου της Morgan Stanley από τη Rosneft, θα ενισχύσει την παρουσία της ρωσικής εταιρείας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλός της Igor Sechin.

ΗΠΑ: Διευκολύνσεις στις επενδύσεις αποθήκευσης άνθρακα

Τελική ρύθμιση η οποία εξαιρεί την αποθήκευση CO2  από τους κανονισμούς σχετικά με τα επικίνδυνα απόβλητα εξέδωσε η Αρχή Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ.

Μεξικό: Υπεγράφη ο αμφιλεγόμενος ενεργειακός νόμος

"Έπεσαν" οι υπογραφές για το εκτελεστικό διάταγμα που αφορά τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς του Μεξικού, βάζοντας τέλος στο κρατικό μονοπώλιο πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά από δεκαετίες. Στόχος είναι η τόνωση της παραγωγής με την προσέλκυση ξένων επενδυτών και η μείωση των τιμολογίων ενέργειας.

Ρωσία: Ξεκίνησε η παραγωγή πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική

Το Prirazlomnoye, το  πρώτο ρωσικό υπεράκτιο πεδίο στην Αρκτική, έχει αρχίσει την παραγωγή πετρελαίου, ανακοίνωσε η Gazprom την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πεδίο όπου είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβριο οι ακτιβιστές της Greenpeace μετά από σχετική διαμαρτυρία που είχαν πραγματοποιήσει.

Κυπριακή ΑΟΖ: Φυσικό Αέριο ή Πετρέλαιο;

Πρόωρες χαρακτηρίζονται οι όποιες ελπίδες ή και προοπτικές σε σχέση με την εξόρυξη πετρελαίου από την κυπριακή ΑΟΖ μετά τις σεισμογραφικές μελέτες της Noble.

Ιαπωνία: Μείωση 11% στις ταρίφες των φ/β "βλέπει" το BNEF

Κατά 11% ενδέχεται να μειώσει τις ταρίφες στα φωτοβολταϊκά η Ιαπωνία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg New Energy Finance, λόγω της πτώσης στα κόστη των συστημάτων φ/β. Ειδικότερα, οι νέες ταρίφες θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στα 32 γεν ανά κιλοβατώρα για το 2014, από 36 γεν που είναι σήμερα (και οι δύο τιμές είναι προ φόρων).

Οι νέοι κινητήρες ρυπαίνουν περισσότερο!

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια δίνουν έναν μεγάλο αγώνα ώστε να μειώσουν την κατανάλωση και τους ρύπους στα μοντέλα τους. Φαίνεται πως η λύση για τους κινητήρες βενζίνης είναι ο συνδυασμός μικρού κυβισμού με άμεσο ψεκασμό και turbo.

7η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα η juwi Hellas

Τη λίστα με τις 20 ταχύτερα ανερχόμενες ελληνικές εταιρείες δημοσίευσε το περιοδικό Furtune (τεύχος Νοεμβρίου), κατατάσσοντας στην 7η θέση την ελληνική θυγατρική του ομίλου της juwi.

Αυξάνουν το κεφάλαιό τους στον South Stream Gazprom και BEH

Η Gazprom και η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding (BEH) προχωρούν στην αύξηση του κεφαλαίου της μεταξύ τους κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του εγχώριου τμήματος του αγωγού South Stream κατά 97,7 εκατ. ευρώ.

Χάλκινο στην Green Evolution για το προϊόν «CO2NS/WEBSITE»

Με το Χάλκινο Βραβείο (Bronze Award), στην κατηγορία Climate Change Prevention, βραβεύθηκε η Green Evolution Α.Ε. για το προϊόν «CO2NS/WEBSITE», στο πλαίσιο των «Environmental Awards 2014».

ΠΟΠΕΚ: (Ξανά)ζητά μείωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης για να ζεσταθούν οι πολίτες

Γι’ άλλη για φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για άρση της απόφασης εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2011-2012, ώστε να επανέλθουν οι τιμές λιανικής κάτω από το 1 ευρώ και να ζεσταθούν οι πολίτες.

Ιράκ: Κοντά σε λύση για την ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας - ιρακινού Κουρδιστάν‏

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, Abdul Kareem Luaiby δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως η Βαγδάτη θα βρει μια λύση με την Τουρκία στο θέμα της ενεργειακής συμφωνίας με την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

Κατασκευή γραμμής μεταφοράς ρεύματος 400 kV από Αλβανία-Κόσοβο‏

Το Κόσοβο και η Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 400 kV που θα συνδέει τα δίκτυα τους και θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη κατανάλωση αλλά και θα συμβάλει στη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά και βαλκανικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας.

Αρχική δημόσια εγγραφή, αρχές του 2014, για θυγατρική της Qatar Petroleum

Σε αρχική δημόσια εγγραφή αναμένεται να προχωρήσει τον επόμενο μήνα n Mesaieed Petrochemical Holding Co., τμήμα του κρατικού ενεργειακού ομίλου του Κατάρ Qatar Petroleum, από την οποία φιλοδοξεί να αντλήσει 880 εκατ. δολ., συμφώνα με αξιωματούχους.

Στο Εθνικό Τυπογραφείο η ΚΥΑ για δωρεάν ρεύμα τις μέρες αιθαλομίχλης

Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται η σχετική ΚΥΑ, άρα πρακτικά μπορεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ, για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου τις ημέρες «συναγερμού» για αιθαλομίχλη, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σταθεροποίηση της τιμής αργού, το 2014, «βλέπει» η Σ. Αραβία

Αισιόδοξος ότι οι τιμές αργού θα παραμείνουν σταθερός για το 2014, μετά την απόφαση του OPEC να κρατήσει αμετάβλητο το πλαφόν της παραγωγής, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi. «Το πλαφόν έμεινε αμετάβλητο καθώς η κατάσταση στην αγορά είναι

Ένα βήμα πριν από τη διαιτησία ΔΕΠΑ και Gazprom αν οι Ρώσοι δεν "ρίξουν" κι άλλο την τιμή

Μεγάλη εμφανίζεται να είναι η διαφορά που χωρίζει πριν το τελευταίο ραντεβού των διαπραγματεύσεων, τη ρωσική Gazprom και τη ΔΕΠΑ για το θέμα της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου.

Σενάρια για "λογιστική" διαχείριση της τρύπας του ΛΑΓΗΕ σε συνδυασμό με το new deal

Ο φόβος των αντιδράσεων εκ μέρους των χιλιάδων παραγωγών ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά, αλλά και κάποιων βουλευτών της επαρχίας από τα δύο κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν «την καταστροφή των επενδυτών», έχει κάνει το ΥΠΕΚΑ να μελετά εξαρχής τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Sunday 22 December 2013

再エネ比率20%には風力の大型開発が必要

 再生可能エネルギー(以下、再エネ)の全量固定価格買取制度(通称FIT)が2012年7月に導入されてから1年半。直近データでは、13年7月末まで に設備認定を受けた再エネの容量は2360万キロワット(kw)、運転開始したものは408万kwとなった。FIT導入前に運転開始したのが2060万 kwなので、すでにそれを上回る容量の設備が認定されたことになる。

110の電飾、公園にぬくもり 湖北の地域づくり協設置

滋賀県長浜市湖北町の速水学区・地域づくり協議会が取り組んでいる「冬のイルミネーション」が市湖北支所西側の国道8号沿いの公園で催されている。太陽光発電の売電収入を電気代に充てており、暗闇に浮かび上がったさまざまな電飾が、訪れた人を楽しませている。

東電と主要行、10年で2兆円融資で協議へ

東京電力が主な取引銀行と、今後10年間で約2兆円の新規融資を受ける調整に入ることで大筋合意した。

太陽光の42円の買取価格は功罪相半ば

再生可能エネル ギー(以下、再エネ)の全量固定価格買取制度(通称FIT)が2012年7月に導入されてから1年半。直近データでは、13年7月末までに設備認定を受け た再エネの容量は2360万キロワット(kw)、運転開始したものは408万kwとなった。FIT導入前に運転開始したのが2060万kwなので、すでに それを上回る容量の設備が認定されたことになる。

大阪ガス、米シェールガス開発不振で特損290億円

大阪ガス <9532> は20日、米国でのシェールガス開発の不振により、290億円の特別損失を計上すると発表した。これに伴い2014年3月期連結業績予想のうち、純利益を従来の645億円から355億円に下方修正する。 

温泉熱をエネルギーに 白浜、クエ養殖で活用検討

和歌山県白浜町の観光関係者らが、温泉熱を自然エネルギーとして活用できないか模索する関係者会議を発足させた。19日には同町の近畿大学水産研究所が取 り組むクエの養殖に温泉熱を利用する可能性を探ろうと研修会を開いた。全国で地熱発電の開発が活発になる中、町内に湧き出る温泉の新たな可能性を見いだし たいという。

メタンハイドレートの採掘に成功した中国、照準は「2030年の商用化」―中国メディア

中国国土資源部は17日、今年の中国海域の資源探査成果を発表し、新興資源として注目されているメタンハイドレートの商用化が2030年に実現しそうだと表明した。中国新聞網が伝えた。

昭シェルが売り先行、太陽電池新工場には反応薄

昭和シェル石油 <5002> が売り先行。株価は午後0時33分に15円安の1095円まで下げている。同社は19日引け後、太陽電池の新工場建設についてリリースしたが、多額の設備投資額などが懸念され、株価の反応は限定的となっている。

中日能否联袂制衡天然气“亚洲溢价”

一个页岩气产能加快释放、天然气供给逐步多元的能源新格局的出现,中日两国有望在制衡天然气“亚洲溢价”上联合作战,这是从第七届中日石油市场研究成果交流会上传达出的重要讯息。
  中日石油市场研究成果交流会由中国石油经济技术研究院与日本能源所共同开启。

倪维斗:未来中国能源结构仍以煤为主

中国工程院院士倪维斗日前在中国科学技术信息研究所举办的“院士讲坛”上表示:未来中国的能源结构仍会以煤为主。所有的科学技术发展,一定要环绕着如何清洁高效使用煤来进行,这是中国的一个特色。

业内称零关税进口煤或将倒逼中国煤炭行业加速改革

日前财政部公布的《2014年关税实施方案》明确,2014年中国将对各种煤炭产品执行0%的进口商品暂定税率。业内人士认为,这或将“倒逼”中国煤炭行业加快市场化改革步伐。

美科研组:墨西哥湾近五成海豚因原油中毒患肺病

据日本《产经新闻》12月19日报道,美国国家海洋大气局(NOAA)下属科研小组18日发布消息称,2010年4月在墨西哥湾发生的原油泄露事故,导致野生宽吻海豚患上严重肺病。

南苏丹一油田发生动乱 中石油撤离32名中国工人

据外媒今晨报道,自从南苏丹政府16日宣布挫败一场政变图谋以来,南苏丹国内局势持续紧张,联合国副秘书长拉德苏17日说,南苏丹近日的冲突已经造成将近500人丧生,800多人受伤。
  当地时间19日下午,南苏丹首都朱巴北部油田爆发工人冲突,14名南苏丹人在冲突中丧生。

煤炭地方交易中心遍地开花 “围剿”港口指数

9.55亿吨年度合同成交量创历史新高。12月20日落幕的2012年煤炭交易大会交出了答卷。
  2014年将迎来电煤谈判正式市场化的第一年,在此次交易大会上煤电市场化已成各参与方的共识。

中石油“油运”内外价差42倍 爆发停运事件

中石油的反腐败已经延烧至海外业务,而在其内部,依然不断有问 题暴露出来,11月底,中石油下属的中国石油天然气运输公司(以下简称“中石油运输公司”)西安分公司出现了停运事件,数百名为其服务的成品油运输槽罐车 (以下简称“油罐车”)民营车主要求公司提高运输费标准,取消内外有别的歧视性政策。

阶梯气价试点思路浮现:保基本抑浪费

无论是今年底,还是明年初,一个难以回避的事实是:阶梯气价正离我们越来越近。
  国家发改委12月18日照例否认已经召开阶梯气价相关会议。然而就在此前两天,有媒体报道国家发改委价格司已经就阶梯气价召开价格听证会,天然气门站价格将上涨70%~80%。

比亚迪“改道”北京 新能源地方保护仍未破除

预热已久的“秦”终于面世了。
  作为国内最早扛起新能源汽车大旗的自主品牌车企,比亚迪除了在其总部所在地深圳之外,一直没能如愿享受到区域 政府对新能源汽车的补贴“红利”。为此,2013年12月17日,比亚迪又在北京正式推出了其第二代双模混合动力车型“秦”,其在针对个人消费者层面主推 混合动力之势溢于言表。

“三桶油”肥水不流外人田 纷纷自建自保公司

中石油发布消息称,历经3年筹备,中石油专属财产保险公司目前已完成筹建期全部基础工作,并通过监管部门的开业验收。

财政部公布低铁钢化太阳能电池组件封装税率为

财政部网站今天公布了2014年关税实施方案。该方案明确,2014年将对“低铁钢化太阳能电池组件封装专用玻璃 ( 最大含铁量0.02%Fe2O3,玻璃厚度2.5mm-3.5mm)”执行14%的最惠国税率及12%的进口商品暂定税率。

晶龙太阳能产品助力黄河龙羊峡光伏电站并网

近日,晶龙集团为世界最大的水光互补电站——中电投黄河水电公司龙羊峡320兆瓦水光互补电站提供了高性能的光伏产品,助力其清洁能源产业,目前该电站已并网发电。

中国电科48所成功中标湖南省粮食集团10MW光伏发电工程

中国电科8所成功中标2012年国家“金太阳”示范工程项目之一的湖南省粮食集团10MW光伏发电工程(EPC总承包)。

东莞南玻光伏入围《光伏制造行业规范条件》企业名单

日前,国家工信部网站公示了符合《光伏制造行业规范条件》的首批企业名单,东莞南玻光伏科技有限公司及推荐的电池和组件产品榜上有名。

中电投河北公司沧州50MWp光伏电站投产发电

中电投河北公司沧州50MWp光伏电站投产发电,成为集团公司在河北省境内已运营容量最大的光伏电站。

宏润建设拟投8亿建设并网光伏发电工程

宏润建设12月17日发布公告,为落实国家节能减排政策,开发青海省太阳能资源,延长公司太阳能业务产业链,消化公司部分光伏组件产能,提升公司经 营能力,经多次考察,决定在青海省刚察县投资建设70兆瓦并网光伏发电工程。该项目预计总投资8亿元,资金来源为公司自筹和银行贷款。

新疆生产建设兵团批复29个光伏电站项目 总量700MW

从兵团发改委获悉,截至目前,兵团发改委已批复29个光伏发电项目上网电价,项目合计装机容量达70万千瓦。自2012年12月京能五家渠光伏发电项目上网电价获批并网运行后,兵团光伏产业发展实现“零”的突破。

得可太阳能连续获得行业大奖

   继今年接连斩获三项行业大奖后,得可凭借着其Eclipse、Apollo金属化印刷平台以及Fine Line Stencil™细栅线钢网的卓越性能表现揽获光伏设备创新奖。该奖项于上周举办的中国国际光伏产业创新技术应用大会上颁发。它不仅为得可的奖项名单上再 添精彩一笔,同时也高度认可了得可太阳能对推动现代太阳能电池制造工艺进步的所作出的卓越贡献。

台塑集团跨入第三代太阳能电池生产领域

台湾工研院昨日转移染料太阳能电池(DSSC)技术给台塑集团,台塑因此跨入第三代太阳能电池生产领域。

顺风光电股东向尚德支付转让余额

   虽然无锡尚德被顺风光电收购的合法性遭到母公司重组管理人质疑,但是在国内该收购案还在按部就班进行。昨日,顺风光电发布公告称,该公司主要股东郑建明已经以其惟一个人身份向无锡尚德管理人支付了转让代价余额25亿元。

东京电子削减薄膜业务的估值

 2012年以超过2.8亿美元的价格收购非晶硅(a-Si)薄膜设备供应商欧瑞康太阳能(Oerlikon Solar),东京电子(TEL)日前业务减损支出约2.14亿美元,重新评估该业务约为7100万美元。

First Solar凭借法国48MW订单欧洲安装量突破4GW

美国薄膜组件制造商First Solar继法国一个48MW的交易后,欧洲安装量将突破4GW大关。

        该公司正在为四座在建的位于法国中部和南部的电站提供电池板。

百力达太阳能光伏发电投产在望

百力达太阳能股份有限公司的光伏发电表计安装完成,这标志着浙江桐乡市首家企业光伏发电、桐乡市容量最大的光伏发电并网投产指日可待,为河山镇积极谋划建设全省甚至全国首批光伏发电应用示范小镇开个好头。

欧力士在富山县启用2.5MW百万瓦级光伏电站

欧力士公司12月17日宣布,在三协立山公司(富山县高冈市)的土地上建设的“欧力士射水百万瓦级光伏电站”已投入使用。太阳能电池板采用 Solar Frontier公司的CIS化合物太阳能电池板,共设置15,520张,总输出功率为2.483兆瓦。功率调节器(PCS)由东芝三菱电机产业系统公司 (TMEIC)制造。

京瓷与盛世利合资建设滋贺县8.3MW百万瓦级光伏电站

滋贺县与京瓷公司和京瓷TCL太阳能公司(东京都千代田区)于12月16日宣布,三方将就在滋贺县草津市矢桥归帆岛建设输出功率约为8.3兆瓦的百万瓦级光伏电站一事,签订基本协议。该电站建成后将是滋贺县内最大规模的百万瓦级光伏电站。