Friday 31 January 2014

Приморские электросети запишут неэффективных подрядчиков в список

Приморский филиал ОАО «ДРСК» подвел итоги работы по технологическому присоединению за прошлый год.

Благодаря модернизации ЛЭП на юге Киргизии республика сэкономит 8 миллионов долларов в год

ОАО «Национальная электрическая сеть Киргизии» запустила подстанцию «Датка» в Джалал-Абадской области, сообщили местные СМИ. Энергообъект построен на кредит, предоставленный Экспортно-импортным банком Китая по линии ШОС.

Хакасские энергетики похвастались технической оснащенностью

Филиал ОАО «МРСК Сибири» - «Хакасэнерго» принял участие в смотре спецтехники и оборудования аварийно-спасательных сил Хакасии, говорится в материалах местного МЧС.

Газпром интересуется проектами в Танзании

Gazprom International, единая специализированная компания ОАО “Газпром” в области поиска, разведки и разработки месторождений углеводородов за пределами РФ, изучит геолого-геофизическую информацию для принятия обоснованных решений по перспективам работы в Танзании, говорится в сообщении компании.

Газпром утвердил схему приема ПНГ ЛУКОЙЛа на Сосногорский ГПЗ

“Газпром” и “ЛУКОЙЛ” утвердили технологическую схему приема, транспортировки и переработки попутного нефтяного газа с северной группы месторождений “ЛУКОЙЛ-Коми” для переработки на Сосногорском газоперерабатывающем заводе, говорится в сообщении газовой монополии.

Роснефть и ОАЭ рассматривают совместные проекты на территории РФ

“Роснефть” с компаниями и фондами Объединенных арабских эмиратов (ОАЭ) обсудили потенциальные проекты в области upstream и downstream на территории России, говорится в сообщении крупнейшей российской нефтяной компании.

Кечевский участок углеводородного сырья выставлен на аукцион за 184 млн руб в Удмуртии

Управление по недропользованию Удмуртии (Удмуртнедра) 20 марта 2014 года проведет аукцион по продаже Кечевского участка углеводородного сырья, сообщает управление.

Газпром начнет роуд-шоу еврооблигаций 17 февраля

“Газпром” начнет роуд- шоу еврооблигаций 33-й серии в евро 17 февраля. Об этом сообщил источник в банковских кругах. Организаторами размещения станут банки Credit Agricole, JP Morgan и Газпромбанк.

В 2014г Костромаэнерго отремонтирует 20 ПС 35-110 кВ

Костромские энергетики МРСК Центра приступили к выполнению ремонтной кампании 2014 года. В условиях прохождения ОЗП на холодные зимние месяцы запланированы работы, не связанные с отключением потребителей.

Роснефть надеется сохранить в 2014г темпы роста капитализации на уровне 18%

«Роснефть» рассчитывает сохранить в 2014 году темпы роста капитализации, которые в 2013 году составили около 18%, сообщил глава компании Игорь Сечин.

Экспертный совет Транснфти выступил с заявлением об экономических и инвестиционных аспектах формирования тарифа

“Транснефть” обнародовала заявление своего Экспертного совета об экономических и инвестиционных аспектах формирования тарифа на транспортировку нефти по магистральным трубопроводам».

Роснефть планирует летом запустить Лисичанский НПЗ на Украине

Роснефть” планирует летом текущего года ввести в эксплуатацию Лисичанский НПЗ на Украине, который простаивает с весны 2012 года, сообщил глава “Роснефти” Игорь Сечин на встрече с премьер-министром РФ Дмитрием Медведевым.

Καταρρίπτονται τα επιχειρήματα εμπόρων-κατασκευαστών που θέλουν τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης αποδοτικότερα έναντι άλλων συσκευών που φέρουν ηλεκτρική αντίσταση για θέρμανση

Το ΕΜΠ και το εργαστήριο ατμολεβήτων και κινητήρων εκπόνησαν μελέτη που αφορά ένα είδος θερμαντικών συσκευών για το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη μεθόδους διαστασιολόγησης πέρα από κάποιες εμπειρικές απόψεις εμπόρων, ενώ η απόδοση που έχουν αυτά τα συστήματα αμφισβητείται από πολλούς.

Η μείωση της κερδοφορίας των ΙΟC’S λόγω υψηλών επενδυτικών δαπανών επηρεάζουν αρνητικά το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Προβληματισμό δημιουργεί το υψηλό κόστος για έρευνες υδρογονανθράκων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, γνωστές ως ΙΟ C’, γεγονός που εμποδίζει πλέον την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε νέες περιοχές, γνωστές ως new frontiers (νέα σύνορα). 

TAP: Μπλόκο στην όδευση από Καβάλα

Ενώπιον δύσκολων προβλημάτων που άπτονται στην όδευση του βρίσκεται ο TAP. Πρώτα η Ανατολική Μακεδονία και μετά η περιοχή San Foca στην Ιταλία, όπου προσαιγιαλώνεται ο αγωγός, προβάλουν ισχυρές αντιδράσεις για το σχεδιασμό της διαδρομής του για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον κάθε περιοχής.

Βόμβα στην ηλεκτρική αγορά – Παράνομη κρίθηκε η επιβολή του ΕΤΜΕΑΡ

Αντισυνταγματική και μη νόμιμη κρίνεται από το δεύτερο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που πληρώνουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε προαναγγείλει προ ημερών το energypress.gr

Μονάδα βιομάζας με απόβλητα επεξεργασίας βάμβακος και πυρήνες από ροδάκινα

Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέθοδο της καύσης βιομάζας (απορρίμματα εκκοκκιστηρίων βάμβακος και πυρήνες από ροδάκινα) ονομαστικής ηλεκτρικής ισχύος 2,5 MWe και θερμικής ισχύος 10,5 MWth πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων στο δήμο Φαρσάλων.

Σερβία: Η Ενεργειακή Κοινότητα αρμόδια για τη συμφωνία του South Stream

Τη συμφωνία που συνήψε η Σερβία με τη Ρωσία για τον αγωγό South Stream, θα εξεταστεί από την Ενεργειακή Κοινότητα, μέλος της οποίας είναι και η χώρα.

Imperial: Η Βρετανία μπορεί να έχει 10 εκατ. σπίτια με φ/β έως το 2020

Δέκα εκατομμύρια κατοικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά μέσα στην επόμενη δεκαετία, εάν η χώρα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει στον κλάδο των ΑΠΕ.

Τουρκία: Ενδεχόμενο διπλασιασμού των εισαγωγών αερίου από το Ιράν

Το ενδεχόμενα να διπλασιάσει τις εισαγωγές ιρανικού φυσικού αερίου η Τουρκία, εφόσον οι δύο χώρες συμφωνήσουν στην τελική τιμή, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Taner Yildiz.

Οι δυνατότητες και τα προβλήματα εξοικονόμησης - ΑΠΕ στη νησιωτική Ελλάδα

Με μεγάλη συμμετοχή και σημαντικές εισηγήσεις ολοκληρώθηκε η ημερίδα που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EASME δια του Managenergy) και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου. Από την ΕΕ συμμετείχε η κα Βασιλεία Αργυράκη (EASME) ενώ το Managenergy εκπροσώπησε ο κ. Patrick Lefèbvre.

Φωτοβολταϊκά 100 MW σε 4 χρόνια κατασκεύασε σε κινεζική επαρχία η Yingli

Η κινεζική εταιρία κατασκευής φωτοβολταϊκών, Yingli Green, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κοινοπραξία που έχει ιδρύσει με την ονομασία Hainan Solar Power έχει αναπτύξει πάνω από 100 MW φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Hainan.

Πιο "φιλική" απέναντι στους ξένους επενδυτές σχιστολιθικού αερίου η Πολωνία

Ύσταση προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για έρευνες σχιστολιθικού αερίου στη Ρουμανία καταβάλει η κυβέρνηση της χώρας.

Βουλγαρία: Αυξημένη η παραγωγή ηλεκτρισμού το Δεκέμβριο

Αύξηση κατέγραψαν το Δεκέμβριο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στερεών καυσίμων στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου. Ειδικότερα, η παραγωγή ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 2,8% συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2013 και κατά 13,2% συγκριτικά με τον περυσινό Δεκέμβριο.

Υποχώρησε κατά 1,1% η παραγωγή υδρογονανθράκων της Petrom το 2013

Υποχώρησε κατά 1,1% σε ετήσια βάση το 2013, στα 181.000 βαρέλια ανά ημέρα, η παραγωγή υδρογονανθράκων της ρουμανικής πετρελαϊκής OMV Petrom.

Nakilat: Δάνειο 669 εκ. δολ.για την αγορά πλοίων LNG

Την εξασφάλιση μίας δανειακής σύμβασης  669 εκατομμυρίων δολαρίων από την QNB Group ανακοίνωσε η Nakilat , η οποία θα αξιοποιηθεί για την χρηματοδότηση δυο υφιστάμενων  LNG Carriers και την κατασκευή επιπλέον πλοίων κάτω από την ομπρέλα της Maran Nakilat Co την κοινοπραξία που έχει  συστήσει η Maran Ventures του Ομίλου Αγγελικούση με την Nakilat όπως είναι πιο γνωστή η Qatar Gas Transport Company Ltd.

Μπαίνει στην λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας η SoftBank

Μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΑΠΕ, SB Energy, η SoftBank από την προσεχή άνοιξε θα ξεκινήσει την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε επιχειρήσεις. «Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν θα έχουμε πελατολόγιο ή όχι» δήλωσε εκπρόσωπος της SoftBank προς τα μέσα ενημέρωσης.

Διπλάσιο το μερίδιο αγοράς της Nordex στη Γερμανία το 2013

Διπλασίασε το μερίδιο αγοράς της στη γερμανική αγορά η Nordex, το 2013, ενισχύοντας μάλιστα τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών κατά 165%. Σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας Jürgen Zeschky, το προηγούμενο έτος, η Nordex πρόσθεσε 251 MW στη γερμανική αγορά.

Έρχεται MacBook τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια;

Θα μπορούσαν τα MacBook να γίνουν σύντομα φιλικότερα προς το περιβάλλον, αλλά και ακόμη πιο κομψά, με την εξάλειψη... του καλωδίου τροφοδοσίας; Στις αρχές της εβδομάδας, η Apple κατοχύρωσε πατέντα για μια νέα οθόνη που πιστεύεται ότι από την εξωτερική πλευρά θα έχει ηλιακές κυψέλες.

Η Survey Digital αναλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη των φ/β μετατροπέων Satcon

Ο επίσημος και αποκλειστικός διανομέας ανταλλακτικών, υπηρεσιών προληπτικής/διορθωτικής συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης για όλους τους εγκατεστημένους Φ/Β αντιστροφείς Satcon® σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία είναι πλέον η εταιρία Survey Digital Μ.ΕΠΕ (Survey Digital).

Και η Λιθουανία προσφεύγει στη Διαιτησία κατά της Gazprom για τις τιμές αερίου

"Πόλεμος" αναμένεται να ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας-Λιθουανίας, καθώς η λιθουανική εταιρεία αερίου Lietuvos Dujos προσέφυγε στη Διαιτησία κατά της Gazprom για τις τιμές φυσικού αερίου.

Μήνυμα Σαμαρά: Βαρίδι για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην μέση και την υψηλή τάση, τόνισε χθες στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέλεξε να αναφερθεί ειδικά στο θέμα του ενεργειακό κόστους.

Μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο της SolarMax στη Χιλή

Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Χιλή, με την εκτέλεση διαφόρων φ/β έργων, η ελβετική κατασκευάστρια SolarMax. Η χώρα της Νότιας Αμερικής, με υψηλή ηλιακή ακτινοβολία και τεράστια διαθέσιμη επιφάνεια ειδικά στην έρημο Atacama, συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες αγορές φωτοβολταϊκών.

Δασκαλόπουλος: Η πολιτική δειλία εμπόδιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δημόσια Τηλεόραση, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Βρετανία: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Σέλαφιλντ

Ο βρετανικός σταθμός επεξεργασίας εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων του Σέλαφιλντ ανακοίνωσε ότι ένας από τους εσωτερικούς μετρητές ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και ότι ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, αλλά με μειωμένο προσωπικό σήμερα.

Σε «πιο δύσκολα ζητήματα» για τα πυρηνικά του Ιράν περνά η ΙΑΕΑ

Η ΙΑΕΑ επιχειρεί να περάσει σε «πιο δύσκολα ζητήματα» σχετικά με το Ιράν και να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα της ενδεχόμενης στρατιωτικής πτυχής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Γιουκίγια Αμάνο.

Έχει και σχιστόλιθο ο πετρελαϊκός «πόλεμος» Ρωσίας-ΗΠΑ

Στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγράφονται αφενός πληροφορίες για την άντληση σχιστολιθικού φυσικού αερίου, αφετέρου οι ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την άντλησή του. Αυτό δεν εμποδίζει καθόλου τις δύο ισχυρές δυνάμεις, ΗΠΑ-Ρωσία, να διεξάγουν και σ’ αυτόν τον τομέα ένα «πετρελαϊκό πόλεμο».

Σε χαμηλό δεκαετίας οι εγκαταστάσεις αιολικών στις ΗΠΑ

1,08 GW αιολικών εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις χαμηλότερες αποδόσεις που έχει καταγράψει η χώρα στο συγκεκριμένο τομέα την τελευταία δεκαετία.

Διευκρινίσεις Παπαγεωργίου για τις εγγυητικές των αγροτικών φωτοβολταϊκών

Στο θέμα της επιστροφής των εγγυητικών επιστολών για τα ανεκτέλεστα έργα αγροτικών φωτοβολταϊκών απαντά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Υπέρυθρα πάνελ: Πόσο πραγματικά κοστίζουν

Τα υπέρυθρα πάνελ, όπως και όλες οι εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μπει δυναμικά στην καθημερινότητα μας, δεδομένης της ανάγκης για εξασφάλιση πιο οικονομικά προσιτής θέρμανσης.

Τουρκικό σχέδιο για ενέργεια σε ολόκληρη την Κύπρο

Σχέδιο ενέργειας το οποίο θα αφορά σε ολόκληρη την Κύπρο (κατεχόμενη και ελεύθερη) θα συζητήσει ξανά στα κατεχόμενα σε προσεχή επίσκεψή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ όπως ο ίδιος δήλωσε από την Άγκυρα.

Χρήστος Κολώνας: Η ηλεκτροδότηση της χώρας κρέμεται σε μια κλωστή

Από μία... κλωστή κρέμεται το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαίου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), το πλεόνασμα επάρκειας ισχύος είναι μόλις 1 Γιγαβάτ και στα επόμενα δύο με τρία χρόνια αυτό θα μηδενιστεί.

Μανταλένα Πίου: Ισχυρές πιέσεις προς τη ΔΕΗ για τις τιμές

Εντείνουν τις πιέσεις οι βιομηχανίες για τη μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού, εν όψει της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για το ζήτημα της τιμολόγησης στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Ενεργειακή βόμβα στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ

Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την Ευρώπη τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια, καταστρέφοντας την ανταγωνιστικότητα βιομηχανιών που απασχολούν περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ).

Thursday 30 January 2014

Греция получила данные сейсморазведки месторождений нефти и газа

Греция получила полные данные разведки месторождений нефти и газа в Ионическом море и южнее Крита, в ближайшее время информация будет предоставлена мировым нефтяным компаниям, сообщили в четверг вице-премьер – министр иностранных дел Греции Эвангелос Венизелос и министр охраны природы и энергетики Яннис Маниатис.

Чистая прибыль ExxonMobil в IV кв снизилась на 16%

Чистая прибыль американского нефтегазового гиганта ExxonMobil в четвертом квартале 2013 года снизилась на 16% по сравнению с аналогичным периодом 2012 года и составила 8,35 миллиарда долларов, сообщает агентство Bloomberg со ссылкой на компанию.

На НВАЭС-2 приступили к монтажу системы контроля и управления реакторным отделением

На Нововоронежской АЭС-2 (генеральный проектировщик и генподрядчик – ОАО «Атомэнергопроект», Москва) начат монтаж системы контроля и управления реакторным отделением (СКУ РО) энергоблока № 1.

В 2013г Кировэнерго отремонтировало 34 ПС 35-110 кВ

Ремонтная программа – одно из приоритетных направлений в производственной деятельности филиала «Кировэнерго», от успешной реализации которого зависит качество и надежность электроснабжения потребителей Кировской области.

Похитившие 7 млн руб у томской “дочки” Газпромнефти получили сроки

Советский районный суд Томска признал директора и сотрудника частной компании виновными в хищении 7 миллионов рублей у томской “дочки” “Газпромнефти” при обслуживании двух вертолетов, сообщила пресс-служба Томского областного суда в четверг.

Э.ОН. Россия откроет филиал в Красноярском крае для строительства на Березовской ГРЭС

Совет директоров ОАО “Э.ОН. Россия” одобрил создание в Красноярском крае филиала – «Э.ОН Инжиниринг», говорится в материалах компании.

Эксперимент по соцнорме помог снизить перекрестное субсидирование в электроэнергетике на 3 млрд руб

Объем перекрестного субсидирования, благодаря эксперименту по введению социальных норм на коммунальные услуги в российских регионах, сократился на 3 миллиарда рублей, заявил премьер-министр РФ Дмитрий Медведев.

Сургутнефтегаз купил лицензию на участок нефти в ХМАО более чем за 2 млрд руб

Компания «Сургутнефтегаз» стала победителем аукциона на право геологического изучения, разведки и добычи нефти на Южно-Конитлорском лицензионном участке (Ханты-Мансийский автономный округ), сообщил источник в управлении по недропользованию ХМАО.

Με εναλλακτικά καύσιμα θα κινούνται τα εμπορικά πλοία στο μέλλον, εκτιμά Έλληνας ερευνητής του DNV

Ο νορβηγικός νηογνώμονας ( DNV GL) δημοσίευσε μια νέα έρευνα για εναλλακτικά καύσιμα στη ναυτιλία, προβλέποντας ότι στο μέλλον εκτός από το φυσικό αέριο, θα χρησιμοποιούνται και υβριδικά συστήματα, όπως και η αποθήκευση ενέργειας.

O ΔΕΔΔΗΕ και το ΕΜΠ διοργάνωσαν την 2η ημερίδα για έξυπνα δίκτυα διανομής – Smart Grids

Ο εκσυγχρονισμός του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς όλους τους πελάτες -καταναλωτές, προμηθευτές και παραγωγούς- αποτελεί προτεραιότητα για τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Κόλλιας,

Πότε θα γεφυρωθεί το χάσμα του ενεργειακού κόστους ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ; Ούτε σε 20 χρόνια

Είκοσι χρόνια θα χρειαστούν, στην καλύτερη περίπτωση, στην Ευρώπη για να γεφυρώσει το χάσμα του ενεργειακού κόστους που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ, βλάπτοντας την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της.

Η Τουρκία τρίτη ελκυστικότερη ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές φωτοβολταϊκών

Η τρίτη πιο ελκυστική αναδυόμενη αγορά φωτοβολταϊκών είναι σήμερα η Τουρκία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του οίκου ερευνών αγοράς ΙΗ S, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Ρουμανία.

Φωτοβολταϊκή «απόβαση» της Canadian Solar στην Ιαπωνία

Το 7% από την «πίτα» της ιαπωνικής φ/β αγοράς απέκτησε η Canadian Solar το 2013, παραγκωνίζοντας τους εγχώριους προμηθευτές, σε μια χώρα που φημίζεται μάλιστα για την προτίμησή της στο εγχώριο προϊόν.

Φωτίου: Η συμβολή της Αν. Μεσογείου στην ενεργειακή απεξάρτηση και βιωσιμότητα της ΕΕ

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως αξιόπιστος εταίρος αναδεικνύεται μέσα από τις γεωπολιτικές ζυμώσεις στην εγγύς περιοχή της Κύπρου δήλωσε απόψε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

ΙΟΒΕ: Ηπιότερη η ενίσχυση τιμών σε καύσιμα και ενέργεια το 2013

Συνεχίστηκε η τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, και το 2013, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ «Η Ελληνική Οικονομία, 4/2013».

3 φορές πάνω η τιμή αερίου στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια

Μέχρι και 3 φορές μεγαλύτερη απ’ αυτή των ΗΠΑ θα παραμείνει η τιμή αερίου στην Ευρώπη, σε ορίζοντα 20ετίας, αν η χώρα δεν προχωρήσει σε νέες ανακαλύψεις εγχώριων ενεργειακών πηγών και δεν αυξήσει την αποδοτικότητά της, εκτιμά ο επικεφαλής της IEA, Fatih Birol.

PV GRID: Προτάσεις για βέλτιστη ενσωμάτωση φ/β στα ευρωπαϊκά δίκτυα διανομής

Ένα κείμενο προτάσεων με τεχνικές λύσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε σήμερα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PV GRID.

ΕΒΙΚΕΝ: Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία για το ενεργειακό κόστος της χαλυβουργίας στην ΕΕ

Αναλυτική απάντηση στα στοιχεία που δημοσίευσε η ΔΕΗ, επικαλούμενη σχετική μελέτη της Κομισιόν, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος για τον κλάδο της χαλυβουργίας στην Ευρώπη δίνει η ΕΒΙΚΕΝ.

Τα «ηνία» στη μεταφορά αργού κρατά το λιμάνι της Τεργέστης

Την πρώτη θέση στη μεταφορά αργού πετρελαίου, με 41,2 εκατ. τόνους, κράτησε για το 2013 το λιμάνι της Τεργέστης.

Οντάριο: Έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα FIT των ΑΠΕ

Σημαντικό ενδιαφέρον κατάφερε να προσελκύσει το Οντάριο στην πρόσκληση που απηύθυνε για υποβολή προτάσεων για ένταξη στο σύστημα εγγυημένων τιμών.

Σταματάει την παραγωγή εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά η Tokyo Electron

Την παύση της παραγωγής εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά πάνελ ανακοίνωσε η Tokyo Electron. Η παραγωγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, θα σταματήσει στο τέλος του Μαρτίου.

Στο 39% το ποσοστό επιτυχημένων γεωτρήσεων της Repsol το 2013

Το ποσοστό επιτυχημένων γεωτρήσεων της Repsol το 2013 ήταν μεγαλύτερο από τα μέσα ποσοστά που καταγράφονται, όπως ανακοίνωσε η πετρελαϊκή.

Πιο ευέλικτα συμβόλαια για τους Eυρωπαίους πελάτες εξετάζει η Gazprom

Η ρωσική Gazprom πρέπει να κάνει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας αερίου πιο ευέλικτα, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της. Αυτό αναφέρει το σχέδιο της Ρωσίας για την ενεργειακή στρατηγική έως το 2035, σύμφωνα με το περιεχόμενο του σχετικού κειμένου που έχει γίνει γνωστό.

Siemens: Νέα παραγγελία για ανεμογεννήτριες στο Τέξας

Νέα παραγγελία για την προμήθεια ανεμογεννητριών για αιολικό πάρκο στο Τέξας έλαβε η Siemens.
Πρόκειται για το αιολικό έργο Panhandle 2 το οποίο έχει συνολική ισχύ 182MW και θα κατασκευαστεί στην επαρχία Carson.

Προτεραιότητα του ΔΕΔΔΗΕ ο εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Ο εκσυγχρονισμός του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς όλους τους πελάτες -καταναλωτές, προμηθευτές και παραγωγούς- αποτελεί προτεραιότητα για τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Κόλλιας, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της «2ης Ημερίδας για Έξυπνα Δίκτυα Διανομής – Smart Grids», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014.

Iberdrola: Εγκατάσταση 4 offshore ανεμογεννητριών σε πάρκο του Ην. Βασιλείου

Μέσω της βρετανικής θυγατρικής της ScottishPower Renewables, η Iberdrola και η δανέζικη Dong συνέδεσαν τις πρώτες ανεμογεννήτριες στο υπεράκτιο αιολικά πάρκο West Of Duddon Sands (WODS) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπό εξέταση η καταγγελία της ΠΟΣΠΗΕΦ για την έκτακτη εισφορά

«Περαιτέρω εσωτερική εξέταση» απαιτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να είναι σε θέση να αποφανθεί εάν η έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά «συνιστά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε.», όπως επισημαίνει σε επιστολή του το όργανο της ΕΕ, απαντώντας στη σχετική καταγγελία που είχε καταθέσει ο ΠΟΣΠΗΕΦ.

Ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας, το 2013, στη Βόρεια Ιρλανδία

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η παραγωγή ενέργειας από αιολικά, κατά το 2013, στη Βόρεια Ιρλανδία. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η παραγόμενη ενέργεια από αιολικά κάλυψε το 40% της συνολικής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιομηχανικού Οργανισμού ΑΠΕ Β. Ιρλανδίας (NIRIG).

Για 2η χρονιά ζημιογόνα η Sinovel - Καθαρές ζημιές $495 εκατ. το 2013

Καθαρές ζημιές της τάξης των 3 δισ. γουάν (495,4 εκατ. δολ) αναμένει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Sinovel. Οι απώλειες οφείλονται στη μείωση των νέων εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών, καθυστερήσεις στις παραγγελίες και τις πληρωμές, δήλωσε η εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

IHS: Ποιες είναι οι ελκυστικότερες αναδυόμενες αγορές φ/β

Η Νότιος Αφρική αποτελεί την πιο ελκυστική αναδυόμενη αγορά για επενδύσεις φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τους αναλυτές της IHS Technology. Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών, η εν λόγω χώρα έχει θέσει ως στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 8,4 γιγαβάτ έως το 2030.

Βουλγαρία: Σήμερα η απόφαση για την επιβολή φόρου 20% στις ΑΠΕ

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας συζητείται σήμερα η επιβολή φόρου 20% σε φ/β και αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν άσκησης βέτο από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Για επενδύσεις στο αέριο των ΗΠΑ και Καναδά ψάχνουν οι χώρες του Κόλπου

Επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και τον Καναδά «βλέπουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μεγάλης κλίμακας φ/β συστοιχίες εγκαθιστούν τα αεροδρόμια Μαλαισίας, Ινδίας

Έχοντας ως στόχο τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους, την προώθηση της «καθαρής» ενέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, το αεροδρόμιο Kuala Lumpur International στη Μαλαισίας και το Delhi International στην Ινδία εγκατέστησαν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκές συστοιχίες.

Μείωση ενεργειακού κόστους προανήγγειλε ο Σαμαράς

Σύντομα καλά θα είναι τα νέα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

18o Παγκόσμιο Συνέδριο Παθητικών κτιρίων στο Aachen

Στις 25-27 Απριλίου θα διεξαχθεί στo Aachen, όπως κάθε χρόνο, το παγκόσμιο συνέδριο παθητικών κτιρίων. Το ΕΙΠΑΚ, όπως και πέρυσι,  θα οργανώσει ελληνικη αποστολή των μελών του. Στα πλαίσια αυτά  έχει εξασφαλίσει ειδική τιμή συμμετοχής για τα μέλη του, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο στο συνέδριο.

Τεράστια προβλήματα θέρμανσης στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας

Αναζητούν χορηγίες για πετρέλαιο ή κλείνουν λόγω του κρύου σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες μέρες πολλά σχολεία μένουν για 3-4 μέρες χωρίς πετρέλαιο με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε κρύες αίθουσες, ενώ έχει έρθει η κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία.

Δίκτυο φυσικού αερίου αποκτούν τα Σκόπια

Δίκτυο φυσικού αερίου θα αποκτήσει η ΠΓΔΜ, όπως  προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι. Το δίκτυο φυσικού αερίου θα καλύπτει όλους τους Δήμους των Σκοπίων και ακόμη επτά γειτονικούς Δήμους της πρωτεύουσας της χώρας (συνολικά 17 Δήμους), ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε όλη τη χώρα.

Εξοικονόμηση ενέργειας στα θερμοκήπια χάρη σε καινοτόμο κοινοτικό πρόγραμμα

Μείωση κατανάλωσης έως 80% στη χρήση ορυκτών καυσίμων και 90% στη χρήση νερού μπορούν να πετύχουν οι παραγωγοί στα γεωθερμικά και υδατικά αυτόνομα θερμοκήπια χάρη σ' ένα καινοτόμο κοινοτικό πρόγραμμα. Ο λόγος για το Adapt2Change, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ο επερχόμενος "πόλεμος" της... πετρελαϊκής αφθονίας

Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που ξοδεύει αφειδώς δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, προκειμένου να οχυρωθεί απέναντι σε εξωτερικές (και εσωτερικές...) απειλές, αλλά και να “τσιμεντώσει” τη σχέση της με τις μεγάλες δυνάμεις. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, την περίοδο 2013-2017 το βασίλειο των Σαούντ αναμένεται να βρεθεί μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εισαγωγέων οπλισμού σε όλο τον κόσμο. 

Τι προτείνουν ΔΕΗ και ΕΣΑΗ για το μεταβλητό κόστος των υδροηλεκτρικών

Τις παρατηρήσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων στη Δημόσια Διαβούλευση για τη Μεθοδολογία Υπολογισμού του Μεταβλητού Κόστους Υδροηλεκτρικών Μονάδων που έλαβε χώρα κατά το διάστημα 13/12/2013 ως 20/01/2014 έδωσε στη δημοσιότητα ο ΛΑΓΗΕ.

Μειωμένο κατά 26 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ

Κατά 26,4 εκατ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ το Δεκέμβριο.

Μιχάλης Καϊταντζίδης: Μείωση τιμών φυσικού αερίου 20% ή διαιτησία

Οι μονάδες φυσικού αερίου των ανεξάρτητων παραγωγών και της ΔΕΗ, εγγυώνται την επάρκεια ισχύος στο ελληνικό σύστημα, ενώ ο ρόλος τους ενδυναμώνεται με τις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης.

Συμβόλαια 1 δις ευρώ για τον South Stream

Συμβόλαια ύψους 1 δις ευρώ εξασφάλισαν χθες, 29 Ιανουαρίου 3 εταιρίες, για το πρώτο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού. Πρόκειται για τις Europipe, OMK και Severstal και οι συγκεκριμένες συμφωνίες αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του αγωγού.

Χιούστον καλεί Αθήνα για τα πετρέλαια σε Ιόνιο- Κρήτη

Στο μεγαλύτερο «παζάρι» πετρελαικών δεδομένων του κόσμου, την έκθεση «North American Prospect Expo» (NAPE) που γίνεται πέντε φορές το χρόνο στο Χιούστον του Τέξας, και ενώπιον χιλιάδων στελεχών από μικρές και μεγάλες εταιρείες, πρόκειται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ τα μέχρι τώρα στοιχεία από την επεξεργασία των σεισμικών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.

Ενδιαφέρον της Kuwait Petroleum για Ελλάδα

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κουβέιτ, n Kuwait Petroleum Corporation (KPC) εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ στην αραβική χώρα που διοργάνωσε στις 26 27 Ιανουαρίου n Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Έκθεση Κομισιόν: Πολλές οι αβεβαιότητες για το σχιστολιθικό αέριο

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει τις προοπτικές του σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Economic Developments in Europe, Staff Working Document (2014) 19, που ανακοινώθηκε την 22.1.2014.

Wednesday 29 January 2014

三大股指盘初全线上涨 中概股太阳能板块现分化

截至北京时间27日22:30,美国三大股指开盘全线上涨。道琼斯工业平均指数报15913点,上涨34点,涨幅为0.21%;斯达克综合指数报 4131点,上涨3点,涨幅为0.08%;标准普尔500指数报1794点,上涨3点,涨幅为0.18%。而上周五道指则经历了近期较为罕见的大幅下挫。

中国光伏企业抱团应对美国“双反”

 [ 美再度掀起光伏“双反”调查。多家光伏企业拟联合商议有关对策,首先争取让该调查所涉及的产品范围减小 ]

浙江缙云光伏产业迎来发展的“春天”

 近日,浙江丰圣电器有限公司光伏发电控制开关顺利合闸,仪表各项数据指标显示正常,成为缙云第一家成功并网发电的企业,也为缙云积极谋划建设首批光伏发电应用示范县开了个好头。

印度MNRE公布2013年12月份光伏电站性能数据

印度联邦政府新能源与可再生能源部(MNRE)近日公布2013年12月份光伏电站的最新性能数据。这份报告包含列入国家太阳能任务(NSM)的首个聚光太阳能发电站以及光伏发电站。

整顿太阳能产业 云南将推光伏行业评定

  为减缓中国太阳能产业产能过剩、削价竞争与产品同质化等不良问题,中国云南省太阳能产业联盟于本月22日召开通报会,并将对太阳能行业进行资质认证评定,以行整顿并提升产业质量与竞争力。

First Solar在澳洲展开102MW光伏项目

第一太阳能公司(First Solar)于澳洲新南韦尔斯州的Nygnan地区展开全澳最大的光伏项目:一块占地250公顷、102MW的地面光伏电站。第一太阳能预计将安装约一百三十五万片薄膜光伏模块并投入运作,建设一座零碳排、零污染与零浪费的电厂。

2013年美国新增266座公共事业级光伏发电站

  据美国联邦能源监管委员会(FERC)最新报告显示,2013年,美国新增266座公共事业级光伏发电(PV)站与聚光太阳能发电(CSP)站,总规模达2.94GW。

Οι ΑΠΕ προκαλούν “χάος” στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης

Η απόπειρα της Ευρώπης να συνδυάσει μια φιλόδοξη κλιματική πολιτική με την φιλελευθεροποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας έχει εν πολλοίς αποτύχει και η ΕΕ οφείλει να επανεξετάσει τις πολιτικές επιδότησης των ΑΠΕ αναφέρει γαλλική μελέτη που συνέταξαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Φωτοβολταϊκά: παγιώνεται το σενάριο για μεσοσταθμικό κούρεμα 43% – “Ελπίδα” η ΟΤΣ

Για την επόμενη εβδομάδα έχει μετατεθεί η συζήτηση για το επονομαζόμενο new deal στα φωτοβολταϊκά και στις υπόλοιπες ΑΠΕ, που σκοπό έχει την εξάλειψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ.

Η νέα επένδυση της Ελιν στα βιοκαύσιμα από απόβλητα τηγανέλαια

Σε μια επένδυση 5 εκατ. ευρώ προχώρησε η Ελιν Βιοκαύσιμα στη μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμου που διαθέτει στο Βόλο, με στόχο την αποτελεσματικότερη μετατροπή των απόβλητων τηγανελαίων σε βιοντίζελ.

Κερδίζει έδαφος η λύση εξαγωγών Κυπριακού αερίου προς την Αίγυπτο

Μιλώντας στο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική (ΜΕΝΑ) που οργάνωσε πρόσφατα στο Λονδίνο (27-28 Ιανουαρίου) το γνωστό Think Tank και δεκανίκι του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το Chattham House ,ο μόνιμος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίας της Κύπρου Δρ. Στέλιος Χειμώνας, αποκάλυψε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αναθέσει μελέτη σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο που πλήρη τεχνοοικονομική αξιολόγηση των εφικτών εναλλακτικών λύσεων ( option) για τις μελλοντικές εξαγωγές φυσικού αερίου. 

Αυξήθηκαν κατά 6,4 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα αμερικάνικου αργού

Άνω των εκτιμήσεων αυξήθηκαν τα αποθέματα αμερικάνικου αργού την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας.

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Με 151 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση ο ΑΔΜΗΕ. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν μέρος συνολικά 273 βουλευτές. Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ψήφισαν 151 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και κατά 122 της αντιπολίτευσης.

Το 2017 σε λειτουργία το νέο διϋλιστήριο της SOCAR στην Τουρκία

Το 2017 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το διυλιστήριο Star oil της αζέρικης SOCAR στην Τουρκία. Η ανακοίνωση έγινε από τον αντιπρόεδρο του τομέα διύλισης της εταιρίας, David Mammadov, σε συνέντευξή του στο SOCAR Plus journal.

Δράση: Κατά 40% ακριβότερο το ελληνικό βιομηχανικό ρεύμα αντί άλλων χωρών της ΕΕ

Ως και 40% υψηλότερη είναι η τιμή βιομηχανικής ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα) στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που οδηγεί σε δραματική μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανικών και αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Total: Δεν θα μειωθεί η χονδρική τιμή αερίου στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή χονδρική τιμή αερίου δεν θα γίνει φθηνότερη, εκτίμησε ο Πρόεδρος του τμήματος αερίου και ηλεκτρισμού της Total, Philippe Sauquet, στο πλαίσιο του European Gas Conference. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι το αέριο έχει χάσει μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή της Ευρώπης, δε σημαίνει ότι η τιμή του απαραιτήτως θα πέσει.

Προτάσεις ΕΣΑΗ για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού - Γιατί είναι απαραίτητες οι ιδιωτικές μονάδες

Τις προτάσεις του για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτροπαραγωγής παρουσίασε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), δια στόματος του προέδρου του Αν. Καλλιτσάντση.

Γιλντίζ: Η Τουρκία δεν βιάζεται να εισάγει πετρέλαιο-αέριο από το Ιράν

Οι εισαγωγές αργού από το Ιράκ ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες από το Ιράν και δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση των δεύτερων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στη Κωνσταντινούπολη.

To 2024 ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Πολωνίας

Κανονικά θα συνεχίσει η Πολωνία με τα σχέδιά της για κατασκευή δύο μονάδων πυρηνικής ενέργειας, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας. Οι προετοιμασίες για την κατασκευή των μονάδων είχαν επιβραδυνθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Χαμηλότοκη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για ενεργειακές αναβαθμίσεις

Όλα τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σε μικρομεσαίους για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης  αλλά και σε πολίτες για έργα ενεργειακής αναβάθμισης μέσω προγραμμάτων της ΕΕ περιλαμβάνει νέος οδηγός του ΕΤΕΑΝ.

Φ/Β πάρκο 52 MW κατασκευάζει στη Ταϊλάνδη η Sharp

Την κατασκευή και τον εξοπλισμό φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ταϊλάνδη, ισχύος 52 MW, ανέλαβε η Sharp. Η ανάθεση έγινε από την τοπική Serm Sang Palang Ngan Co Ltd.

Επένδυση 57 εκατ. σε υπεράκτια αιολικά στο λιμάνι της Χάβρης

Το Grand Port Maritime της Χάρβης, στη ΒΔ Γαλλία, θα επενδύσει 57,4 εκατ. ευρώ ώστε να προετοιμάσει κατάλληλα σημείο εντός του λιμένα για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Raiffeisen και Morgan Stanley ανέλαβαν την πρόταση IPO της Hidroelectrica

Στην κοινοπραξία των εταιρειών Raiffeisen Capital & Investments και η Morgan Stanley & Co International ανατέθηκε από τη ρουμανική κυβέρνηση η διαχείριση της αρχικής δημόσιας προσφοράς μετοχών (IPO) της μεγαλύτερης παραγωγού υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, Hidroelectrica.

Προμήθεια LNG από το Κατάρ εξετάζει η Βουλγαρία

«Η Βουλγαρία αναμένει να υπογράψει συμφωνία με το Κατάρ για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών. Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχαμε με τους εκπροσώπους του Κατάρ».

Χωρίς δουλειά το 1/3 των εργαζομένων στη γερμανική φ/β βιομηχανία

Το 1/3 των εργαζομένων στη φωτοβολταϊκή βιομηχανία της Γερμανίας έμεινε χωρίς δουλειά μέσα σε ένα χρόνο, με τον αριθμό εργαζομένων του κλάδου να μειώνεται σε 4.800 τον Νοέμβριο του 2013, αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επικαλούμενη εκτιμήσεις του Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Συμφωνία Τουρκίας - GDF Suez για θερμοηλεκτρική μονάδα

Στη σύναψη συμφωνίας με την τουρκική κυβέρνηση για την κατασκευή θερμοηλεκτρικής μονάδας ισχύος 1.320 MW στα Άδανα, στην νότια Τουρκία προχώρησε η γαλλική GDF Suez.

ΠΓΔΜ: Αύξηση 1,9% στο δείκτη διανομής ενέργειας

Αύξηση 3,2% σε μέσα επίπεδα κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην ΠΓΔΜ την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2012, ανακοίνωσε η Στατσιτική Υπηρεσία της ΠΓΔΜ.

Έκθεση Κομισιόν: Δεν καθορίζουν οι ΑΠΕ το κόστος ενέργειας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και εκτιμήσεις για το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, την Αμερική και αλλού περιλαμβάνει η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Energy Economic Developments in Europe που δημοσιοποιήθηκε μαζί με την πρόταση για το κλιματικό πακέτο το 2030 στις 22 Ιανουαρίου 2014.

Πουλά το 23% πετρελαϊκού project στη Βραζιλία η Shell

Στην πώληση του 23% του offshore project Parque das Conchas της Βραζιλίας, στην Qatar Petroleum International προχωρά η Royal Dutch Shell. Το τίμημα ανέρχεται σε 1 δις δολάρια.

Υποχρεωμένο να διατηρεί το 34% του ΑΔΜΗΕ το δημόσιο - Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι διατηρείται πλήρως ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να αποκλείει κατηγορηματικά μελλοντική μείωση του 34% των μετοχών του δημοσίου και με την αντιπολίτευση να ζητά την απόσυρση του κάνοντας λόγο για ξεπούλημα.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες δύο σχολείων της Δράμας από την ECO//SUN

Η ECO//SUN στα πλαίσια συμμετοχής της σε δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό, προκρίθηκε και της ανατέθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη  δύο δημοτικών σχολείων στην πόλη της Δράμας, συνολικής ισχύος 20 ΚW.

To Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Κατανάλωσης εκπροσωπεί την Εκστρατεία Renovate Europe

Το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Κατανάλωσης - INZEB.ORG, επιλέχθηκε ως το Εθνικό Σημείο Υποστήριξης (National Supporting Partner) της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας "Renovate Europe Campaign".

Στο Ιράν επιθεωρητές του ΟΗΕ

Εφτασαν χθες στο Ιράν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ προκειμένου να ελέγξουν το ορυχείο ουρανίου Γκετσινέ, μετέδωσαν τα ιρανικά ΜΜΕ. Η προγραμματισμένη επίσκεψη θα είναι η πρώτη από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο ορυχείο μετά το 2005.

Ενδιαφέρον από την ισραηλινή εταιρία ηλεκτρισμού για την ενδιάμεση λύση στην Κύπρο

Η Κεντρική Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Ισραήλ, η IEC (Israel Electric Company) ενδιαφέρεται σοβαρά για να διεκδικήσει το συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου προς την Κύπρο για την περίοδο 2016-2022 ή 2016-2025, που προκηρύχθηκε το Σάββατο από την Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).

Χαραμάδα για συμφωνία στο φυσικό αέριο μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν

Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ για τη μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου θα έχουν τελικά θετική έκβαση μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες.

Εγκρίθηκε ο Κώδικας - Ανοίγει η αγορά ρεύματος στα νησιά

Νέα δεδομένα για την ηλεκτρική αγορά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, μεταξύ των οποίων και ορισμένα ιδιαίτερα μεγάλα, δημιουργεί η έγκριση από τη ΡΑΕ του Κώδικα Διαχείρισης Ηλεκτρικών Συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ο οποίος και αποτελεί το βασικό κανονιστικό εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΕ: Αιτιολογημένη γνώμη στην Τσεχία για τους ατομικούς μετρητές ενέργειας

Αιτιολογημένη γνώμη απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τσεχία ζητώντας της να εναρμονίσει το εθνικό της δίκαιο με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή οδηγία για τις ενεργειακές υπηρεσίες (2006/32/EK).

Tuesday 28 January 2014

India to make offshore wind plan with EU help, trade group says

India is seeking advice from the European Union on how to develop its potential for generating electricity from offshore wind turbines.

Germany first in Europe to tax consumer use of clean energy

Germany is set to become the first nation in Europe to charge owners of renewable energy plants for their own use of electricity, part of Chancellor Angela Merkel’s effort to contain rising power bills.

Renewable energy provides 37% of all new US electrical generating capacity in 2013

According to the latest "Energy Infrastructure Update" report from the Federal Energy Regulatory Commission's Office of Energy Projects, renewable energy sources (i.e., biomass, geothermal, hydropower, solar, wind) accounted for 37.16 percent of all new domestic electrical generating capacity installed during calendar-year 2013 for a total of 5,279 MW.

US solar jobs growing ten times faster than national average employment growth

Today The Solar Foundation (TSF), a non-profit organization that seeks to further the understanding of solar energy through research and public education, released its 4th National Jobs Census report, which shows remarkable growth in the U.S. labor market as it pertains to solar energy employment.

“Φήμες λένε” ότι το iPhone6 θα φορτίζει με ηλιακή ενέργεια

Κατοχυρώσεις νέων πατεντών και παραγγελίες για εργοστασιακή παραγωγή, δείχνουν ότι πιθανότατα η Αpple ετοιμάζει μία συσκευή που θα φορτίζει με ηλιακή ενέργεια.

Πώς θα αποφύγετε τις «πειραγμένες» αντλίες και το νοθευμένο καύσιμο

Καταστροφική για τον κινητήρα του αυτοκινήτου, μπορεί να είναι η χρήση νοθευμένου καυσίμου είτε πρόκειται για βενζίνη, είτε για πετρέλαιο.

Οι 3 κυβερνητικοί πυλώνες για μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους

Σε τρεις πυλώνες στηρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου, την προώθηση στην Ε.Ε. των φακέλων για τη «διακοψιμότητα» και το φαινόμενο της «διαρροής άνθρακα» (Carbon leakage).

Σε χαμηλό 14ετίας οι εγκαταστάσεις αιολικών στην Ισπανία

Δύσκολη περίοδο διανύει ο κλάδος της αιολικής ενέργειας στην Ισπανία καθώς η μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ενώ η επενδυτική ασφάλεια έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Νέα αναβολή στις έρευνες αερίου της ExxonMobil στην Ουκρανία

Η Ουκρανία ανέβαλε για δεύτερη φορά την υπογραφή συμφωνίας κατανομής φυσικού αερίου με την κοινοπραξία της οποίας ηγείται η ExxonMobil, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Καυσίμων και Ενέργειας της χώρας, Eduard Stavytsky.

Στο "φουλ" δουλεύει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Βρετανίας

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου παρήγαγε 15% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι αναμενόταν, το διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η Foresight Solar Fund που αγόρασε την εγκατάσταση τρεις μήνες πριν.

Μεγάλα τα περιθώρια συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας σε ενέργεια, ΑΠΕ

Για τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας που υπάρχουν ιδιαίτερα στους τομείς της εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, όπου οι δύο χώρες έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο, μίλησε ο υπουργός ΠΕΚΑ κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη, Dold Wolfgang, με αφορμή την αποχώρησή του από την Πρεσβεία, προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην Αθήνα ο ινδικός κολοσσός ONGC για επαφές με εγχώριες πετρελαϊκές

Στην Αθήνα βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα Ανώτατα Διοικητικά Στελέχη του ινδικού πετρελαϊκού κολοσσού Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC), τα οποία θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εγχώριων πετρελαϊκών εταιρειών και υψηλότατα κυβερνητικά στελέχη.

Αυξημένες οι πετρελαϊκές επενδύσεις στο Αζερμπαϊτζάν το 2013

Κατά 24,2% αυξήθηκαν οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο του Αζερμπαϊτζάν το 2013, συγκριτικά με το 2012, σύμφωνα με την επίσημη Στατιστική Αρχή της χώρας.

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το υδροηλεκτρικό 1 GW της Ρουμανίας

Το Φεβρουάριο αναμένεται να επιλέξει η Ρουμανία εταίρο για την κατασκευή του εργοστασίου υδροηλεκτρικής ενέργειας 1.000 μεγαβάτ που σχεδιάζει. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Constantin Nita, αναφερόμενος στο υδροηλεκτρικό έργο στην περιοχή Tarnita-Lapustesti.

ΟΛΠ: Διαγωνισμός για την αναβάθμιση 20 υποσταθμών μέσης τάσης

Στην έγκριση διενέργειας δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την αναβάθμιση των υποσταθμών μέσης τάσης της λιμενικής ζώνης του ΟΛΠ προχώρησε το ΔΣ του Οργανισμού σε συνεδρίασή του.

Νέα παραγγελία για φωτοβολταϊκά στο Ην. Βασίλειο για τη Renesola

Την δεύτερη παραγγελία, σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα ανακοίνωσε ότι έλαβε η ReneSola για φωτοβολταϊκά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, η εταιρία συμφώνησε με την ισπανική Isolux Corsan για την προμήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 57MW για τρία φωτοβολταϊκά πάρκα εμπορικής κλίμακας.

Τέξας: Μόλις το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας κάλυψαν τα αιολικά το 2013

Μέσω αιολικών καλύφθηκε το 9,9% της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα το 2013, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου Electric Reliability Council of Texas (ERCOT). Αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώθηκε αμελητέα αύξηση, καθώς το 2012 τα αιολικά κάλυψαν το 9,2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Υβριδικό σύστημα ΑΠΕ από την ECO//SUN για ερευνητικό σκοπό

Στην εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος αυτοπαραγωγού το οποίο αποτελείται από ανεμογεννήτριες διαφορετικής ισχύος σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά και διάφορους τύπους inverter προχώρησε η ECO//SUN.

Αυξήθηκε στο 19,9% η απασχόληση στα φ/β των ΗΠΑ το 2013

Αυξήθηκε κατά 19,9%, το 2013, ο αριθμός νέων θέσεων εργασίας στη αγορά φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη του «The Solar Foundation». Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2013, στον κλάδο εργάζονταν συνολικά 142.698 Αμερικανοί, έναντι 23.682 το 2012.

Novatek: «Βλέπει» τη Ρωσία στην κορυφή των παραγωγών LNG

Μέσα στα επόμενα χρόνια η Ρωσία θα μπορούσε να βρίσκεται στην κορυφή των παραγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δήλωσε ο επικεφαλής της Novatek, Leonid Mikhelson.

Στο 21,9% η ανάπτυξη αιολικών, το 2023, σε Αφρική-πρώην Σοβιετική Ένωση

Αρκετοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες, της ραγδαίας ανόδου και πτώσης τιμών στις ΗΠΑ που προκαλείται από τις πολιτικές διακυμάνσεις, θα οδηγήσουν σε περιορισμένη ανάπτυξη της αιολικής αγοράς παγκοσμίως μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ημερίδα για τα φωτοβολταϊκά σε δημόσια κτίρια

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από συμμετέχοντες και κοινό, ολοκληρώθηκε η ανοιχτή ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Καινοτομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης "ΑΕΙΠΛΟΥΣ" στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (ΕΠΠ), την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014.

Τα "έξυπνα" παράθυρα μειώνουν τη χρήση ενέργειας κατά 20%

Μια κοινοπραξία τριών μικρομεσαίων κατασκευαστών και προμηθευτών παραθύρων και συστημάτων εξαερισμού δημιούργησε μία νέα τεχνολογία που προσφέρει ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα με ανάκτηση θερμότητας για την ανακαίνιση κατοικιών και εμπορικών κτιρίων.

Ρεκόρ αλλά και επιβράδυνση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με σημερινό Δ.Τ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας(EWEA), 418 νέες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία το 2013 στην Ευρώπη, δημιουργώντας νέο ρεκόρ με 1.567 MW(μεγαβάτ) νέας παραγωγικής ισχύος να προστίθενται στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Γεννήτρια από βακτήρια παράγει ρεύμα από την... υγρασία

Μία νέου τύπου γεννήτρια η οποία εκμεταλλεύεται την ενέργεια που πάει χαμένη όταν το νερό εξατμίζεται, με τη χρήση σπόρων βακτηρίων, επινόησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Βενεζουέλα: Πλησιάζει το τέλος της φθηνής βενζίνης;

Μέχρι σήμερα ανεφοδίαζαν το αυτοκίνητό τους πληρώνοντας λιγότερα απ’ όσα θα έδιναν για ένα πακέτο τσίχλες. Αυτό όμως ενδέχεται να αποτελεί σύντομα ανάμνηση στη χώρα με τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα κοιτάσματα πετρελαίου.

Δεν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές πολυπυριτίου από την Ευρώπη η Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση δεν θα επιβάλει μέτρα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές πολυπυριτίου από την Ευρώπη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από την έρευνα των κινεζικών αρχών προέκυψε ότι οι εισαγωγές πολυπυριτίου από την ΕΕ έχουν πλήξει τις κινεζικές εταιρίες, καθώς τα ευρωπαϊκά προϊόντα πολυπυριτίου έχουν λάβει επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις.

Ξεκίνησε ο νέος κύκλος χρηματοδότησης για τα συστήματα εισροών - εκροών

Ξεκίνησε, με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις αρχές του χρόνου από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η χρηματοδότηση της εγκατάστασης των συστημάτων εισροών εκροών στα πρατήρια της επαρχίας (3ος κύκλος), τα οποίο πρέπει να έχουν εγκατασταθεί μέχρι 27 Μαρτίου ή τελικά μέχρι 27 Αυγούστου 2014 εφόσον έχουν υπογράψει σύμβαση κατάστασης, με δέσμια ημερομηνία, με εξουσιοδοτημένη ειαιρεία.

«Μπλόκο» εργαζομένων στα κέντρα μεταφοράς ενέργειας

Αποκλεισμένα από εργαζόμενους της ΔΕΗ είναι αυτή την ώρα τα δυο κέντρα μεταφοράς της χώρας στον Άγιο Στέφανο και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχουν καταλάβει από τις 5 τα ξημερώματα, μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.

Σε τροχιά Χρηματιστηρίου η ΔΕΠΑ

Με την κυβέρνηση να εξετάζει τις προτάσεις για την επόμενη μέρα της ΔΕΠΑ, της οποίας η αποκρατικοποίηση συνάντησε ανυπέρβλητο σκόπελο με τη μη προσέλευση επενδυτών στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού τον περασμένο Ιούνιο, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει επανέλθει η παλαιότερη εισήγηση της UBS για δημόσια προσφορά μετοχών της εταιρείας μέσω χρηματιστηρίου. 

Εναλλακτικά σχέδια διέλευσης σε Καβάλα- Δράμα μελετά η κοινοπραξία του TAP

Θέμα χρόνου ήταν να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός TAP στη Βόρεια Ελλάδα, η κοινοπραξία του οποίου μελετά ήδη τα πρώτα σχέδια αλλαγής της διέλευσης σε δύο τουλάχιστον σημεία, ένα στο νομό Καβάλας, και ένα στο νομό Δράμας.

Τα λουκέτα φέρνουν «ζυμώσεις» για το ενεργειακό κόστος

Εβδομάδα ζυμώσεων για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού στη βιομηχανία, καθώς μόλις τώρα φαίνεται ότι η Κυβέρνηση άρχισε να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που έχει στην απασχόληση και την παραγωγή η πολιτική της ΔΕΗ.

Σκέψεις για «διπλό ταμπλό» στο new deal των ΑΠΕ

Ούτε αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το λεγόμενο new deal στις υφιστάμενες επενδύσεις ΑΠΕ, δηλαδή για τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το πρόβλημα του συσσωρευμένου ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και της μη δημιουργίας νέου.

Μισογεμάτο το ποτήρι του αερίου λίγο πριν τη συνάντηση Σαμαρά – Πούτιν

Οι πιθανότητες συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας για την τιμή προμήθειας του αερίου είναι περισσότερες από τις πιθανότητες προσφυγής στη διαιτησία μετά τη χθεσινή συνάντηση των στελεχών της ΔΕΠΑ και της Gazprom, και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Σαμαρά - Πούτιν. 

Monday 27 January 2014

Τέλος στα ενεργοβόρα αεροδρόμια

Κάθε αεροδρόμιο καταναλώνει τόση ενέργεια, όσο μια μικρή πόλη. Τα αεροπλάνα μπορεί να αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο μετακίνηση, παρόλα αυτά καίνε τόνους καυσίμων και δεν είναι ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον.

Φόβος για «ντόμινο» ενεργειακών αποεπενδύσεων στη Σκωτία

Την ανησυχία του για μαζική φυγή επενδυτών από τη χώρα, όχι μόνον από τον τομέα της ενέργειας, αλλά γενικότερα, εξέφρασε κατά την ομιλία του σε συνέδριο ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας, Μάικλ Φάλλον.

OPEC: Αισιόδοξος ότι θα απορροφήσει την αυξημένη παραγωγή του Ιράν

Θα μπορέσει να απορροφήσει την αυξημένη παραγωγή από το Ιράν ο OPEC, μετά την άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές της χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ευρεία η προϊοντικά γκάμα της Konecranes στη βιομηχανία ενέργειας

Η Konecranes σχεδιάζει και κατασκευάζει μία μεγάλη γκάμα κατάλληλου εξοπλισμού για να καλύψει τις ειδικές ανάγκες των διαφόρων τύπων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας. Οι ανυψωτικές λύσεις της εταιρείας παρέχουν αξιόπιστη υπηρεσία, προάγουν την επίτευξη υψηλότερου ποσοστού χρόνου λειτουργίας και χαμηλότερου κόστους σε όλη τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού και αυξάνουν την ασφάλεια.

Γεωθερμία από μάγμα σπάει κάθε ρεκόρ γεωθερμικής παραγωγής

Η γεωθερμία είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που αναπτύσσεται στη σκιά άλλων ΑΠΕ όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, εξαιτίας του υψηλού της κόστους.

H Marriott μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και νερού των ξενοδοχείων της κατά 20%

Η διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott International έχει στόχο την μείωση τον εκπομπών CO2 στην Ευρώπη τουλάχιστον κατά 10% ετησίως. Παράλληλα, στοχεύει στη μείωση κατανάλωσης νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στα ξενοδοχεία της, κατά 20% μέχρι το 2020.

Φυτά της ερήμου για βιώσιμα βιοκαύσιμα προστατεύουν τις καλλιέργειες τροφίμων

Κάθε φορά που προκύπτει το θέμα των βιοκαυσίμων φυτικής προέλευσης ακολουθεί εκείνο της χρήσης πολύτιμης καλλιεργήσιμης γης και της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων.

Στη φόρα τα βρόμικα μυστικά των Κινεζικών πετρελαϊκών

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κίνα με τις αποκαλύψεις για τις υπεράκτιες οικονομικές δραστηριότητες υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του Κόμματος. Η υπόθεση έχει και μια σαφώς ενεργειακή χροιά, καθώς εμπλέκονται οι μεγάλες κρατικές πετρελαϊκές, όπως η Sinopec και η CNOOC.

Οι δράσεις των νησιών στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τις δημόσιες συμβάσεις

Την 25η Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου «ΔΑΦΝΗ», στην οποία παρουσιάστηκαν οι ποικίλες δραστηριότητες του Δικτύου μεταξύ των οποίων και οι προσπάθειες για βελτίωση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας με εργαλείο τις δημόσιες συμβάσεις.

Σύσταση τριμερούς Επιτροπής για την επίλυση ζητημάτων διέλευσης του TAP

Ευρεία σύσκεψη για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρη Γιαννακίδη.

Πείραμα αντι-ύλης παράγει την πρώτη δέσμη αντι-υδρογόνου

Επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), δημιούργησαν για πρώτη φορά δέσμη από άτομα αντι-υδρογόνου, επιτελώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη μελέτη για τις ιδιότητες της αντιύλης.

Κατάρ: Ενδιαφέρον για ΑΗΚ και 9 ιδιωτικά αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο

Επιδεικνύεται ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και κυρίως για την ΑΗΚ, από την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ" στη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στην Ντόχα με τον επικεφαλής της Αρχής, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον.

Σκωτία: Κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων στα υπεράκτια αιολικά

Προειδοποίηση για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στον τομέα υων υπεράκτιων αιολικών στη Σκωτία απευθύνει η Scottish Renewables.  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται, οι επενδύσεις των μεγάλων επενδυτών στον εν λόγω τομέα κατέγραψαν πτώση άνω του 50% μέσα στο 2013. Ειδικότερα, ενώ το 2012 οι επενδύσεις είχαν φτάσει τις 63,6 εκ. £, το 2013, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 28,9 εκ. £.

Δυσβάσταχτο το κόστος ενεργειακής μετάβασης για τη Γερμανία

Η στροφή από την πυρηνική ενέργεια στις ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, διαμηνύει η Γερμανία, σημειώνοντας ότι προκειμένου να μην πληγεί η ανάπτυξη η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση των φοροελαφρύνσεων και των επιδοτήσεων που λαμβάνουν ως τώρα οι παραγωγοί "καθαρής" ενέργειας.

Πρόταση για φυσικό αέριο μέσω ΕΣΠΑ από τις τρεις ΕΠΑ

Να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου η τοποθέτηση εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο, μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ, προτείνουν οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στο ΥΠΕΚΑ και τους περιφερειάρχες.

Krannich Solar & ΕΣΠΑ 2007-2013 : Άμεση διαθεσιμότητα φωτοβολταϊκού εξοπλισμού

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, δίνεται η δυνατότητα στις επιλαχούσες επιχειρήσεις να συμπεριλάβουν στις επιλέξιμες δαπάνες την προμήθεια εξοπλισμού και την εγκατάσταση μικρής κλίμακας Α.Π.Ε. για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.

Προς αναθεώρηση οι αυξήσεις στη φορολογία στα πετρέλαια της Νορβηγίας

Η νορβηγική κυβέρνηση φέρεται να έχει ξεκινήσει διαδικασία αναθεώρησης των αμφιλεγόμενων αυξήσεων της φορολογίας στις υπεράκτιες επενδύσεις υδρογονανθράκων.

Φωτοβολταϊκά 1.939 MW στο σύστημα επιδοτήσεων της Βρετανίας

Σχεδόν 1.939 MW από την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στη Μεγάλη Βρετανία είχαν κατααχωρηθεί στο σύστημα FIT του Ηνωμένου Βασιλείου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

ΕΒΙΚΕΝ: Το δημόσιο να πάρει τις ευθύνες του για το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος

Να αναλάβει τις ευθύνες της η Πολιτεία -ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ- παίρνοντας άμεσα θέση στο θέμα του υψηλού κόστους βιομηχανικού ρεύματος ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, τονίζοντας ότι η ελληνική βιομηχανία είναι όμηρος των χειρισμών του εθνικού προμηθευτή ενέργειας.

Η γερμανική KfW χρηματοδοτεί αιολικά έργα στη Βραζιλία

Η Γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW αναμένεται να παραχωρήσει δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ (137 εκατ. δολάρια) στη βραζιλιάνικη εταιρία κοινής ωφέλειας Eletrosul για την ανάπτυξη έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

«Κόβει» θέσεις εργασίας στη Γερμανία η Areva Wind

Εκατοντάδες θέσεις εργασίες περικόπτει στις γερμανικές εγκαταστάσεις παραγωγής της η Areva Wind, ως αποτέλεσμα των σοβαρών καθυστερήσεων σε υπεράκτια αιολικά έργα και της μειωμένης παραγγελίες ανεμογεννητριών.

Πετρέλαιο υψηλής πυκνότητας στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ

Πετρέλαιο υψηλής πυκνότητας ανακάλυψε η τουρκική κρατική TPAO στην ανατολική επαρχία του Şırnak, στην πόλη Silopi, που βρίσκεται στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας.

Gazprom: Η Ουκρανία χρωστά $2,7 δισ. που έπρεπε να αποπληρωθούν στις 25/1

Η Ουκρανία οφείλει περί τα 2,7 δισ. δολ. για παραδόσεις φυσικού αερίου κατά το έτος 2013 και η πληρωμή τους έπρεπε να έχει γίνει ως τις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Gazprom.

Ο πρώτος παραγωγός σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη η San Leon Energy

Η εταιρεία του επιχειρηματία Oisin Fanning, San Leon Energy θα είναι η πρώτη παραγωγός σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το πεδίο Lewino, στη βόρεια Πολωνία, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δοκιμών, απέδωσε περί τα 60.000 κυβικά πόδια αερίου την ημέρα.

Ο ορυκτός πλούτος δεν «ανεξαρτητοποιεί» τη Γροιλανδία, λένε επιστήμονες

Τα ορυκτά που βρέθηκαν στη Γροιλανδία δεν είναι αρκετά για να ανεξαρτητοποιήσουν οικονομικά τη χώρα από τη Δανία, σύμφωνα με έρευνα εμπειρογνωμόνων που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (24 Ιανουαρίου).

Πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση: Πώς κατανέμονται οι δαπάνες

Σε όλες τις περιπτώσεις κτιρίων με περισσότερες από μια ιδιοκτησίες, που μοιράζονται την ίδια πηγή θέρμανσης χώρων, πρέπει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να εκπονείται από μηχανολόγο μηχανικό η μελέτη κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης.

BNEF: Πάνω από 12 GW τα νέα φ/β στην Κίνα το 2013

Από 12 έως 14 GW φωτοβολταϊκών εγκαταστάθηκαν στην Κίνα το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg New Energy Finance (BNEF), ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Παρέμβαση ΣΠΕΦ για τα "έναντι" των φ/β του διασυνδεδεμένου

Επιστολή προς τους ΔΕΔΔΗΕ και ΛΑΓΗΕ με κοινοποίηση σε ΥΠΕΚΑ και ΡΑΕ με αίτημα την ορθολογικότερη κατανομή των «έναντι» τιμολογήσεων των φωτοβολταϊκών πάρκων του διασυνδεδεμένου συστήματων απέστειλε ο ΣΠΕΦ.

Ελληνικό, TAP και υδρογονάνθρακες έλκουν κολοσσούς στην Αθήνα

Η συμμετοχή σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα, όπως αυτό της έκτασης του Ελληνικού και της κατασκευής του αγωγού TAP, αλλά και άλλα έργα στην ευρύτερη περιφέρεια και ειδικότερα τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπου δραστηριοποιούνται πλέον μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι, λειτουργούν ως μαγνήτης για την προσέλκυση μεγάλων εταιριών συμβούλων πέραν των Investment bankers. 

Στο Κατάρ με την ενέργεια στην ατζέντα ο Αναστασιάδης

Στο Κατάρ για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από υπουργούς, επιχειρηματίες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ισχυροί οι Έλληνες και στα LNG Carriers

Αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), περαιτέρω ανάπτυξη της spot αγοράς μεταφοράς LNG και είσοδο νέων πλοιοκτητών στον κλάδο, αναμένεται για το μέλλον σύμφωνα με μελέτη της Intermodal, σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα η «Ν» κατά αποκλειστικότητα.

Σαχίνης: Η Gazprom δεν πουλά φθηνότερα το αέριο στην Τουρκία

Απάντηση σε δημοσίευμα της "Καθημερινής" με τίτλο «Η  Gazprom πωλεί φθηνότερα το φυσικό αέριο στην Τουρκία» δίνει ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, με επιστολή του προς την εφημερίδα.

Έντονες οι αποκλίσεις τιμών του βιομηχανικού ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Έντονες είναι οι αποκλίσεις των τιμών για βιομηχανική χρήση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αισθητά χαμηλότερες είναι οι τιμές για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σε σύγκριση με αυτές που χρειάζονται πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

ΔΕΣΦΑ: Συμφωνία «ομπρέλα» Κομισιόν-Αζέρων

Μέσω συμφωνίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Αζερμπαϊτζάν θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για την χορήγηση της άδειας που θα επιτρέψει στην αζέρικη κρατική εταιρεία Socar, να αναλάβει τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ.

Έκτακτο ραντεβού ΔΕΠΑ - Gazprom - Τιμή που να αρχίζει από 3 η Ελληνική "κόκκινη γραμμή"

Νέα έκτακτη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη θα έχουν σήμερα ΔΕΠΑ και Gazprom ύστερα από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα υπεβλήθη, στο πλαίσιο της ανταλλαγής επιστολών που ακολούθησε την τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών στις 10 Ιανουαρίου.

«Βλέπουν» Nome οι βιομηχανίες πίσω από την εμμονή της ΔΕΗ στις υψηλές λιγνιτικές τιμές

Πόσο κοστίζει η λιγνιτική ενέργεια στο εξωτερικό; Αυτό το ερώτημα έθεσαν πρόσφατα οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές και για το σκοπό αυτό απευθύνθηκαν σε δημοπρασίες που πραγματοποιούνται για τη διάθεση λιγνιτικής ενέργειας από μονάδες λιγνίτη σε άλλες χώρες.

Συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια από Ιαπωνία - Ινδία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, μετέβη το Σάββατο στην Ινδία προκειμένου να συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του, Μανμοχάν Σινγκ, στο πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για μια επικείμενη συνεργασία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της οικονομίας και της ασφάλειας.

Sunday 26 January 2014

世界支配層が「原発ゼロ」を決め、小沢一郎代表を支持し、安倍晋三首相、甘利明経済再生相らに不快感

◆世界支配層(主要ファミリー)が、「原発ゼロ」を決めているのに、これに叛いて「原発推進=原発再稼働」を図ろうとし ている安倍晋三首相、甘利明経済再生相、自民党の石破茂幹事長らに不快感を抱いているという。甘利明経済再生相が「舌ガン」で急遽入院したのは、実は「舌 ガン」が原因ではなく、世界支配層が「原発推進=原発再稼働派」である甘利明経済再生相に対する「警告」であったという。にもかかわらず、甘利明経済再生 相は、細川護熙元首相が東京都知事選挙に立候補を決めたとき、「殿、ご乱心」とヤユしており、これも世界支配層から顰蹙を買っているといい、要注意のシグ ナルが鳴り響いている。

白保にメガソーラー着工 日建ハウジング

 【石垣】不動産業の日建ハウジング(那覇市、識名安信代表)は24日、石垣島最大級の太陽光発電所(メガソーラー)の起工式を石垣市白保で開いた。

小水力発電所着工 水道用水利用は宮城県内初 仙台・茂庭

水力発電事業のアクアパワー東北(仙台市)は、仙南・仙塩広域水道の高区調整池(同市太白区茂庭)に設置する小水力発電所の工事に着手した。名称は「馬越石水力発電所」で、7月に運転を始める予定。水道用水を使う小水力発電としては県内初の施設となる。

再生可能エネルギー3倍目標 広域連合、20年度向けプラン案

関西広域連合は、エネルギー政策の指針となる初の「関西エネルギープラン」の案をまとめた。太陽光発電など再生可能エネルギーの拡大に重点を置き、2020年度に現状の約3倍にあたる600万キロワットまで伸ばす目標を打ち出している。

ATK、大電力太陽電池推進システム実証試験に成功

2014年1月21日、ATKは現在の人工衛星・探査機で使われているものより10倍高出力の太陽電池『MegaFlex(メガフレックス)』の円形太陽電池パネル展開試験に成功したと発表した。

土湯で温泉熱発電、15年7月開始へ 売電収益は1億円

 再生可能エネルギー導入による福島市土湯温泉町の復興と再生に取り組む「元気アップつちゆ」は24日、同市で記者会見し、温泉の熱でも発電できる「バイナリー発電」を来年7月、小水力発電を今年11月にも開始すると発表した。

トヨタの5倍の利益率も!実は儲かっているシェール関連企業


   写真:ダイヤモンド・オンライン
 【今回のまとめ】
1.シェール関連企業の大部分は、現在の天然ガス価格でも利益を出している
2.シェールガスの生産調整は完了し、天然ガス価格は既に上昇基調にある
3.天然ガス輸出施設が稼働しはじめると需給関係は一層改善すると見込まれる
4.大企業でもノウハウが無ければシェール開発では成功出来ない

日印、エネルギー協力強化 三井物産などガス開発で提携合意

日本とインド両国はエネルギー分野で官民が協力して海外での天然ガス資源開発や共同調達を進めることで合意した。25日に安倍晋三首相が訪印して行われる 首脳会談で共同声明に盛り込む。これに合わせて三井物産は24日、インド国営の石油天然ガス公社(ONGC)と国内外の天然ガス資源の共同開発やインド国 内のガス関連事業で戦略提携する覚書を締結。また中部電力は来週後半にもインドガス公社(GAIL)と米シェールガスの共同調達で合意する見通しだ。

国家能源局发布2014年能源工作指导意见

 2014年能源工作指导意见
    一、总体要求
  2014年能源工作的指导思想是:全面贯彻党的十八大和十八届二中、三中全会精神,认真落实党中央、国务院各 项决策部署,围绕确保国家能源战略安全、转变能源消费方式、优化能源布局结构、创新能源体制机制等四项基本任务,着力转方式、调结构、促改革、强监管、保 供给、惠民生,以改革红利激发市场动力活力,打造中国能源“升级版”,为经济社会发展提供坚实的能源保障。

光伏融资引入外资恐热钱流入

 人人看好,却又令更多人选择远远观望。这就是目前中国光伏电站所面临的窘境。
  2014年全国能源工作会议上,国家能源局敲定2014年国内光伏新增装机14GW。其中分布式占比60%,为8GW左右,地面电站为6GW左右。

能源局副局长刘琦:可再生能源发展离不开国际合作

本网讯  据国家能源局消息,1月18日-19日,第四届国际可再生能源署全体大会在阿联酋首都阿布扎比召开。 此次大会重点审议了国际可再生能源署2013年度报告和2014-2015年工作计划及预算,讨论了2013年国际可再生能源署相关研究成果。国家能源局 副局长刘琦率团出席大会并讲话。

国家电网多措并举保障春节期间电力供应

 2014年春节期间电力供需形势
 
  春节期间,电力供需总体平衡。今年冬季我国冷空气势力较弱,大部分地区平均气温较常年同期偏高,总体上不会出 现2013年遭遇的大范围罕见低温天气。节日期间,生产和经营用电负荷下降,居民生活用电负荷增加,用电需求将总体保持平稳。目前,国家电网经营区域重点 水电厂总体运行平稳,统调电厂煤炭库存充足,基本上可以满足春节期间用电需求。

煤炭消耗过多成主因 长三角治霾亟待区域联防

雾霾正成为当下“城市病”来袭的显著征兆。据中国证券报记者在长三角地区的调查显示,当地严重雾霾污染的发生并非偶然,除了极端气象条件等客观因素外,当地以煤炭燃烧为核心的工业制造能力或是雾霾持续爆发的根源,由GDP掩盖的工业污染问题被再次掀开。

美国对中国太阳能产品发起“漏洞”调查

 美国国际贸易委员会(ITC)日前接受了由德国太阳能制造商SolarWorld AG美洲公司提出的反倾销和反补贴“漏洞”调查,该公司提出的申诉主要涉及使用第三国/地区电池制作的光伏产品,尤其是使用了台湾地区太阳能电池片的中国组件。

德国批准征收太阳能自发自用税

 1月22日,德国内阁批准了关于自发自用太阳能发电的一项新收费。

中节能光伏组件通过TUV南德包装运输和动态载荷测试

 TÜV南德意志集团(以下简称“TÜV SÜD”)对中节能太阳能科技(镇江)有限公司(以下简称“中节能”)多晶系列光伏组件进行了包装运输测试和动态载荷测试,其系列光伏组件一次性通过该项 测试。该测试的顺利完成,表明中节能生产的光伏组件具有良好的抗风压能力及符合要求的包装方式和包装材料,能够保证其光伏组件抵抗运输过程中的振动。

正信光伏在河北平泉开发首个光伏农业电站

2014年1月22日,金坛正信光伏电子有限公司宣布与河北平泉签订包括光伏蘑菇大棚建设在内的600MW电站开发合作意向书。该项目是当地首个光伏农业电站,是农业作物经济和能源发电效益有机结合的双赢之举。

京运通收购宁夏盛宇太阳能拟投建30MW电站

日前,北京京运通科技股份有限公司与中卫市银阳新能源有限公司(以下简称“银阳公司”)签署了《股权转让协议》,银阳公司将其持有的宁夏盛宇100%股权转让给公司,转让价款为人民币200万元。

阿特斯阳光电力组件PTC评级高于91%

阿特斯阳光电力(Canadian Solar)的两款组件日前在美国光伏测试条件(PTC)中评级达91%。

  阿特斯阳光电力的60片电池255W CS6P-P组件获得91.88%的高PTC评级,其72片电池305W CS6X-P组件获得91.90%的PTC评级。

康维明多项产品获得日本JET认证 2014年拟增加PET背板认证

 近日,世界领先的酯薄膜处理及转换厂商康维明旗下dyMat PYE 3000和dyMat PYE SPV 背板产品获得了日本JET认证。

美太阳能双反调查 硕禾称台湾不会变输家

美国商务部决定对中国大陆与台湾太阳能厂商展开反倾销调查,太阳能业者认为,最后遭认定倾销的机率应该不高。硕禾董事长陈继仁昨(24)日表示,不管调查结果如何,台湾与中国大陆业者都不会是输家。

产能满载 国硕Q1挑战转盈

  太阳能矽晶圆需求吃紧,太阳能矽晶圆厂国硕(2406)董事长陈继仁指出,第2季矽晶片每片报价上看1.2美元。法人指出,国硕今年出货可望倍增,第1季有望转盈。

太极拟倍增中国产能 赴日设子公司当地接单

太阳能电池厂商太极(4934)于2011年赴中国昆山扩建太阳能电池厂,但因为产业清淡,故初期设备产能仅60MW的水准,随着去年下半年起,中 国太阳能装机热络,市况回温,太极拟先优化现有设备,将产能提升至100MW,今年年底前将再新增设备迁入,中国产能可望倍增至200MW的水准。

中环股份子公司拟武川开发100MW光伏电站

1月24日晚间,中环股份(002129)公告称,公司子公司华夏聚光(内蒙古)光伏电力有限公司近日与内蒙古送变电有限责任公司签署了《华夏聚光武川100MW光伏电站工程战略合作协议》。

阿里巴巴闯入光伏电站 牵手方或曝光

“原本都在计划当中,没想到这么早会出来。”昨日,光伏行业一位投资人告诉记者,“光伏天生要走理财产品这条路子,就像阿里这种类债券投资方式。”这位投资人所指的,正是近期关于阿里未来要推的金融产品定期宝。

国电集团向裕民县牧民赠送244套户用光伏发电设备

在不通电的裕民县巴尔鲁克山冬牧场各放牧点,如今每到夜晚都灯火辉煌,给寒冬里的山区增添了温暖。

中节能太阳能迈向光伏行业领军企业行列

 恒温恒湿的无尘车间里,工人们穿着防静电的工作服、头戴工作帽,在生产太阳能电池片;绿色地面的组件一期车间里,两个黄色机器人在焊接太阳能晶 片,两个橘色机器人在自动搬运、定位成品组件;车间屋顶上、车棚屋顶上都安装了光伏太阳能组件,形成了公司的光伏电站……11月28日,记者赴中节能太阳 能科技(镇江)有限公司采访时,扑面而来的是浓浓的科技气息。

REC推出最新抗沙尘暴沙漠应用光伏组件

 REC在阿布扎比2014年1月22日世界未来能源峰会上隆重推出其沙漠应用的太阳能组件。该项目的自动化合作伙伴是NOMADD,提供干式清扫洁解决方案。

宁夏银星关于光伏并网发电项目进展情况公告

  证券代码:000862  证券简称:银星能源  公告编号:2014-002

        宁夏银星能源股份有限公司关于光伏并网发电项目进展情况公告

Saturday 25 January 2014

Get positioned now for the next great natural gas switch: Interview with Ron Muhlenkamp

Ron Muhlenkamp is the founder and portfolio manager of Muhlenkamp & Co. Inc., established in 1977 to manage private accounts for individuals and institutions. In 1988, the company launched a no-load mutual fund as an investment vehicle for all investors, large or small.

How the army became a leader in third-party clean energy financing

News stories about the Army don’t always leave readers with a warm and fuzzy feeling. But if you work in a clean energy industry, or are a taxpayer concerned about the U.S. Department of Defense’s $4 billion annual energy bill for its facilities, the recent policies and actions of the Army in this area are bound to make you smile. 

DNA Sequencing the Electricity Industry Death Spiral

Anyone with the slightest interest in solar, electricity or electricity prices couldn’t help but watch in awe over Australia’s hot summer break.

NewCO2Fuels uses sunlight to make new fuels from old emissions

The name pretty much says it all: the Israeli company NewCO2Fuels has developed a solar powered carbon capture process that converts carbon dioxide into carbon monoxide and oxygen, which are reclaimed and processed into fuels.

Why SolarCity is the new solar king

By Jeff Siegel

I'm not sure how many people realize it just yet, but something very big happened last year in the world of solar. A small start-up called Mosaic came onto the scene offering New York and California residents the opportunity to invest in solar projects. These investments offered a 4.5% annual return, net of servicing fees, with terms of about nine years.

Renewable energy group acquires LS9

Jim Lane

A stunner at NBB. Renewable Energy Group (REGI) deploys its balance sheet — and takes aim at renewable chemicals — as it acquires the storied LS9.

In Iowa, Renewable Energy Group (REGI) announced it has acquired LS9 for a purchase price of up to $61.5 million, consisting of up front and earnout payments, in stock and cash. Most of the LS9 team, including the entire R&D leadership group, will join the newly named REG Life Sciences, LLC, which will operate out of LS9’s headquarters in South San Francisco, CA.

NY working hard to catch up with CA’s energy storage requirements

Bill Radvak

Battery storage is gaining more and more traction in the distributed energy resources community.  Last fall, California passed the first statewide energy storage directive in the United States. Issued by the California Public Utilities Commission (CPUC), the mandate requires all investor-owned utilities in the state including Southern California Edison, Pacific Gas & Electric and San Diego Gas & Electric, to jointly purchase “1325 megawatts of energy storage” by 2020.

A solar car for the masses?

Ford’s Solar Car Isn’t Just A Toy

It’s car show season again. I’m not sure I’ll have time to take in the DC Auto Show later this month, but if I do, the entry I’ll be keenest to see won’t be the new Corvette “supercar” or the Acura TLX prototype, as much as those speak to my love of cars.

My 2014 energy predictions

In the previous article, I graded the 2013 predictions that I made a year ago. I scored well on the direction of oil and gas prices, the shrinking Brent-West Texas Intermediate (WTI) differential, and continued growth in US oil production (although it grew even faster than I expected).

Duke energy wants to pay less for NC rooftop solar

RALEIGH, N.C. (AP) — The largest U.S. electric company wants to pay North Carolina shops and homeowners less for solar power they generate by changing a pricing rule that was designed to spur production of the power, a Duke Energy vice president said Thursday.

Natural gas prices soar as mercury plummets

HOUSTON — Natural gas prices spiked by nearly 10 percent on Friday to levels not seen since 2010 as another wave of freezing weather brought surges of heating and electricity demand.

TECA is not against solar energy: TECA President

The Tamil Nadu Electricity Consumers Association (TECA), Coimbatore, has clarified that it is only against the solar purchase obligation imposed on the industry and is not against the development and use of solar energy.

10 big problems with wind and solar energy

Intermittent renewables–wind and solar photovoltaic panels–have been hailed as an answer to all our energy problems. Certainly, politicians need something to provide hope, especially in countries that are obviously losing their supply of oil, such as the United Kingdom.

New quantum dot nanomaterials to boost solar energy harvesting

Fossil fuels are the most highly used sources for energy generation. But as energy needs increase day by day, and fossil fuels are consumed at ever faster rates, there is a great need for alternative energy sources.

World's 10 biggest grid-scale batteries

The shelf life of a watt, the basic unit for measuring electric power, is short – very, very short. Electricity travels about 186,000 miles per second.  As a result, it must be used more or less at the same time it is generated – unless it can be stored.

Alarming energy headlines mask good news

In Davos, Switzerland the confabbing tycoons at the World Economic Forum spent their Friday fretting over climate change.  The irony of the super-wealthy flying in their private jets to hang out in a luxurious resort and talk about reducing carbon emissions is, apparently, lost on the attendees.  There’s no question, though, that we are have reached a turning point in the struggle to limit global climate change over the next 40 years.

Cold weather and price volatility in Northeastern power markets: Generators seek relief

The early days of yet another prolonged cold weather snap are causing concerns for grid operators along the East Coast.  Daily spot market prices are well above average, but that has not sufficiently dampened demand.

EPA considers rolling back 2013 target for advanced biofuels

Cellulosic biofuels can’t seem to catch a break. The U.S. Environmental Protection Agency said on Thursday that it would reconsider the 2013 cellulosic ethanol mandate, which requires oil refiners to blend a specific amount of advanced biofuels made from grasses, trees and crop waste into gasoline.

Hydrogen vehicles 3: Electronics beat chemistry

The ultimate problem with relying on hydrogen as a fuel is that there is no natural hydrogen supply available, meaning that in effect, it is a device to store and carry energy, not a fuel itself. In essence, hydrogen would do the job in a vehicle of batteries.

Why Latin America will be a tough solar market to crack

Latin America is a shining, promising solar market that will be a lot more difficult to crack. That’s because Latin America doesn’t have the same levels of generous government incentives that subsidize project costs or guarantee high prices for solar electricity in countries such as Germany, United States, Japan and China, said Adam James, a solar analyst at GTM Research, during a webinar on Thursday.

Oil & gas boom 2014: Creating a rail renaissance

One of the significant out-growths of America’s nascent Shale oil and gas boom is the subsidiary booms it is creating in other industries.  Businesses that either service the oil and gas industries or rely on its end products as feedstock for products of their own are bringing thousands of jobs back from overseas and investing billions of dollars in new domestic infrastructure.

Color this new solar cell efficiency breakthrough blue

If you had to pick the best color for solar cell efficiency off the top of your head, yellow – as in sunlight – would probably get the nod. However, there is a lot of efficiency to be mined in the blue end of the spectrum. The problem is, blue light has excess energy that conventional solar cell materials can’t capture efficiently, and away it goes in the form of heat.

Story of a nuclear power plant in Ukraine that was cancelled & turned into a disco

One of the most interesting stories from my trip* touring Ukraine’s cleantech projects and initiatives was actually a story about a nuclear power plant in Shcholkine, Crimea. The power plant was nearly completed before it was blocked by local residents who were concerned about the location of the power plant, and nuclear power in general. Shcholkine’s mayor took the time to relay to the story of the nuclear power plant to us, through a friendly translator, as you can see in the video below.

How does a $27,000 ford focus energi sound?

Ford hybrid sales have exploded over the past year as the Blue Oval added several electrified models to its lineup. Leading Ford’s hybrid charge was the Ford Fusion Energi and C-Max Energi, two plug-in hybrids that could soon be joined by a third model, the Focus Energi, which will offer a longer electric driving range and a lower price.

Forget Intermittency: NREL says wind energy can boost grid reliabilit

We’ve all heard the warnings about how intermittent renewables could “crash” the grid if for instance all of a sudden the wind stops blowing and grid operators are left in the lurch for power when they need it. But what if wind turbines actually improve grid reliability?

China’s solar market beat all expectations for 2013

Despite predictions all through 2013 suggesting that Japan would walk away the dominant solar PV market, Bloomberg New Energy Finance has revealed that China “outstripped even the most optimistic forecasts” to install a record 12 GW of photovoltaic projects in 2013.

Coordination is California's least cost path to a clean energy future

A new study for California’s largest investor-owned and public utilities is the latest in a series of influential reports identifying the range of measures needed to add large amounts of renewable power to the grid quickly.

NY State working to catch up with CA's energy storage requirements

Battery storage is gaining more and more traction in the distributed energy resources community. Last fall, California passed the first statewide energy storage directive in the United States. Issued by the California Public Utilities Commission (CPUC), the mandate requires all investor-owned utilities in the state including Southern California Edison, Pacific Gas & Electric and San Diego Gas & Electric, to jointly purchase “1325 megawatts of energy storage” by 2020.

Top ten PV manufacturers from 2000 to present: A pictorial retrospective

From 2000 (shipments of 252 MWp), through 2013 (estimated shipments of 33.4 GWp), PV industry shipments to the first buyer have grown by a compound annual 46 percent, albeit not always profitably and almost always with slim margins. During this period a cumulative 123.2 GWp was shipped, and most of this shipment was installed.

Energy storage roundup: Xtreme power, rhubarb, compressed air, DOE's grid-scale push

Grid-scale battery storage continues to be a tough place to do business. This week Xtreme Power filed for Chapter 11 bankruptcy in the U.S. Bankruptcy Court for the Western District of Texas, in an attempt to rearrange deals with its creditors (as opposed to Chapter 7 liquidation).

Gamesa and Areva in offshore wind tie-in

European wind technology majors Gamesa and Areva have announced moves to create a joint venture in the offshore wind sector. 

London array wind farm the highlight of ‘exceptional year’ for masdar

Last year was “exceptional” for the wind business of UAE-headquartered company Masdar, according to its clean energy director Bader Al Lamki. Speaking at this week’s World Future Energy Summit he said the highlight of 2013 was the opening of London Array, the biggest offshore wind farm in the world, which went online last summer off the east coast on England.